Național

La bac s-au patentat noi metode de copiat

Camelia Stănilă
5 iul 2005 783 vizualizări
Examenul scris la romana a fost considerat de liceeni destul de facil, insa eseul a pus probleme unora dintre candidati. Trei elevi au fost eliminati pentru tentativa de copiere. Liceenii spun ca la Colegiul National "Cuza" s-a copiat si dupa materiale ascunse in toaleta.

2.395 de absolventi ai clasei a XII-a, din cei 2.398 de candidati inscrisi, si-au testat ieri cunostintele la limba si literatura romana, in cadrul primei probe scrise a examenului de bacalaureat. Potrivit datelor oficiale de la Inspectoratul Scolar, la proba de ieri au absentat doar trei elevi, insa alti 30 au solicitat recunoasterea probei admise intr-una din sesiunile anterioare. Liceenii au avut la dispozitie trei ore pentru a aborda cit mai corect si complet posibil varianta de subiect nr. 2, care a cuprins o poezie la prima vedere, "Din valurile vremii..." de Mihai Eminescu, o scrisoare si un eseu. Acesta cerea ca liceenii sa ilustreze particularitati ale romanului, prin referire la o opera literara studiata. Desi la prima vedere testul nu a pus prea multe probleme, punctul al treilea a cuprins si o precizare care i-a indus in eroare pe elevii mai putin pregatiti, aceea ca romanul tratat in eseu sa fi fost scris pina la al doilea razboi mondial. Cu toate ca majoritatea liceenilor si-au dat seama de "capcana", au fost si adolescenti care au ales sa abordeze si opera lui Marin Preda, "Morometii", roman scris dupa aceasta perioada. Se pare ca, din diverse motive, liceenii au confundat actiunea romanului cu perioada de aparitie a acestuia. "Subiectele au fost foarte usoare. Poezia de dragoste a lui Eminescu si scrisoarea au fost facile, mai greu, dar nu exagerat, a fost ultimul subiect, cel de sinteza. Eu am ales sa tratez romanul lui Slavici, «Mara». Trebuia sa fii foarte atent la cerinte, testul cerea ca opera literara sa fie scrisa inainte de cel de-al doilea razboi mondial si daca nu tratai corect cerintele, se ducea tot punctajul. Cred ca teza mea este de 8,50, poate mai mult. Meditatie la romana nu am facut, m-am pregatit numai la limba engleza pentru facultate. Vreau sa dau la limbi straine, specializarea engleza-rusa", ne-a spus cuzista Viviana Ionita. Si in alte centre elevii au iesit bucurosi de la examen, spunind ca au tratat "Enigma Otiliei" lui Calinescu, "Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi" a lui Camil Petrescu, "Padurea spinzuratilor" a lui Rebreanu, insa cei mai multi candidati au optat pentru "Ion".

Desi pentru majoritatea candidatilor subiectele au fost accesibile, au existat si tineri care au iesit dezamagiti din salile de clasa, ba chiar si plingind. Profesorii, pe de alta parte, au considerat subiectele accesibile, in esenta. "Probabil ca au ridicat probleme ultimele trei puncte de la primul subiect. Sint cerinte de comentariu literar, care de regula se concentreaza mai greu in 10 rinduri. La punctul 8, unde cerinta era de identificare a mijloacelor de realizare a subiectivitatii, trebuia sesizat si un vocativ, deci trebuiau luate in calcul si mijloacele gramaticale, unde de regula elevii se mai incurca. Subiectul trei a fost extrem de generos, se putea alege un roman studiat, pentru care elevul a avut afinitate. Daca s-a creat confuzie si nu s-a respectat perioada mentionata, se pierde tot punctajul. De asemenea, cred ca o dificultate a fost in receptarea afirmatiei lui Eugen Lovinescu. Candidatii trebuiau sa dovedeasca ca se pot raporta la citatul critic in mod corespunzator", a afirmat inspectorul general adjunct Carmina Corbeanu, profesor de limba si literatura romana.


Carti de comentarii ascunse in toaleta liceului


Desi regulile cereau strict ca liceenii sa nu intre in sala de examen cu telefoane mobile, carti sau materiale ajutatoare, unii au reusit sa insele pentru moment vigilenta profesorilor supraveghetori si sa intre cu copiute. Trei elevi au fost eliminati, pentru tentativa de frauda, din centrele de examen de la Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar de Electrotehnica si Colegiul National "Al. I. Cuza". Acest din urma caz a fost cu atit mai surprinzator, cu cit liceul este unul de renume. "Noi nu am copiat, am scris ceea ce stiam. Dar am auzit ca cineva ar fi fost prins copiind, cica avea fituici la el. Nu stiu cum a trecut de controlul profesorilor de dinainte de impartirea subiectelor, dar l-au prins si a fost dat afara", ne-au dezvaluit doi cuzisti. Si presedintele comisiei de la Colegiul "Cuza", conf. univ. dr. Constantin Pascal, ne-a confirmat acest lucru regretabil: "un elev a fost prins cu fituici si a fost eliminat". Tot la Centrul de la Colegiul National "Al. I. Cuza" adolescentii au povestit, la iesirea din focul examenului, ca unii colegi care au avut nevoie la toaleta au iesit din salile de examen neinsotiti si au reusit "sa ingrase porcul in ajun". Tinerii au povestit amuzati ca au plecat la baie si s-au intors "doxa de carte", reusind sa trateze subiectele de la bac dupa ce au facut "o atenta documentare in grupurile sanitare". Ingeniozitatea liceenilor si slaba supraveghere a profesorilor a dus la acest incident cel putin haios, care insa va avea repercursiuni. "Am auzit ca unii colegi au mers la toaleta dupa ce s-au dat subiectele. Profesorii supraveghetori nu i-au insotit, iar la baie liceenii au gasit carti de comentarii. Au citit rezolvarile, in special la ultimul punct, la roman, si au venit in salile de examen «toba de carte». Normal ca au scris, doar s-au documentat proaspat", ne-au mai dezvaluit citiva dintre cuzisti.


Supraveghetorii, veriga slaba a bacalaureatului

Oficialii din invatamint au subliniat inca o data ca supraveghetorii sint veriga slaba a examenului de bacalaureat. Desi sefii ISJ au solicitat profesorilor sa nu-i mai menajeze pe candidati, se pare ca recomandarea nu a fost urmata, cel putin de o parte din dascali. Dupa primele semnale, legate de incercarile copiilor de a copia, nu este exclus sa fie luate si unele masuri mai drastice. Reprezentantul Ministerului Educatiei, Mihai Ungureanu, a solicitat presedintelor din centrele de examen sa prezinte toate procesele verbale. Acesta si-a aratat intentia de a verifica atit documentele care consemneaza situatiile elevilor eliminati din examen, cit si cele legate de instruirea supraveghetorilor, pentru a vedea daca aceasta a fost intr-adevar realizata in centre.


Bac in regim special pentru elevii hipoacuzici

Elevii cu deficiente de auz si de vorbit de la Centrul "Elena Doamna" au sustinut prima proba scrisa a examenului de bacalaureat la centrul de testare de la Grupul Scolar de Electrotehnica, intr-un regim special. Pentru ca reprezentantii ISJ Vrancea au dorit ca si acestia sa beneficieze de o evaluare corecta a cunostintelor, 19 liceeni hipoacuzici au dat proba la limba romana in compania unui interpret autorizat. De asemenea, metodologia examenului national a prevazut si o eventuala prelungire a timpului de testare cu o ora sau chiar mai mult, in functie de nevoile adolescentilor. Inainte de intrarea in sala de examen, cei 19 tineri pareau increzatori in sansele si bagajul lor de cunostinte, chiar daca expresia fetei le trada un usor sentiment de emotie. "Sint emotionati, dar sint si destul de bine pregatiti. Ei au demonstrat acest lucru la probele orale, unde au reusit note foarte mari. Sint copii muncitori si merita medii mari. Lor le este putin mai greu la probele scrise pentru ca limbajul pe care-l folosesc ei este un sistem simplu si concret, iar literatura presupune si un limbaj metaforic, mai greu de folosit de copiii hipoacuzici. Au nevoie de un interpret autorizat pentru a le fi explicate anumite aspecte, iar eu incerc sa le dau citeva indicatii pentru a intelege mai bine cerintele subiectului de examen. Copiii vor sa dea mai departe la Colegiul de Tehnica Dentara de la Iasi, iar altii doresc sa-si continue studiile in cadrul Colegiului «Elena Doamna». Profesorii din comisie au fost intelegatori, insa nu i-au avantajat, notele mari luate la oral sint meritate", ne-a spus Elena Mazilu, interpret autorizat pentru copiii hipoacuzici de la Centrul "Elena Doamna" Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.