Național

Sistemul antigrindina ajunge si in Vrancea

Gabriel Sava
24 iun 2005 658 vizualizări
Vrancea ar putea beneficia de sistem incepind chiar din 2006

Sistemul care poate impiedica caderea grindinei va fi pus la punct si in Vrancea. Dupa ce o statie asemanatoare a fost deja data in folosinta in Prahova, cea din Vrancea ar putea fi functionala incepind chiar cu anul urmator. In acest scop, la inceputul acestei saptamini s-au intilnit la Focsani reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si cei ai Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Vrancea, Buzau, Bacau si Galati, impreuna cu cei ai Prefecturii Vrancea. La intilnire a participat chiar responsabilul Programului National Antigrindina, consilierul ministerial Stancu Samoila. Programul a fost lansat in anul 2000 si se preconizeaza a se finaliza in 2014. Acesta cauta sa protejeze mai bine zonele din tara care sint cel mai mult afectate de grindina. Proiectul national are nevoie de investitii de 3 milioane de euro, din care jumatate au fost deja alocati. Sistemul functioneaza pe baza unor rachete care sparg norii din care ar putea cadea grindina. Cu dimensiuni relativ reduse, rachetele sint lansate de pe un sistem de rampe. Numai proiectul sistemului a costat 3 miliarde de lei, in timp ce intreaga investitie pentru judetul Vrancea este estimata la o valoare de 60 miliarde de lei. Desi locatia nu a fost inca stabilita, aceasta trebuie sa intruneasca cumulativ mai multe conditii. Pe linga o pozitie relativ centrala, statia va trebui construita pe un punct inalt. O posibila locatie ar fi dealul Magura Obobestilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.