Național

Ucis din greseala

Ziarul de Vrancea
25 iul 2005 641 vizualizări
Fobie in masa la Londra. Barbatul ucis în metroul din Londra nu avea legatura cu atentatele de joi. Politistii l-au ucis cu cinci impuscaturi in cap, inainte sa se identifice suspectul.

Barbatul ucis vineri cu cinci impuscaturi in cap, intr-o statie de metrou din Londra, de politistii in cautarea autorilor atentatelor de pe 21 iulie, era un electrician brazilian si nu avea legatura cu atacurile. Jean Charles de Menezes, in virsta de 27 de ani, locuia legal de trei ani la Londra.

Barbatul, care purta o bluza groasa in plina vara, a iesit dintr-o casa supravegheata si a avut un comportament "suspect": a refuzat sa se supuna ordinelor politistilor in civil, a fugit si a vrut sa se refugieze intr-o statie de metrou din Stokwell. Suspectul a intrat intr-o garnitura de metrou oprita in statie, urmarit indeaproape de politisti inarmati, care, dupa ce l-au somat sa se opreasca, l-au doborit la pamint tragind cinci glante asupra lui. Mai multe ziare britanice apreciaza ca suspectul a fost impuscat in cap in timp ce se afla la pamint. Scotland Yard ar fi difuzat recent o directiva potrivit careia echipele de interventie trebuie sa vizeze capul unui presupus kamikaze si nu trupul, pentru a evita declansarea dispozitivului exploziv. Aceasta operatiune a politiei a contribuit la sporirea nervozitatii londonezilor. La Londra si in restul tarii s-au amplificat alertele false, care au provocat evacuarea imobilelor, inchiderea statiilor de metrou sau a garilor. Comunitatea araba din Marea Britanie afirma ca uciderea barbatului este o consecinta directa a faptului ca politistii britanici sint trimisi in Israel pentru a invata cum sa previna atentatele sinucigase si primesc astfel permisiunea sa ucida din suspiciune. Seful politiei londoneze, John Stevens afirma insa ca metoda antrenamentului in zonele macinate de violente i-a invatat pe politisti ca singura metoda de a opri un kamikaze este sa-i ucizi inainte sa-si indeplineasca misiunea singeroasa.


Guvernul brazilian cere explicatii

Guvernul brazilian s-a declarat socat de moartea lui Menezes, iar ministrul de Externe, Celso Amorim, s-a deplasat la Londra pentru a obtine o explicatie de la omologul sau britanic, Jack Straw. Guvernul brazilian "asteapta sa primeasca explicatiile necesare din partea autoritatilor britanice cu privire la circumstantele care au condus la aceasta tragedie", se arata intr-un comunicat.

Familia lui Menezes a declarat ca nimic din trecutul sau nu i-ar fi dat vreun motiv sa incerce sa fuga de politisti. Varul lui Menezes, Alex Alves Pereira, care locuieste la Londra, a declarat ca acesta era o persoana plina de viata. "Scuzele nu sint suficiente. Cred ca moartea varului meu este rezultatul incompetentei politiei", a subliniat el. "Varul meu este victima greselilor Guvernului", a adaugat el.

Un coleg al victimei a declarat ca Menezes se gindise sa apeleze la mijloace de transport alternative dupa atentatele esuate de la 21 iulie. "Voia sa isi cumpere o motocicleta pentru a evita calatoriile cu metroul", a afirmat acesta. "Nu exista nici un motiv sa fie considerat terorist", a subliniat bunica acestuia, Zilda Ambrosia de Figueiredo, pentru postul brazilian Globo TV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.