Național

Tinta Romăniei - portofoliul european al agriculturii

Ziarul de Vrancea
1 sep 2009 683 vizualizări
Indemnul ministrului de Externe de a nominaliza un viitor comisar la Bruxelles a fost reluat ieri de seful statului

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in prezent desfasoara "un efort diplomatic major" pentru ca Romania sa obtina portofoliul de comisar european pentru agricultura si ca spera ca acest demers sa fie insotit si "de efortul MAE in egala masura". "Va pot spune ca am fost foarte deschis cu toti ambasadorii Uniunii Europene, la reuniunea pe care am avut-o in luna iunie. Le-am comunicat intentia noastra si, de asemenea, am vorbit deja cu o serie de sefi de stat si de guvern cu care ne-am inteles asupra sprijinului pentru Romania, sa obtina acest portofoliu", a spus Basescu. Vizat pentru ocuparea lui este Dacian Ciolos, aflat acum la conducerea nou-infiintatei Comisii prezidentiale pentru agricultura. Totusi, presedintele Basescu nu a mentionat nici un nume ca posibil comisar pentru agricultura.

"Vreau sa intelegem foarte bine: daca Romania va obtine acest portofoliu in Comisia Europeana, comisarul nu va putea sa faca o politica dedicata Romaniei, dar ar fi un semn al recunoasterii, in primul rind a potentialului agricol al Romaniei si, in al doilea rind, ar fi o pozitionare politica corecta a Romaniei in interiorul Comisiei Europene", a adaugat Traian Basescu.

Precizarile sefului statului vin in contextul apelului lansat, in urma cu doua saptamini, de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, care a cerut coalitiei sa concretizeze cit mai repede negocierile pentru desemnarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european si spune ca in acest moment tara noastra beneficiaza de un sprijin destul de puternic pentru un mandat pe agricultura.

De asemenea, prim-vicepresedintele PDL Theordor Stolojan s-a aratat de parere ca Romania va trebui sa faca mai multe propuneri la Bruxelles, pentru mai multe portofolii, iar persoanele propuse sa fie cunoscute pe plan european.

Totusi, reprezentanti ai PSD citati de agentia NewsIn spun ca Romania are putine sanse sa obtina functia de comisar pentru agricultura, in conditiile in care detinatoarea actuala a portofoliului, daneza Mariann Fischer Boel, doreste sa ramina pe aceasta functie, iar tara sa a negociat deja cu alte state pentru a obtine sprijin. "Daca Danemarca vrea sa pastreze agricultura, asta nu inseamna ca Romania nu ar putea sa faca si ea propuneri pentru acest post, dar trebuie sa ia in vedere si alte optiuni, macar inca una", declara un lider PSD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.