Național

Examen greu pentru coalitia de guvernare

Ziarul de Vrancea
14 aug 2009 657 vizualizări
Codul politic al educatiei

Dezbaterile privind legile invatamintului tind sa se transforme intr-o rafuiala politica, a carei miza populist-electorala pune in pericol interesul general de reconstruire a sistemului de invatamint, un sistem afectat constant, dupa 1990, de incoerenta, scandaluri si schimbari bulversante.


Codul educatiei sau "pachetul" comisiei prezidentiale? Andronescu sau Miclea? PSD sau PDL? La aceste intrebari se rezuma negocierile purtate in ultimele saptamini despre viitorul cadru legislativ al educatiei, incepute oricum cu o intirziere ce trimite spre zero sansele ca eventualele modificari sa poata fi puse in aplicare incepind din toamna.

La acest moment, incertitudinile privind noul cadru legislativ al educatiei romanesti sint cu atit mai inexplicabile cu cit, in ultimele 12 luni, "actorii" principali din Educatie, au avansat mai multe propuneri. Ele au venit, in ordine cronologica, de la fostul ministru de resort Cristian Adomnitei, de la un alt fost ministru, Mircea Miclea, din postura de sef al Comisiei prezidentiale de invatamint, si de la actualul ministru, Ecaterina Andronescu. Rezultatul? "Un talmes-balmes, in care noi, sindicatele, sintem actori secundari", sustin reprezentantii sindicatelor.


Miclea, Andronescu sau Adomnitei


La inceputul dezbaterilor privind propunerile marca Andronescu, reunite sub titulatura de Cod al educatiei, demnitarul PSD promitea ca nu se pune problema unei mize politice. "în final, va putea rezulta nu pachetul Miclea, nu pachetul Adomnitei, nu pachetul Andronescu, ci va putea rezulta un Cod al educatiei romanesti, care sa fie in concordanta cu interesele acestui sistem", sperau si sindicatele, prin vocea presedintelui executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

La ce s-a ajuns, dupa aproape trei saptamini de discutii intre reprezetantii ministerului, sindicalistii, cadre didactice si discipoli? Ministrul Andronescu spune ca, in acest moment, Codul educatiei este corent, modelabil prin dezbatere publica si include si propuneri din proiectele Miclea si Adomnitei. Din tabara adversa, respectiv cea a PDL, opiniile sint insa total opuse. "Codul Educatiei, care are mai multe sute de pagini, este o aberatie. Acolo sint niste texte deplorabile. Nu sunt legi, sint regulamente de ordine interioara. Tovarasa Andronescu a lucrat la cabinetul 2, iar singele apa nu se face pentru ca intoarce sistemul la paradigma comunista", a declarat, pentru NewsIn, deputatul Catalin Croitoru.

Premierul Emil Boc a anuntat, la inceputul saptaminii, ca Executivul isi va asuma raspunderea pentru legile invatamintului pe 2 septembrie. Asta dupa ce, in iunie, tot Boc spunea ca principalele "modificari de susbstanta" trebuie sa fie operationale inainte de inceperea anului scolar 2009-1010. Marea problema se anunta insa dupa dezbaterea publica, atunci cind PSD ar urma sa incline spre varianta trimiterii legilor in Parlament. Altfel spus, dupa disputele privind continutul, vor aparea altele, legate de modalitatea prin care sa fie aprobate noile reglementari.


Doua exemple


Ce impresie isi fac, din "tribuna", profesorii si elevi, simpli spectatori ai acestui meci cu iz politic? Aceea ca, o data in plus, interesele educatiei sint puse in umbra de orgolii, "poze" electorale si sageti care, odata cu adversarul, risca sa ucida o noua sansa de a reforma un sistem sedentar, centralizat si prea departe de idealul educatiei centrate pe elev.

Iar daca exista, cumva, o umbra de indoiala cu privire la colaborarea egala cu zero intre asa-zisii parteneri politici de la guvernare, pe subiectul legilor educatiei, sint de remarcat cel putin doua aspecte. Primul este acela ca pachetul Miclea propune ca liceele sa poata organiza examen de admitere, in locul intrarii in clasa a IX-a pe baza notelor din gimnaziu si a unor teste irelevante din punct de vedere al notarii. O propunere sanatoasa si eficienta, dupa cum se pronunta si sindicatele, si profesorii.

Codul Andronescu nu include insa aceasta propunere, avansind in schimb solutia intrarii la liceu (tot) pe baza notelor din clasele V-VIII si a rezultatelor la teste standardizate.

A doua observatie vizeaza posibilitatea finantarii de la bugetul de stat a invatamintului preuniversitar privat. Miclea spune un "DA" izolat acestei posibilitati, in timp ce Andronescu si sindicatele spun, in cor, "NU, e prea devreme sa dam bani la particular in defavoarea unui sistem de stat oricum subfinantat".

De ce nu va fi in dezbatere publica o lege care sa reprezinte numitorul comun al celor mai bune propuneri? Iata o intrebare la care specialistii in educatie, multi la numar si prea galagiosi in raport cu ceea ce "produc", nu par sa se grabeasca a aduce un raspuns. Eventual, acesta ar putea veni la iarna, dupa alegerile prezidentiale.



PDL a decis deja: Codul Andronescu se afla in afara programului de guvernare


Deputatul PDL, Sulfina Barbu, a afirmat ca noul Cod al Educatiei se afla in afara programului de guvernare si nu tine cont de prevederile Pactului pentru Educatie si ca, pentru democrat-liberali, "optiunea majora o reprezinta pachetul Comisiei prezidentiale". Ea a sustinut ca ministrul Ecaterina Andronescu a primit din partea premierului sapte termene pentru un punct de vedere si observatii scrise la pachetul de legi al Comisiei prezidentiale si ca, in schimb, ministrul a elaborat un Cod care nu tine seama de prevederile programului de guvernare, asa cum au fost negociate initial.


Alte numultumiri: salariile profesorilor scad in legea salarizarii unice


Veniturile profesorilor de gradul I din invatamintul preuniversitar cu toate sporurile incluse, cu o vechime de peste 40 de ani, ar putea fi mai mici cu 6 lei, iar cele ale profesorilor universitari cu o vechime de peste 40 de ani, cu 350 lei, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii. "Este inacceptabil ca Ministerul Muncii sa decida reducerea veniturilor profesorilor cu vechime si cu toate gradele luate, ce se vor a fi cei mai bine pregatiti angajati din invatamint. Pe noii coeficienti rezulta ca noile salarii din grila ale profesorilor cu gradul I si o vechime de peste 40 de ani vor fi de 2.460 lei fata de cele actuale de 3.081 lei. Chiar daca adaugam toate sporurile rezulta o scadere a veniturilor cadrelor didactice de 6 lei", sustine presedintele sindicatului Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu.

Liderul sindical a adaugat ca, pe noua grila, un profesor debutant cu gradul II va avea un salariu fara sporuri de 960 lei, iar un profesor gradul II cu o vechime de 6-10 ani va avea un salariu de 1.560 lei. Totodata, un invatator debutant ar putea avea un salariu fara sporuri de 780 lei, iar un asistent universitar debutant ar putea cistiga cel putin 1.320 lei. Un conferentiar universitar ar putea avea un salariu de 3.150 lei, iar un profesor universitar cu 10 ani vechime, de 3.510 lei, a mai spus presedintele sindicatului Spiru Haret.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.