Național

Luxemburgul face loc Marii Britanii la presedintia UE

Ziarul de Vrancea
1 iul 2005 541 vizualizări
Realizarile presedintiei luxemburgheze a UE au fost umbrite in ultima luna

Presedintia luxemburgheza a UE s-a incheiat ieri, in pofida unor succese reale, intr-o nota sumbra, din cauza lipsei acordului asupra bugetului comunitar si respingerii Constitutiei europene de francezi si olandezi, comenteaza EUObserver. Facind uz de legaturile sale apropiate cu Guvernele de la Berlin si Paris, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a reusit sa obtina un acord asupra pactului de stabilitate, acceptabil pentru tarile mari - permitind statelor membre sa depaseasca deficitele bugetare peste limita decisa, in anumite circumstante - dar care a nemultumit tarile mici. De asemenea, presedintia luxemburgheza a obtinut, dupa foarte multi ani, un acord pentru modificarea salariilor eurodeputatilor, situatia precedenta afectind serios reputatia Parlamentului European. Daca pina acum eurodeputatii erau platiti de Parlamentele din tarile lor de origine, salariile acestora fiind echivalente, in general, cu cele ale omologilor lor nationali, acum salariul lunar al eurodeputatilor a ajuns la 7.000 de euro. Astfel, vor fi evitate situatiile in care un deputat leton lua 980 de euro, iar unul italian 11.000 de euro. Alte realizari ale presedintiei luxemburgheze includ angajamentul asumat de tarile membre pentru a dubla asistenta acordata tarilor in curs de dezvoltare pina in 2015, precum si acordul UE cu Rusia, care acopera patru domenii, incheiat intr-un moment in care relatile dintre Bruxelles si Moscova pareau sa fi intrat intr-o perioada de tensiuni. De asemenea, statele membre au fost de acord sa-si asume o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste acordul de la Lisabona, ale carui scopuri economice au fost pina atunci practic ignorate. Insa, toate aceste realizarile au fost umbrite de respingerea Constitutiei de catre francezi si olandezi, in ultima luna a presedintiei luxemburgheze. Parind foarte afectat de acest lucru, Juncker, veteran al politicii si sustinator fervent al UE, a insistat initial pentru continuarea ratificarii textului, cu toate ca imediat Marea Britanie a anuntat suspendind organizarea referendumului. Insa, esecul ajungerii la un acord asupra bugetului comunitar a dat lovitura decisiva presedintiei luxemburgheze a UE. Dupa negocieri intense in timpul summitului prelungit, liderii europeni nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la ce sume ar trebui alocate fiecarui domeniu.


Presedintia britanica doreste un acord in cazul bugetului comunitar

Presedintia britanica se va axa exact pe ceea ce a reprezentat marele esec al presedintiei luxemburgheze - bugetul comunitar. Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a declarat, ieri, ca, in timpul presedintiei UE, Marea Britanie va depune eforturi pentru a ajunge la un acord pe tema bugetului comunitar si va sustine ambitiile Turciei de a deveni membra a familiei europene. "Pina la sfirsitul anului, Marea Britanie va depune eforturi pentru a ajunge la un acord privind finantarea Uniunii Europene", a declarat Straw, adresindu-se membrilor Camerei Comunelor cu o zi inainte de preluarea presedintiei semestriale a UE de catre tara sa. Straw a pledat, in aceasta privinta, pentru un buget "mai rational", in timp ce Londra doreste o reexaminare a Politicii Agricole Comune, propunere la care Parisul se opune categoric. "Uniunea Europeana trebuie sa se adapteze pentru a supravietui si a prospera", a adaugat seful diplomatiei britanice. Straw a tinut sa mentioneze ca Guvernul britanic sustine cu "fermitate" aderarea Turciei la Uniunea Europeana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.