Național

Codul Educatiei a intrat în dezbatere publica

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 724 vizualizări
Cum vreti sa se schimbe invatamintul romănesc?

Proiectul Codului Educatiei a intrat, in dezbatere publica, pe site-ul ministerului de resort (www.edu.ro/index.php/articles/12657), propunerile si sugestiile fiind asteptate, timp de 30 de zile, la adresa dezbateri.cod@min.edu.ro.


Modificarea sistemului de admitere la liceu, micsorarea numarului de probe la bacalaureat si infiintarea unui Colegiu al profesorilor, dupa modelul Colegiului Medicilor, sint principalele noutati pentru invatamintul preuniversitar, propuse de Ministerul Educatiei dupa discutiile cu sindicatele.

Incluse in asa-numitul Cod al educatiei, schimbarile la preuniversitar tin, in principal, de testarile de la finalul ciclurilor de studii. Trecerea de la gimnaziu la liceu se va face tot pe baza repartizarii computerizate si a programelor de consiliere profesionala organizate de scoli. La admiterea in liceu, se va tine cont de media generala obtinuta pe parcursul claselor V-VIII, care va avea o pondere de 50% din media finala, si de nota la un test structurat dupa model european, care va detine tot o pondere de 50% si care reprezinta, de fapt, noutatea adusa in locul tezelor unice. La acest test, care va fi sustinut, in scris, in semestrul al doilea din clasa a VIII-a, vor fi verificate competentele cheie obtinute de elev, prin intrebari din mai multe domenii. Testul va fi dat si la finalizarea ciclului primar, ca verificare inainte de gimnaziu, insa nota astfel obtinuta nu va conta ulterior la admitere.


Bac mai simplu


în ceea ce priveste bacalaureatul, acesta va avea doua etape. Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna. Tot in timpul ultimului an de liceu, vor fi sustinute doua examene de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne. Toate aceste evaluari din timpul anului scolar sint eliminatorii.

La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.

Practic, probele orale de la bacalaureatul de pina acum au fost inlocuite cu evaluarile din timpul anului scolar si, in plus, a fost eliminata ultima proba de bacalaureat, cea la discipline din alta arie curriculara decit cea absolvita, unde mai mult de jumatate din candidati alegeau proba la educatie fizica.


Clasa I-a de la 6 ani


Alte modificari prevad ca invatamintul obligatoriu sa aiba 11 clase, incluzind grupa pregatitoare pentru scoala, ministerul angajindu-se sa generalizeze invatamintul de 13 clase. Elevii vor fi inscrisi in clasa I daca implinesc virsta de 6 ani in anul in care incep scoala.

în ceea ce priveste disciplina in scoli, ministerul vrea sa infiinteze un Colegiu al profesorilor si o Carta a autonomiei scolare. Potrivit participantilor la discutiile despre noua lege a invatamintului, Colegiul profesorilor va fi responsabil de analizarea si sanctionarea cazurilor de indisciplina si imoralitate printre cadrele didactice, similar Colegiului Medicilor in domeniul sanitar, iar Carta autonomiei ar urma sa stabileasca limitele in care s-ar propaga puterea institutiilor de invatamint, mai exact regulamentele de ordine interioara, statutul elevului si metodologiile dupa care elevii si parintii vor fi implicati in luarea deciziilor ce privesc scoala.


Boc promite sa studieze ambele propuneri de reforma in educatie


PDL sustine ca varianta propusa de ministrul Andronescu se afla in afara programului de guvernare si nu tine cont de prevederile Pactului pentru Educatiei, democrat-liberalii optind pentru pachetul Comisiei prezidentiale. Premierul Emil Boc a declarat vineri ca analizeaza "extrem de riguros" cele doua propuneri de reforma in educatie, Codul elaborat de ministrul Andronescu si pachetul Comisiei prezidentiale conduse de Mircea Miclea, si ca cele mai importante solutii vor fi promovate prin asumarea raspunderii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 20 ore, 57 minute, 41 secunde
DACA SE VREA CEVA IN INVATATMANT SA SE COPIEZE MACAR SISTEMUL AMERICAN DA SA SE OPREASCA PRIN LEGE JAFUL DIN SCOLI SI SA SE INTERZICA PROFESORILOR SA FACA PREGATIRE CU ELEVII LOR!!!!!!!!!!!NU-I NORMAL citeste integral
, acum 739407 zile, 20 ore, 57 minute, 41 secunde
Cum se schimba guvernarea, se schimba si sistemul de admitere! Coana Andronescu ne-ar putea spune ca azi, in al doilea mandat, este mai competenta decat in celalalt, de face scimbarea, diferit de ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.