Național

ING explica apetitul firmelor pentru credite in valuta pe seama cursului fixat de BNR

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 502 vizualizări
Companiile s-au reorientat dinspre creditele in lei catre cele in valuta, in contextul diferentei mari de dobinzi si al implementarii de facto de catre banca centrala a unui curs al leului fixat la euro, care creeaza impresia ca riscul valutar s-a redus, arata un raport al ING publicat ieri.

Analistii grupului olandez se asteptau in prima parte a anului la o stimulare a creditarii in lei, in conditiile anticiparii unei scaderi a dobinzilor si a unei deprecieri suplimentare a leului, insa datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au aratat o crestere a creditului neguvernamental in valuta si un declin al celui in lei, mai ales pe partea de companii. "In conditiile in care dobinzile la lei sint inca semnificativ mai mari decit la euro, iar BNR implementeaza de facto un regim de curs fix, companiile s-au reorientat rapid dinspre imprumuturile in lei catre cele in valute forte", se spune in raportul ING. Analistii ING avertizeaza ca, desi pare o afacere buna pe moment, orientarea catre creditul in valuta arata ca riscul de curs valutar este ignorat din nou "atit de companii, cit si de autoritatea monetara", iar expunerea sectorului bancar fata de riscurile de depreciere a leului este in crestere. Potrivit datelor prezentate de BNR, creditul in valuta a crescut in iulie cu 0,6% fata de iunie, calculat la valoarea in euro, iar rata anuala de crestere s-a temperat de la 3,5% la 2,4%, tendinta fiind explicata prin efectul de baza de catre analistii ING, care se asteapta ca rata anuala sa devina negativa in urmatoarele luni. In acelasi timp, creditul neguvernamental in lei a continuat sa scada atit fata de luna precedenta, cit si fata de iulie 2008. Datele BNR au mai aratat ca imprumuturile in euro contractate de populatie au continuat sa scada, insa analistii ING se asteapta la o usoara crestere in august, ca urmare a aplicarii programului guvernamental "Prima Casa". "Totusi, acesta favorizeaza din nou creditarea in euro si expunerea la riscul de schimb valutar, pe care il consideram ingrijorator pentru urmatorii ani atit pentru sectorul bancar, cit si pentru populatie. tinind cont de garantie de stat, sectorul bancar ar trebui sa aiba mari probleme, insa putem vedea din nou presiuni pentru un deficit bugetar mai mare", considera analistii ING. Raportul ING mai arata ca un factor important care limiteaza accesul firmelor si populatiei la creditele in lei este statul, care are nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugetar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.