Național

Accident terifiant: 13 morti intr-un microbuz lovit de tren

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 832 vizualizări
Catastrofa a avut loc la o trecere peste calea ferata dintr-o comuna ieseana n primele cercetari arata ca soferul, care se numara printre supravietuitorii raniti grav, nu a respectat semnalele de avertizare la trecerea peste linii

Treisprezece oameni au murit si alti trei s-au ales cu rani grave dupa impactul nimicitor dintre un tren automotor si un microbuz care facea curse intre comuna ieseana Scinteia, unde s-a intimplat tragedia, si municipiul Iasi. Printre morti se afla si un copil in virsta de opt ani.

Soferul microbuzului, care a supravietuit accidentului, a fost transportat la Spitalul de Urgente "Sf.Ioan". "Soferul a suferit traumatism cranio-facial, multiple fracturi si leziuni interne. Prognosticul este foarte rezervat", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al UPU de la Spitalul "Sf.Ioan".

"Nu putem spune acum care a fost cauza accidentului, cert este ca toate indicatoarele de la bariera sint vizibile si exista in zona si semnale acustice. Continuam cercetarile pentru a stabili cu exactitate imprejurarile accidentului. O ancheta in acest caz au deschis si procurorii", declara vineri dupa-amiaza comandantul politiei iesene, comisar-sef Liviu Zanfirescu.

Primarul comunei Scinteia, Fanica Sacaleanu, sustine ca accidentul s-a produs in urma neglijentei soferului microbuzului. "Din cite am aflat eu, soferul microbuzului este cel care a gresit. Se pare ca a intrat o data pe platforma pentru a trece calea ferata, apoi a dat in marsarier, dar a incercat din nou sa treaca peste calea ferata, moment in care a fost lovit in plin de tren", a declarat primarul comunei, care a adaugat ca sistemul de avertizare pentru soferi functioneaza in parametri normali.

Un reprezentant al CFR Calatori Iasi a declarat telefonic ca trenul a avut o viteza de maximum 80 kilometri/ora. Trenul implicat in accident este de tip automotor cu doua vagoane si apartine firmei Regiotrans SRL, din Brasov, care executa curse zilnice pe ruta Iasi - Brasov si retur, incepind de la data de 1 mai 2009. Trenul urma sa ajunga in gara municipiului Iasi la ora 14.40, accidentul avind loc in apropierea garii din Scinteia la ora 14.10. Nici o persoana din tren nu a fost ranita si toti pasagerii au fost transportati, intre timp, la Iasi cu microbuze.


Sofer cu atestat, firma fara licenta de transport pentru zona localitatii


Seful Autoritatii Rutiere Romane Iasi, Cristian Foia, a declarat ca microbuzul implicat in accidentul de la Scinteia apartine firmei iesene Valcris Trans SRL, din Iasi, si a subliniat ca operatorul nu are licenta de transport pentru a efectua curse in zona comunei. "Vom verifica daca microbuzul a efectuat transport de persoane in zona Scinteia in baza de documente de cursa ocazionala", a declarat seful ARR Iasi.

Potrivit acestuia, soferul microbuzului, Razvan Petrisor Apostol, de 26 ani, a promovat in luna iulie 2009 atestatul profesional pentru transport persoane, insa nu s-a prezentat la sediul ARR pentru a-si ridica documentul.

Procurorii de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi au demarat o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care s-a desfasurat incidentul. Din primele verificari ale autoritatilor, soferul microbuzului nu ar fi respectat semnalele de avertizare de la trecerea peste calea ferata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.