Național

Boc joaca totul pe o singura carte: Ori se adopta legea, ori plecam acasa

Ziarul de Vrancea
7 aug 2009 671 vizualizări
Premierul spune ca Guvernul sau isi va asuma raspunderea pentru adoptarea legii salarizarii unice în sistemul bugetar, a legii sistemului public de pensii si a pachetului de legi ale educatiei n el a anuntat si desfiintarea a jumatate din agentiile guvernamentale n reducerea aparatului de stat trebuia facuta de mai mult timp, constata seful statului

Presedintele Traian Basescu a explicat ca a ajuns la cele 20 de procente din numarul angajatilor din administratia de stat care trebuie restructurati in urma analizei cresterii de personal din mandatul Guvernului Tariceanu si ca, daca nu se va lua aceasta masura, salariile se vor plati "din imprumuturi". Seful statului a subliniat ca diminuarea numarului de agentii guvernamentale trebuie sa se faca tinind cont de structurile corespondente celor din statele UE, care trebuie pastrate, si eliminind agentiile infiintate clientelar. "S-a discutat mult in presa, multa vreme, agentii care au fost create pentru a se genera posturi de demnitari si de directori pentru clientela politica. Astea, daca nu-si justifica existenta, nu au de ce sa ramina", a explicat Basescu, intr-o interventie la postul public de televiziune.

întrebat ce l-a determinat sa avanseze diminuarea personalului din aparatul central cu 20%, si nu un alt procent, Traian Basescu a explicat ca este vorba despre o aproximare ce tine cont de cresterea numarului de angajati din aceste structuri pe vremea fostului premier. "M-am uitat cu cit a crescut personalul in timpul guvernarii Tariceanu. Simplu. Si mi s-a parut ca a crescut excesiv, cam cu acest procent", a spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca, daca nu exista vointa politica pentru ca aceste reduceri sa fie facute, salariatii de la stat vor trebui sa fie platiti din imprumuturi. "Cei care astazi pleaca in somaj din economie vor trebui ca din taxele lor sa platim imprumuturile inapoi si pentru acestia", a spus Basescu. "Avem imprumuturi pe care le luam, pentru ca trebuie luate, dar trebuie sa ne diminuam volumul de bani pe care il imprumutam pentru a tine un aparat excesiv. Asta face orice gospodar (..) Nu sint deloc cinic, dar este interesul ca societatea sa faca fata acestei crize cu costuri cit mai mici", a adaugat presedintele.


"Masura reducerii aparatului de stat trebuia luata mai din timp"


Traian Basescu a spus ca ii este greu sa evalueze citi angajati ar trebui disponibilizati, ca "probabil 10-15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile centrale", din ministere si din agentii. "Si ar trebui sa plece exact cei care sint cel mai putin competenti", a spus presedintele, precizind ca pentru acest lucru e nevoie de teste.

Declaratiile presedintelui vin imediat dupa anuntul pe care l-a facut premierul dupa sedinta Executivului de miercuri seara, in care s-a decis desfiintarea sau comasarea agentiilor de la 226, cite fiinteaza acum, la 107. Premierul a mai precizat ca acest proces de restructurare va duce la eliberarea a 9.200 de posturi, ceea ce inseamna o economie de aproximativ 50 de milioane de euro.

"Masura reducerii aparatului de stat trebuia luata mai din timp. Din pacate, am tot auzit anuntate asemenea masuri si nu s-au realizat. Cu totii sintem de acord ca avem o birocratie excesiva si lipsita de competenta", a afirmat presedintele Traian Basescu, care nu i-a iertat nici pe politicieni: "PDL si PSD, in loc sa discute problemele de fond privind reducerea aparatului de stat, isi pierd timpul discutind ce sa faca cu Elena Udrea".


Boc pregateste iarasi Guvernul pentru asumarea raspunderii


Premierul Boc a declarat, ieri, ca Guvernul nu e limitat de Constitutie la numarul de initiative privind asumarea raspunderii, dorind sa utilizeze aceasta procedura pentru adoptarea legii salarizarii unice in sistemul bugetar, legii sistemului public de pensii si pachetului de legi ale educatiei. Boc a aratat ca intentioneaza sa propuna asumarea raspunderii Guvernului in privinta celor trei pachete de legi pentru a nu intirzia adoptarea lor pina anul viitor. "Nu avem practic alta modalitate rapida de adoptare decit mergind in fata Parlamentului si spunind: «Ori se adopta legea, ori plecam acasa»", a afirmat Boc. Intr-o sedinta extraordinara de Guvern convocata special pentru miine dimineata, vor fi discutate proiectele legii salarizarii unice in sistemul bugetar si al legii privind reforma sistemului de pensii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.