Național

Joaca de-a ultimatumul in Coalitie

Ziarul de Vrancea
10 aug 2009 609 vizualizări
PDL ridica din nou tonul in fata partenerilor de guvernare pentru a-i determina sa accepte restructurarea aparatului de stat si asumarea raspunderii Executivului pe legile privind reforma n de partea cealalta, social-democratii spun ca vor discuta subiectul astazi, in reuniunea saptaminala cu cei de la PDL

Premierul Emil Boc a declarat din nou simbata, dupa sedinta Executivului, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea salarizarii unice, legea privind reformarea sistemului de pensii si pachetul de legi ale educatiei. Anuntul a fost de natura sa retensioneze relatiile dintre PDL si PSD, social-democratii interpretind decizia lui Boc drept un "santaj" care ar putea rupe actuala coalitie. De altfel, insusi primul ministru a declarat ca asumarea raspunderii pe cele trei legi reprezinta si un test pentru coalitia PDL-PSD. Mult mai amenintator s-a aratat secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Acesta sustine ca, in cazul in care PSD nu va fi de acord cu restructurarea aparatului de stat si asumarea raspunderii Executivului pe legile privind reforma, Guvernul va cadea la inceputul lunii septembrie. In plus, Blaga crede ca o remaniere a Cabinetului Boc este oricum necesara.


Raspunsuri de week-end la PSD


In replica, social-democratii s-au aratat iritati ca ar trebui sa aleaga intre sustinerea legilor pe reforma si raminerea la guvernare. Vicepresedintele PSD Constantin Nita a declarat ieri ca spera ca formatiunea sa sa nu fie pusa in situatia de a alege intre coalitie si Educatie. De asemenea, purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz a catalogat drept "cinice si nepotrivite" declaratiile lui Emil Boc privind testarea coalitiei. El a precizat ca social-democratii nu sint de acord cu asumarea raspunderii pe legile educatiei, preferind o dezbatere parlamentara pentru acestea. Mai in gluma, mai in serios, Duvaz l-a indemnat pe premier sa asume raspunderea Guvernului pe masurile dure ce ar trebui luate in urma acordului cu Fondul Monetar International (FMI). "Daca domnul prim-ministru doreste sa verifice sau, cum spun eu, sa testeze la rupere - termenul se foloseste in Teoria materialelor - coalitia, atunci acolo este, cu seriozitate si responsabilitate, locul discutiei serioase, respectiv pe pachetul de masuri ce urmeaza sa fie luate in consecinta acordului cu FMI. Asta este ceea ce credem noi ca e util si atunci se va vedea si daca exista sau nu exista o majoritate care sprijina acest Guvern", a spus Duvaz.


Prima tinta: reforma in Educatie


Lamentarile social-democratilor n-au ramas fara raspuns, PDL raspunzind ieri dupa-amiaza printr-un comunicat de presa. Democrat-liberalii spun ca PSD nu trebuie sa aleaga intre coalitie si reforma in educatie, ci trebuie sa decida daca e la guvernare doar pentru avantaje sau vrea cu adevarat reforme pentru Romania. "PSD nu trebuie sa aleaga intre Coalitie si reforma in Educatie, ci trebuie sa aleaga intre reforma in Educatie si reforma in Educatie. PSD trebuie sa se decida daca este prezent la guvernare doar pentru a cauta avantaje, sau doreste cu adevarat reformele de care Romania are nevoie", se arata intr-un comunicat al PDL, reactie la afirmatiile facute ieri de responsabilii PSD. Altfel, democrat-liberalii sustin ca propunerile de masuri anticriza ale PSD au fost analizate de experti in probleme economice ai coalitiei si ca "aplicarea unora sau altora depinde de negocierile cu FMI si Comisia Europeana".

Aseara, inaintea sedintei informale a partidului, mai multi lideri ai PSD au declarat ca trebuie sa aiba loc o discutie cu PDL in legatura cu decizia de asumare a raspunderii pe legile educatiei, iar Marian Vanghelie a sustinut ca nu se pune problema ca cineva "sa trimita acasa" PSD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.