Național

Aderarea, agatata de talgerele Justitiei

Ziarul de Vrancea
5 iul 2005 588 vizualizări
Invocind cerintele aderarii, Basescu cere magistratilor sa se autodepaseasca. Presedintele i-a rugat pe sefii magistratilor sa-i lase pe tinerii judecatori si procurori "sa evolueze frumos"

Presedintele statului, Traian Basescu - prezent duminica seara, la Snagov, la sarbatorirea Zilei Justitiei - le-a cerut magistratilor sa inteleaga "foarte bine" faptul ca ei sint cei care vor decide "intrarea sau aminarea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007".

"Dumneavoastra sinteti cei care veti decide intrarea sau aminarea intrarii Romanie in UE la 1 ianuarie 2007. Sa ma intelegeti foarte bine: nu se pune problema incercarii unui transfer de responsabilitate. Raportul de tara de la sfirsitul acestui an este esential", a afirmat Traian Basescu, in fata a aproximativ 200 de magistrati, prezenti la festivitate. Totodata, Basescu a aratat ca Romania are trei probleme care conditioneaza intrarea in UE la 1 ianuarie 2007. "Are mai multe, dar trei sint dificile. Singura pe care Guvernul nu o poate controla administrativ si pentru care nu i se poate reprosa lipsa de performanta este justitia. Justitia independenta - putere separata in stat - are in mina ei destinele tarii", a sustinut Basescu. Seful statului a subliniat ca urmareste continuu modul in care evolueaza indeplinirea sarcinilor pe care Romania si le-a asumat in negociere. "Justitia este, de departe, sectorul problema. Repet, este sectorul problema! Este singurul pe care Guvernul nu poate actiona, este singurul care, prin propria constiinta, trebuie sa rezolve lucrurile", a declarat Basescu.


Macovei vrea eficienta

Seful statului a tinut sa precizeze ca spera ca, in momentul de fata, nici un politician nu isi mai permite sa sune la vreun sef de instanta sau parchet. Basescu i-a rugat pe sefii magistratilor sa-i lase pe tinerii judecatori si procurori "sa evolueze frumos" si sa nu-i amestece "intr-o crema a unei justitii care ar putea sa mai aiba impresia ca este datoare politicului". Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a urat magistratilor, de Ziua Justitiei - sarbatorita pentru prima data de Consiliul Superior al Magistraturii - independenta si responsabilitate, intrucit acestea sint atribute care "merg impreuna". "Ce doresc eu justitiei?! Sa fie independenta si responsabila si sa-si asume independenta, sa stie ce sa faca cu ea. Astazi sinteti independenti, dar cred ca unii dintre dumneavoastra inca isi cauta drumul, inca isi cauta modalitatea sa foloseasca aceasta independenta", a declarat Macovei. Totodata, Macovei a spus ca mai doreste justitiei sa fie impartiala, rapida si eficienta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.