Național

Preotul exorcist a vrut sa-i faca sa dispara pe judecatorii vasluieni

Ziarul de Vrancea
24 iun 2005 676 vizualizări
Dupa ce preotul a fost retinut de procurori, avocata a recuzat instanta vasluiana. Cererea de recuzare a fost respinsa de Curtea de apel Iasi

Preotul exorcist Petru Daniel Corogeanu si cele patru maicute, acuzati de moartea tinerei Irina Cornici, vor fi judecati la Vaslui. Dupa ce avocata lor, Luana Pintilie, recuzase instanta vasluiana, in urma contestarii mandatului de retinere emis de procurori, Curtea de Apel Iasi a considerat ca dosarul poate fi instrumentat in continuare la Vaslui. Totul a fost o cursa contracronometru deoarece deciziile judecatoresti trebuiau luate pina aseara la ora 22,00 cind expira mandatul de retinere emis de procurori. "Am cerut ca dosarul sa fie instrumentat in alta parte din cauza presiunilor strazii", a motivat cererea de recuzare Luana Pintilie, aparatoarea celor cinci vinovati de moartea maicutei Irina Cornici. "La Vaslui populatia este scindata in doua, o parte sustinind reprezentantii bisericii, o parte condamnindu-i pe cei cinci. In cele din urma este normal ca ultima parere sa o aiba justitia. Chiar fratele preotului Daniel Corogeanu a fost batut, este normal ca si pina si eu, ca aparator sa ma tem pentru siguranta mea", a adaugat avocata. Vinzoleala din acest dosar a inceput dupa ce preotul si maicutele au fost retinuti pentru 24 de ore de catre procurori. In cursul diminetii avocata Luana Pintilie a facut plingere impotriva mandatului de retinere, dar in acelasi timp a recuzat si instanta vasluiana. In aceste conditii se impunea judecarea cererii de recuzare, manevra care solicita insa timp deoarece judecarea cererii se putea face doar la 70 de km departare, la Curtea de Apel Iasi. In cazul in care instanta ieseana ar fi fost de acord cu recuzarea atunci, de urgenta, ar fi trebuit stabilita o alta instanta decit cea din Vaslui pentru judecarea plingerii impotriva mandatului de retinere. Si tot acest periplu trebuia terminat pina la ora 22 deoarece o intirziere chiar si de un minut ar fi insemnat eliberarea preotului si a maicutelor. Emotiile procurorilor au fost risipite insa de magistratii ieseni. Dosarul a fost adus in jurul orei 14,00 la Curtea de Apel. Dupa mai putin de o ora de la sosirea dosarului s-a decis ca cererea de recuzare sa fie respinsa. "Nu exista cale de atac pentru aceasta decizie, ceea ce inseamna ca judecatorii de la Vaslui vor fi cei care vor decide soarta celor cinci", a comentat decizia Curtii de Apel Iasi judecatorul care s-a pronuntat in cauza. Preotul Petru Daniel Corogeanu si cele patru maicute de la manastirea din Tanacu au fost retinuti de procurori pentru omor deosebit de grav si lipsire de libertate. Ei sint acuzati de moartea maicutei Irina Cornici, care, in urma dispozitiilor preotului a fost legata de o cruce timp de trei zile fara hrana si apa, pe motiv ca ar fi fost posedata de diavol. (G. JINARU)


Cei cinci, exclusi din monahism

Preotul ieromonah Petru Daniel Corogeanu, de la Manastirea "Sfinta Treime", din localitatea vasluiana Tanacu, a fost "oprit de la savirsirea celor sfinte", caterisit si exclus din monahism, cele patru maicute implicate in cazul mortii Irinei Cornici fiind, de asemenea, excluse din monahism. Intr-un comunicat al Episcopiei Husilor semnat de episcopul vicar Corneliu Birladeanu, se arata ca aceasta decizie a fost luata in urma conflictului cu urmari grave din Minastirea "Sfinta Treime", din comuna Tanacu. Potrivit comunicatului citat, celelalte patru "vietuitoare" - Nicoleta Arcalianu, Adina Cepreaga, Elena Otel si Simona Birdanas - "complice la crima", au fot excluse din monahism.

"Toti acestia nu mai au dreptul de a purta haina monahala si numele consacrate de monah, fiind trecuti in rindul mirenilor", se mai arata in comunicatul Episcopiei Husilor.


Crima pentru bani?

Anchetatorii mai urmaresc o ipoteza in cazul maicutei ucise. Ar fi vorba de o crima pentru bani. Cu 3 ani in urma, Irina Cornici a lucrat ca baby-siter in Germania, unde a strins suma de 4.000 de euro. Numai ca cea mai mare parte a acestor bani a ajuns in posesia maicutelor si preotului Daniel.

Cei 4.000 de euro au fost pastrati initial de familia Nistor Stolojescu, din Caras-Severin, una dintre gazdele maicutei Irina. Din aceasta suma, Irina a cheltuit circa 300 de euro. Dupa intrarea fetei in manastire, la familia Stolojescu s-a prezentat mai intii fratele Irinei, care a cerut 1.000 de euro, exact in timpul in care sora era internata in spital; nu dupa mult timp, s-a intors chiar Irina, insotita de citeva maicute, pentru a-si lua bagajele. La un moment dat, in absenta si fara stirea Irinei, una dintre maicute, care s-a prezentat drept stareta manastirii, a solicitat banii, primind 2.700 de euro. Asa s-ar explica si de ce, peste citeva luni, cind maicuta Irina a cerut banii de la familia Stolojescu, nu a mai primit decit 400 de euro. Sa fi incercat mai apoi sa-i recupereze de la celelalte maicute?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.