Național

Picaturi din viata

Ziarul de Vrancea
27 iun 2005 711 vizualizări
Nunta la Castelul Banffy de la Bontida

în data de 25 iunie a avut loc prima nunta organizata la Castelul Bánffy de la Bontida in ultimii 100 de ani.

Mirii: Szántó László si Moscu Katalin

Nasii: Kövesdy György si Niman Andrea

Mirii au ales sa-si organizeze nunta la Castelul Bánffy de la Bontida deoarece si-au dorit un cadru arhitectural special.

La acest eveniment au participat 90 de invitati.


Scurt istoric al Castelului Bánffy de la Bontida

Considerat cindva Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy de la Bontida s-a construit in etape succesive incepind din secolul XVI-lea, atingind forma finala in secolul al XIX-lea. Perioadele stilistice cele mai pregnante sint renasterea si barocul. în toamna anului 1944, trupele germane in retragere incendiaza si jefuiesc castelul, nimicind mobilierul, biblioteca, vestita galerie de portrete, doar citeva fotografii de epoca pastrind imaginea interioarelor luxuriante. Nationalizarea, functiunile neadecvate, lipsa de intretinere au condus la degradarea rapida a ansamblului de cladiri.

în anii \'60, Directia Monumentelor Istorice intervine in vederea consolidarii cladirii principale, dar din lipsa de fonduri, dupa putin timp, lucrarile de restaurare sint intrerupte. De atunci, castelul a servit ca depozit de materiale de constructii, iar parcul, drept pasune si sursa de lemne de foc.

Salvarea ansamblului necesita investitii importante, implicind o functiune pe termen lung. Fundatia Transilvania Trust si-a propus infiintarea in Castelul Bánffy a Centrului international de specializare in reabilitarea patrimoniului construit.

Lucrarile de restaurare sunt lansate in 1999, in urma acordului cultural semnat intre Ministerul Culturii din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Fata de acest acord, Ministerul Culturii din Romania a investit fonduri suplimentare pentru continuarea executarii partiale a sarpantei cladirii principale.


Specializare in reabilitarea patrimoniului construit

Centrul de specializare in reabilitarea patrimoniului construit functioneaza in castelul Bánffy la Bontida din anul 2001, organizatori fiind Fundatia Transilvania Trust si Institute of Historic Building Conservation, Marea Britanie.

Scopul este promovarea excelentei in reabilitarea patrimoniului construit, in mod specific specializarea in meseriile traditionale din domeniul constructiilor, care pot fi utilizate atit la lucrarile de reabilitare, cit si la intretinerea cladirilor istorice. Pe linga cursurile in domeniul tehnicilor de conservare a mediului construit, castelul Bánffy ofera facilitati de practica pentru mai multe universitati si scoli din Romania si tarile vecine.


Zilele Culturale Bontidene

Ansamblul istoric ofera un mediu prielnic pentru desfasurarea activitatilor culturale. Centrul de specializare incurajeaza intrebuintarea mediului istoric in cadrul programelor educationale si culturale pentru familiarizarea publicului cu anturajul istoric - cladiri, peisaj, si promovarea perceperii si aprecierii calitatilor acestora. Castelul Bánffy este unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri din Transilvania, si astfel o locatie adecvata pentru activitati culturale.

în cadrul Zilelor Culturale Bontidene in castel se desfasoara evenimente si activitati culturale pe durata sfirsitului de saptamina, evenimentul dovedindu-se tot mai populara de la prima editie din 2002. Evenimentul se adreseaza tuturor nationalitatilor (la Bontida traiesc romani, maghiari si rromi in numar egal). Astfel, programa include muzica si dansul acestor nationalitati, precum si concerte, teatru si programe speciale pentru copii. Numarul publicului a crescut de la an la an, in 2004 inregistrandu-se in jur de 1500 de vizitatori.

Buna lor dispozitie marcheaza o schimbare majora in perceptia mediului istoric in Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.