Național

PDL si PSD incep sa tipe unul la altul

Ziarul de Vrancea
1 aug 2009 715 vizualizări
Dupa o saptamina in care acuzatiile s-au tinut lant, un comunicat al PDL toarna gaz pe foc: liderii PSD sint inconsecventi si iresponsabili, populisti si demagogi

Democrat-liberalii ii acuza pe social-democrati ca, prin angajarea prematura in campania pentru prezidentiale, aduc "grave prejudicii cetatenilor", dovedind ca sint dispusi "sa sacrifice viitorul Romaniei pentru o cauza marunta" si ii caracterizeaza drept inconsecventi, iresponsabili si populisti.

Democrat-liberalii sustin, intr-un comunicat de presa, ca liderii PSD "au probleme de memorie" in ceea ce priveste programul de guvernare pe care si l-au asumat si ca anumiti social-democrati, precum Marian Vanghelie, nu au lecturat angajamentul luat de cele doua partide in fata romanilor.

"Putem sa venim in ajutorul acestora cu o copie a Programului de guvernare - program pe baza caruia ne angajam, PDL si PSD, in coalitie, sa gestionam, intr-o perioada de criza, problemele acute ale Romaniei. PDL ramine consecvent acestui program, dar pare putin probabil ca anumiti lideri ai social-democratilor, cum ar fi domnul Vanghelie, sa fi avut chemarea de a lectura angajamentul scris al PSD fata de PDL si fata de romani", precizeaza democrat-liberalii.

Astfel, PDL reaminteste membrilor PSD "care s-au trezit ministri sau directori la deconcentrate, fara a citi acest document de referinta", ca Guvernul PDL-PSD s-a angajat sa reformeze si sa restructureze sistemul administratiei de stat, inclusiv in domenii precum educatia si sanatatea, dar si sa sustina acele sectoare ale economiei care au potential sa aduca mai multi bani bugetului de stat, cum ar fi agricultura si turismul.


"Inconsecventi si iresponsabili, populisti si demagogi"


"Din pacate insa, liderii PSD au probleme mai complexe, de fond, sint inconsecventi si iresponsabili, populisti si demagogi. Astfel, desi au, la fel ca PDL, evaluari si analize care arata suprapopularea si lipsa de eficienta a aparatului birocratic de stat, liderii PSD se arata cei mai mari opozanti ai masurilor de reforma pe care Romania trebuie sa le intreprinda in acest palier", se arata in comunicatul PDL.

în plus, PDL acuza faptul ca, desi PSD, prin Mircea Geoana, si-a asumat Pactul pentru educatie, voci din acelasi partid declara ca refuza asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi ale educatiei care ar pune in practica prevederile pactului ce se bucura de o larga sustinere politica, profesionala si sociala.

Democrat-liberalii au in vizor si declaratiile PSD privind necesitatea existentei Ministerului Turismului. "Dupa ce, la momentul constituirii Guvernului, liderii PSD au fost de acord cu infiintarea Ministerului Turismului, avindu-l in vedere chiar pe fratele lui Radu Mazare ca ministru, acum aceiasi lideri s-au sucit si afirma ca niciodata nu am fi avut nevoie de acest minister. Niciodata, in afara de perioada in care pesedistii au vandalizat, prin privatizare, statiuni care aveau traditii de secole, si pe care acum le-au adus, cu efecte dramatice asupra comunitatilor locale, la faliment", acuza PDL.

în incheiere, PDL sustine ca, prin angajarea prematura in campania electorala prezidentiala, "PSD aduce grave prejudicii cetatenilor acestei tari, dovedind ca este un partid care, pe o miza marunta, de grup, e dispus sa sacrifice viitorul Romaniei".


Liderii din teritoriu dau tonul


Virulentul comunicat vine la capatul unei saptaminii in care disputele la nivel declarativ intre reprezentanti ai PDL si PSD s-au accentuat. Premierul Emil Boc a lansat luni un atac la adresa PSD, despre care a spus ca se indeparteaza de prioritatile Parteneriatului pentru Romania. Replica a venit la purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, care a spus ca Guvernul Boc dispare in ziua in care nu va mai exista aceasta coalitie. De asemenea, liderii din teritoriu ai PSD si PDL au lansat propriile atacuri politice.

Primarul Iasiului Gheorghe Nichita declara, joi, ca exista posibilitatea ruperii coalitiei PSD-PDL la nivelul Iasiului, daca filiala locala a PDL "nu-si va face ordine in propria curte", iar, vineri, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, si presedinte interimar al Organizatiei Judetene a PDL a declarat ca este nemultumit de comportamentul PSD in cadrul coalitiei si ca va ridica aceasta problema in viitoarea sedinta a BPN.

In consecinta, vineri, vicepresedintele PDL Ioan Oltean a constatat ca PSD se pregateste sa se retraga de la guvernare, aceasta fiind explicatia asocierii acestui partid cu PNL impotriva democrat-liberalilor. întrebat daca PDL nu este un partener dificil pentru toate partidele cu care a guvernat de-a lungul timpului, Oltean a raspuns afirmativ. "Ba da. PDL este un partener dificil pentru ca vrea sa se faca treaba. Toti ministrii nostri sint dificili fiindca trag caruta si nu accepta ca cel care este linga ei la guvernare sa traga mita de coada cum face PSD", a declarat Ioan Oltean.


***********************


Ministrii la raport

Soarta agentiilor din Guvern se decide in week-end

n premierul Boc discuta simbata cu sase ministri si cu alti sapte duminica pe tema reorganizarii agentiilor n alti trei detinatori de portofolii au trecut vineri pe la seful Executivului


Premierul Emil Boc are un sfirsit de saptamina plin cu discutii in interiorul echipei guvernamentale pe tema restructurarii agentiilor Executivului. El se va intilni simbata cu ministrii Transporturilor, Apararii, Agriculturii, Sanatatii, Tineretului si Sportului si Comunicatiilor, iar duminica cu cei ai Externelor, Educatiei, Muncii, Justitiei, Turismului, Mediului si Internelor. Premierul a avut deja discutii pe tema restructurarii agentiilor cu ministrii Culturii si Cultelor, Finantelor, Dezvoltarii si IMM-urilor.

De altfel, Emil Boc anuntase, miercuri, ca in ultimele trei zile ale saptaminii se va intilni cu fiecare dintre ministrii in subordinea carora functioneaza agentii, pentru a discuta despre reorganizare. Membrii Cabinetului au convenit "punctual" ca unele agentii guvernamentale sa fie desfiintate - fie prin comasare, fie prin preluarea activitatii acestora de catre ministere - iar la agentiile care nu pot fi desfiintate, fie datorita raporturilor cu CE, fie pentru ca sint indispensabile functionarii statului, se vor face reduceri de personal sau de salarii.


Diaconescu da exemplu


Ministrul Cristian Diaconescu a anuntat vineri reducerea a 55 de posturi din MAE, "in special din zona Europei de Vest", la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu critica faptul ca diplomatii "se ticsesc" in ambasadele occidentale. "Pe fondul restrictiilor financiare, am continuat procesul intern de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a activitatilor MAE. Avem un colectiv foarte bun care se ocupa din punct de vedere politic si finanicar de finalizarea acestui proces. Am stabilit reducerea sau vacantarea temporara a 55 de posturi, din care 35 diplomatice, 17 posturi tehnico-administrative si trei posturi pe plan local", a declarat ministrul de Externe. El a atras atentia ca reducerea de posturi este un proces dificil si ca are speranta ca Guvernul nu va "amputa" atribute esentiale ale diplomatiei.


Ministri la evaluare?


Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a propus ca activitatea ministrilor sa fie analizata la sase luni, iar cei care nu si-au respectat angajamentele luate sa fie remaniati. "Nu s-a pus problema unei remanieri. Ceea ce ar trebui sa se faca in mod absolut natural ca la 6-7 luni de la guvernare sa se faca o analiza a activitatii fiecarui ministru in raport cu programul de guvernare, cu angajamentele ministerului respectiv", a declarat Ioan Oltean. "Acolo unde se constata o discrepanta intre ceea ce ne-am angajat si ce s-a realizat, ar trebui sa se faca o remaniere, dar primul ministru nu am cunostinta sa fi vorbit de remaniere decit de o analiza foarte serioasa a activitatii fiecarui minister", a declarat Ioan Oltean.


PSD contraataca


De partea cealalta a baricadei, senatorul PSD Titus Corlatean a declarat ca presedintele Traian Basescu nu trebuie sa traseze precum "camaradul sau Vladimir Voronin" sarcini precum concedierea functionarilor publici si ca atacurile de joi ale acestuia sint o modalitate de a face uitate scandalurile din jurul sau si din PDL. Deciziile referitoare la reducerea bugetului pentru administratie sau a personalului "sint subiecte de discutie in cadrul coalitiei si in cadrul Guvernului, (....) dar, ca linie de conduita, politica guvernamentala trebuie sa mearga pe reducerea cheltuielilor publice pentru rationalizarea bugetului. Aceste modalitati concrete sint rezultatul evaluarii si deciziei din interiorul coalitiei si Guvernului, si nu sint rezultatul directivelor tovarasesti pe care presedintele Basescu, pe modelul camaradului sau Vladimir Voronin de la Chisinau, sa le traseze partidelor politice din Romania si Guvernului roman", a sustinut presedintele Comisiei de politica externa a Senatului.

Si purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a afirmat ca social-democratii nu sint de acord cu propunerea presedintelui Traian Basescu, de a reduce cu 20% numarul angajatilor de la stat, si cred ca este o incercare a acestuia de a folosi criza in scop electoral.


******************


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.