Național

Profesorii au cistigat in instanta recalcularea salariilor

Camelia Stănilă
30 iun 2005 672 vizualizări
Acestia ar putea beneficia de sume cuprinse intre 4 si 12 milioane lei. Profesorii pregatesc un nou proces in numele dascalilor navetisti.

Profesorii vrinceni au cistigat in instanta recalcularea salariilor, spor la spor, incepind cu 1 ianuarie 2003. Potrivit presedintelui Sindicatului Liber din Invatamint (SLI) Vrancea, actiunea pentru recuperarea anumitor drepturi banesti a fost inaintata in numele a circa 5000 de profesori. Acestia vor trebui sa recupereze diferente intre 4 si 12 milioane de lei de persoana, pentru intreaga perioada de recalculare, in functie de vechimea in invatamint si gradele didactice. Insa suma maxima nu va fi acordata decit in cazul a foarte putine persoane. "Sentinta ne este favorabila. Cererea noastra este indreptatita si speram sa primim acesti bani. Hotarirea este cu recurs si putem ajunge la Curtea de Apel Galati sau poate si la instantele superioare. Chiar si cu o decizie definitiva, actiunea de recalculare a diferentelor salariale este un proces de lunga durata, iar secretarii si contabilii primariilor vor avea o munca foarte grea de facut. Nu sint sanse sa primim banii in 2-3 luni. In plus, sumele nu pot fi sigurate decit printr-o rectificare de buget, la nivel national. Noi am solicitat ca fiecare spor sa constituie baza de calcul pentru celelalte sporuri si indemnizatii.", a precizat Constantin Grigore, presedintele SLI Vrancea. Dascalii vrinceni au solicitat recalcularea salariilor, de la 1 ianuarie 2003 si pina la data introducerii actiunii in instanta, prin includerea in salariul de baza (nu in salariul de baza al functiei didactice) a sporurilor de stabilitate, suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia de diriginte, invatator, institutor si educator, salariul sau gradatia de merit, indemnizatia de conducere, sporul pentru vechime in munca si sporul pentru personalul didactic din casele de copii si din invatamintul special, care sa fie calculate "spor la spor". Instanta a respins ca in acest mod de calcul sa fie introduse si sporul pentru titulatura de doctor, cel pentru predarea simultana si pentru ore suplimentare. SLI se pregateste si pentru un alt proces, in numele colegilor navetisti. Actiunea, ce va fi inaintata in numele a 200 de cadre didactice, este in faza de pregatire. "Vom intenta alt proces in numele a 200 de colegi, in baza unor tabele cu semnaturi. Vom actiona in instanta 18 primarii si consilii locale din judet care nu au respectat acest drept al cadrelor didactice navetiste", a mai mentionat profesorul Constantin Grigore. Acesta a mai spus ca in Camera Deputatilor a fost luat in discutie un act normativ care-i vizeaza pe navetisti, de pe trasee unde nu exista mijloace de transport in comun. Acestia ar urma sa primeasca o anumita cota de benzina, pentru asigurarea navetei zilnice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.