Național

Ce surprize pregateste Iliescu?

Ziarul de Vrancea
13 mai 2005 657 vizualizări
Ce va face Ion Iliescu? Un raspuns la aceasta întrebare este asteptat astazi, la Consiliul National al PSD, discursul lui Iliescu fiind, de altfel, punctul de maxim interes al reuniunii, care pune în umbra alte decizii si alegeri pentru functii în partid.

Rarele aparitii publice ale lui Iliescu in cele citeva saptamini trecute de la Congres, putinele declaratii publice pe care acesta a acceptat sa le faca, unele afirmatii si decizii ale apropiatilor sai au alimentat o serie de scenarii despre ce va face Ion Iliescu. în ultimele zile s-a auzit tot mai des zvonul ca acesta ar putea sa paraseasca partidul si sa creeze o alta formatiune sau cel putin ca acestea au fost indemnurile unora dintre apropiatii sai. Este greu de spus daca Iliescu va face un astfel de gest, mai ales ca, din unele infomatii, nu toti sustinatorii sai traditionali ar fi dispusi sa-l urmeze intr-un eventual demers, pe considerentul ca a trecut perioada in care Iliescu aduna in jurul sau o masa electorala puternica. Sugestia pe care o parte din acestia i-ar fi facut-o lui Iliescu este de a gasi "o modalitate de conlucrare" cu cei din conducerea actuala a partidului si de a face efortul de a trece peste ceea ce s-a intimplat la Congres. "Cred ca pozitia care ar trebui adoptata ar fi aceea de a ne mentine in aceasta echipa", a declarat un senator PSD, care considera ca o eventuala plecare a lui Iliescu din partid ar fi "o miscare gresita". Tot ei incearca sa-l convinga pe Iliescu de faptul ca nu va avea sentimentul de izolare in partid, ci dimpotriva, pentru ca este in continuare perceput ca autoritatea morala a acestei formatiuni.

Nu accepta functii in partid

Este inca destul de incert ce va face Ion Iliescu. Ceva mai sigur pare insa ce nu va face: sa accepte vreo functie executiva in partid. El insusi a refuzat oferta in acest sens, prin putinele sale declaratii publice de dupa Congres. Informatia vehiculata ca i s-ar putea oferi postul de presedinte al Consiliului National este putin veridica, fiind vorba de un organism cu atributii limitate si de o alegere, prin vot, intre mai multi candidati, ceea ce ar face ca Iliescu sa fie pus intr-o situatie delicata la scurt timp dupa Congres. Nici sefia Comisiei de Integritate - un alt scenariu care a circulat - nu pare posibil, pentru ca presedintele este desemnat dintre membrii deja alesi de Congres. Iliescu a respins si oferta de a avea o functie onorifica. Unii lideri ai PSD cred ca este posibil ca Iliescu sa ramina lider al grupului din Senat. în acest caz, el nu va participa la sedintele Biroului Permanent National - al carui membru ar fi, potrivit Statutului - dupa cum a si anuntat. Problema ar putea fi rezolvata usor, in lipsa sa putind veni la BPN, din cind in cind, unul dintre vicelideri, probabil Ion Solcanu. O varianta probabila ar fi insa si aceea ca Iliescu sa renunte inclusiv la functia de lider de grup, pe motiv ca nu ar mai putea colabora cu oameni care i-au inselat increderea. în aceasta situatie, el ar putea anunta ca lasa cimp liber de actiune acelora care au fost votati la Congres, iar el va activa ca simplu membru al PSD. Ceea ce ar putea insemna sa stea retras si sa astepte momentul potrivit pentru a reveni in prim plan. Discursul "dur" care se asteapta de la Ion Iliescu s-ar putea referi la cei care si-au dat mina sa il indeparteze, dar si la motivele pentru care nu ar dori sa gireze partidul, asa cum arata el astazi, ocupind vreo functie.

Geoana se bazeaza pe Moromete pentru unitatea PSD

Mircea Geoana a declarat, inaintea intilnirii cu presedintii organizatiilor judetene, ca nu va fi operata nici o modificare la Statutul partidului pentru a i se oferi, astfel, o functie lui Ion Iliescu. "Nu modificam nici un statut. Vreau sa va spun ca Statutul partidului nu poate fi modificat sub nici o forma si eu sint, ca presedinte al partidului, garant ca Statutul partidului nu va mai fi modificat pentru nimeni si pentru nimic", a precizat Geoana. El a mentionat ca este exclusa introducerea unei functii onorifice pentru Iliescu, pentru ca o asemenea functie nu a fost votata la congresul partidului. "Din punct de vedere legal si statutar, nu putem sa cream functii care nu au fost aprobate in forul decizional al partidului", a declarat Geoana. Totusi, Geoana s-a declarat convins ca Ion Iliescu nu va pleca din partid. Solicitat sa precizeze pe ce se bazeaza, Geoana a raspuns: "Pe Moromete".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.