Național

Criza a ajuns si in halba de bere

Ziarul de Vrancea
27 aug 2009 498 vizualizări
Volumul vinzarilor de pe piata locala a berii a scazut in semestrul I cu 10%

Volumul vinzarilor de bere de pe piata autohtona a scazut in primele sase luni ale anului cu 10% fata de perioada similara a anului precedent, de la 9,9 milioane hectolitri pina la 9 milioane hectolitri, a anuntat ieri Asociatia Berarii Romaniei. "Aceasta situatie are loc pe fondul crizei economice generale, care a determinat o scadere a puterii de cumparare a romanilor si schimbari in obiceiurile de consum ale acestora. Astfel, desi romanii continua sa aprecieze berea, ei o consuma mai rar si in cantitati mai mici decit in anii anteriori. In egala masura, factorul meteorologic a condus la scaderea volumului de vinzari, vremea in acest an fiind mai rece si mai ploioasa, mai ales in primul trimestru al acestui an", se arata in comunicatul Asociatiei. Volumul la nivel de Asociatie a inregistrat o usoara crestere, de 5,06%, membrii acesteia raportind 8,3 milioane hl bere vinduti, comparativ cu perioada similara a anului 2008 cind au vindut 7,9 mil hl. Cresterea volumului raportat de Berarii Romaniei reprezinta de fapt o consolidare a vinzarilor, rezultata din contributia Romaqua Group, companie care s-a alaturat Asociatiei la inceputul anului 2009 si din fuziunea companiei Heineken cu Bere Mures. La nivelul Asociatiei "Berarii Romaniei", volumul din primul semestru insumeaza vinzarile celor cinci membrii producatori de bere, si anume Heineken Romania, InBev Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si URSUS Breweries. "Este evident ca situatia mediului economic general are o influenta si asupra industriei de bere, desi impactul este mai mic fata de alte industrii. Previziunile pentru cea de a doua jumatate a anului sint greu de facut in acest moment. Va trebui sa vedem cum se incheie sezonul de vara, dar si acesta deja da semne ca este mai slab decit in anii anteriori", a declarat presedintele Asociatiei "Berarii Romaniei", Stephan Maria Weber. Potrivit asociatiei, industria berii din Romania este un sector cu o contributie importanta la economia locala, consumul de bere fiind acoperit in proportie de 98% de productia interna. La nivelul anului 2008, investitiile raportate de membrii Asociatiei insumau 200 milioane de euro, iar industria berii asigura un numar direct de 6.700 de locuri de munca, in timp ce contributia totala la bugetul de stat se ridica la 272 milioane euro. Potrivit datelor furnizate de Asociatia Berarii Romaniei, piata berii din Romania a inregsistrat o crestere de 4,1% in 2008, vinzarile ajungind la 20,2 milioane de hectolitri de bere. Asociatia Berarii Romaniei a fost fondata in 2004 si are in prezent cinci membrii acoperind peste 80% din industria berii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.