Național

Centrul de Sprijin pentru Rromi de la Marasesti, un succes

Ziarul de Vrancea
13 mai 2005 685 vizualizări
Prin acest proiect rromii au demarat afaceri si au invatat sa utilizeze calculatorul

Proiectul initiat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul financiar al guvernului Suediei, demarat anul trecut la Marasesti, in comunitatea de rromi, a ajuns la final. Partile implicate in desfasurarea acestui program de imbunatatire a situatiei socio-economice si a starii de sanatate a comunitatii de tigani au prezentat rezultatele, despre care au afirmat ca sint neasteptate. Reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Rromi, ai Prefecturii, ai Primariei Marasesti si ai Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie au prezentat bilantul unui program care si-a propus sa-i trateze pe cetatenii de etnie rroma ca pe niste parteneri si nu neaparat ca pe simpli beneficiari. Reusita de la Marasesti va determina implementarea proiectului si in alte cinci localitati din tara. Echipa Centrului de Servicii Sociale de la Marasesti este formata din doi asistenti sociali, un consilier medical, un specialist in utilizarea calculatorului, un consilier antreprenorial si un coordonator local. Acestia au oferit cetatenilor de etnie rroma informatii si consiliere privind drepturile sociale si chiar a incercat o reintegrare a acestora in societate prin oferirea de cursuri de formare de mediatori sanitari, de instruire in utilizarea calculatorului sau de initiere in alegerea unei afaceri profitabile. "In urma cursului de formare de mediatori sanitari s-au angajat trei persoane in Marasesti, cinci la Homocea, iar o alta lucreaza la Directia de Sanatate Publica. O alta activitate incununata cu succes a fost cea antreprenoriala, prin care trei proiecte ale rromilor au primit finantare cite o mie de dolari pentru demararea afacerilor", a spus Rodica Ciobanitei, coordonatoarea proiectului. Reusita cea mai mare a acestui proiect a fost inregistrata la nivelul tinerilor si al copiilor, care au fost instruiti in utilizarea calculatorului si care pot veni oricind la centru pentru a naviga pe internet. Initiatorii proiectului au reusit atragerea celor de virsta scolara catre studiu prin intermediul calculatorului, dar si prin cererea adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii de a aloca locuri suplimentare pentru elevii rromi la liceele locale. "Copilul meu a mers la centru si a invatat sa utilizeze calculatorul. Am fost uimit de ce poate face dupa un timp atit de scurt. Acum cred ca ar trebui sa-i cumpar unul si pentru acasa. Importanta cea mai mare a acestui centru este aceea ca a schimbat mentalitati. Vrem sa ne implicam si sa colaboram cu totii", a spus Florinel Toader, membru al Asociatiei de Sprijin Social pentru Rromi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.