Național

Raportul Spiru Haret: restrictii universitare si cerinte de ministru

Ziarul de Vrancea
10 aug 2009 820 vizualizări
Studentii care au facut Dreptul in numai trei ani vor relua licenta n invatamintul la distanta si centrele teritoriale au fost desfiintate n de partea cealalta, Universitatea "Spiru Haret" continua admiterea si sustine ca nu va pune în aplicare masurile cerute de ministrul Educatiei

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat la sedinta de Guvern de simbata, raportul privind Universitatea "Spiru Haret". Masurile propuse in urma raportului incheiat dupa ancheta efectuata la "Spiru Haret" vor deveni efective printr-un document normativ care va fi promovat in urmatoarea reuniune a Executivului.

Studentii care au absolvit specializarea Drept cu o durata de trei ani la universitatea Spiru Haret vor fi nevoiti sa isi completeze numarul de credite si sa reia examenul de licenta la o alta institutie de invatamint acreditata, afirma Ecaterina Andronescu. "Conform legii, se impune completarea a 240 de credite de studii transferabile, cu indeplinirea tuturor obligatiilor profesionale din planurile de invatamint si sustinerea examenului de licenta. Legea romaneasca stabileste pentru studiile de drept o durata de patru ani, ceea ce in echivalent de credite transferabile inseamna 240 de credite. Studentii de la Spiru Haret au doar 180 de credite", a explicat ministrul Educatiei.

Printre masurile propuse de Ministerul Educatiei pentru intrarea in legalitate a Universitatatii Spiru Haret se mai numara si obligatia institutiei de invatamint de a corela cifrele de scolarizare cu elementele legate de capacitatea institutionala si reducerea acestora, astfel incit sa fie asigurate standardele nationale de asigurare a calitatii. Potrivit Ecaterinei Andronescu, s-a constatat ca la "Spiru Haret" raportul student pe cadru didactic este de 438 de studenti la un profesor, in timp ce in evaluarile pe care le face ARACIS-ul, acest raport nu trece de 25 de studenti la un profesor.

Ministerul Educatiei a decis, simbata, inchiderea centrelor teritoriale de ID ale Universitatii "Spiru Haret" si invalidarea a 92 de titluri universitare de conferentiar si de profesor universitar. Corpul de Control al Ministerului Educatiei a intocmit lista celor 92 de persoane care au obtinut ilegal aceste titluri, printre acestea numarandu-se Dan-Radu Rusanu, senator PNL, Jenica Dragan, fost sef al Directiei arme, explozivi si substante chimice din IGP, precum si Aurelian A. Bondrea, fiul rectorului de la Universitatea "Spiru Haret".

Pe linga centrele teritoriale de invatamint la distanta ale "Spiru Haret", Ministerul Educatiei a decis si inchiderea celor noua centre din strainatate. în prezent, Universitatea "Spiru Haret" nu mai poate face inscrieri pentru forma de invatamint la distanta, iar studentii care deja au urmat o parte din cursurile la ID urmind a opta pentru un transfer la un alt program acreditat al universitatii. De asemenea, "Spiru Haret" nu mai poate organiza examenele de licenta, pina la verificarea ARACIS.


Nici o schimbare la "Spiru Haret"


Purtatorul de cuvint al Universitatii "Spiru Haret" a declarat pentru NewsIn ca raportul intocmit de Ministerul Educatiei este unul care incalca legea, motiv pentru care USH nu va pune in aplicare cerintele de intrerupere a admiterii pentru invatamintul la distanta. George Nicolau a amintit ca deja exista pe rol un proces prin care "Spiru Haret" cere in instanta suspendarea HG 749/2009, care interzice universitatii organizarea examenului de admitere. Nicolau a precizat ca USH nu a intrat in posesia raportului prezentat de ministrul Andronescu si ca universitatea nu a fost contactata de vreun reprezentant al ministerului. Ieri, USH a anuntat de asemenea ca nu va sista admiterea universitara, asteptind ca instanta sa se pronunte. La fel, nici cele 92 de titluri nu vor fi retrase, asa cum ceruse Ecaterina Andronescu. "în cazul in care universitatea nu aplica masurile prezentate in vederea intrarii in legalitate, ministerul va declansa procedurile de intrare in lichidare", a avertizat Ecaterina Andronescu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.