Național

DNA sare in ajutorul comisiei de ancheta a ministrului Mediului

Ziarul de Vrancea
12 aug 2009 529 vizualizări
Procurorii verifica un posibil abuz în serviciu al lui Nicolae Nemirschi într-un caz de atribuire prin încredintare directa a unui contract n ministrul este si in atentia unei comisii parlamentare de ancheta

Procurorii DNA efectueaza actele premergatoare fata de o posibila fapta de abuz in serviciu, care ar fi fost savirsita de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, in cazul atribuirii prin incredintare directa a unui contract firmei Ars Advertising, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare. Anchetatorii vor sa stabileasca daca acel contract initial semnat de fostul ministru, Attila Korodi, prevedea posibilitatea incheierii unor acte aditionale.

"Nemirschi a sustinut ca incheierea contractului cu Ars Advertising s-a facut ca o continuare a contractului incheiat de Korodi. Ramane, insa, de vazut acest lucru, pentru ca primele indicii arata ca ar fi trebuit facuta licitatie pentru contractul cu Ars Advertising, intrucit este unul de sine statator", au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Ministrul Nicolae Nemirschi a fost audiat din nou, ieri, de catre Comisia parlamentara de ancheta privind modul in care au fost cheltuiti banii pentru Programul Sectorial Operational de Mediu.

La rindul sau, ministrul Nemirschi a anuntat ca a declansat procedurile de contestare a amenzilor primite de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice in urma controlului efectuat la minister, invocind faptul ca rezultatele raportului Autoritatii vin in contradictie cu raportul Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP). Presedintele Autoritatii, Cristina Traila, a afirmat, pe 28 iulie, ca Ministerul Mediului nu a respectat prevederile legale privind achizitiile publice in cazul contractului incheiat cu Ars Advertising. Cristina Traila sustine ca ilegalitatile au inceput inca din 2008, cind a fost incheiat contractul initial pentru promovarea a patru axe din cele cinci ale Programului. Licitatia din octombrie 2008 a fost organizata astfel incit cistigatoare a fost oferta cea mai dezavantajoasa pentru autoritatea contractanta. "S-a punctat excesiv partea de resurse umane astfel ca punctajul operatorului economic ce a cistigat sa fie excesiv de crescut, iar ponderea pretului mult prea mica. Astfel a cistigat operatorul economic cu pretul ridicat", a declarat Traila.


Amenzi de zeci de mii de lei


De asemenea, controlul ANRMAP a relevat ca nu a existat justificare legala pentru procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare avind ca obiect achizitia serviciilor privind campania de promovare a Programului Operational Sectorial Mediu, lotul difuzare-publicare, contract incheiat in aprilie 2009. Decizia negocierii cu un singur ofertant a fost luata, desi nu erau indeplinite conditiile legale pentru aceasta procedura, sustin controlorii ANRMAP. "Autoritatea contractanta a invocat motive de natura tehnica preferind sa negocieze cu acelasi operator economic pentru a asigura continuitatea si identitatea campaniei", a spus Traila, precizind ca argumentul este nevalid deoarece Ars Advertising s-a ocupat doar de difuzarea spoturilor, nu de partea de creatie.

O alta critica majora continuta in raport se refera la faptul ca nu a existat o negociere reala intre autoritatea contractanta si ofertant, din moment ce oferta nu a fost deloc diminuata ci, dimpotriva, crescuta cu 5000 de lei. în consecinta, ANRMAP a aplicat amenzi contraventionale de 70.000 de lei si a sanctionat mai multe persoane cu avertisment scris.



Al doilea dosar


Nemirschi este cercetat si de procurori, dupa ce Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat, pe 23 iunie, Parchetul de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie in cazul ministrului, pentru cercetari cu privire la savirsirea infractiunii de fals in declaratiile de avere. ANI s-a sesizat din oficiu dupa ce presa a semnalat existenta unor neconcordante intre declaratiile de avere depuse de ministrul Mediului in data de 5 ianuarie 2009, respectiv in 15 iunie 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.