Național

Studentii politehnisti au sechestrat lideri socialisti

Ziarul de Vrancea
12 mai 2005 651 vizualizări
Peste o suta de persoane au fost luate ostatice intr-o universitate din Atena.

Un grup format din aproximativ 50 de tineri contestatari a blocat, timp de sase ore, in cursul noptii de marti spre miercuri, peste o suta de persoane, printre care si doi fosti ministri socialisti, in amfiteatrul Scolii Politehnice din Atena, au relatat surse din politie. Incidentele s-au declansat la sosirea, in curtea universitatii, a lui Christos Verelis, fost ministru al Transporturilor, si a lui Evangelos Venizelos, fost ministru al Culturii, veniti pentru prezentarea unei carti. Contestatarii au atacat cele doua garzi de corp ale fostilor ministri si au provocat pagube masinilor celor doi oficiali. Agentii de securitate ai lui Verelis s-au aparat facind uz de arma. Un tinar a fost ranit usor la picior. Aproximativ 50 de persoane se aflau in curtea scolii si in zonele adiacente, in cartierul Exarchia din centrul Atenei, unde au spart vitrinele magazinelor si au aruncat cu diverse proiectile impotriva fortelor de ordine. Tinerii, calificati drept anarhisti, au blocat amfiteatrul Scolii, ca raspuns la masurile luate de fortele de ordine. In amfiteatru se aflau aproximativ 100 de persoane, venite sa asiste la prezentarea cartii. Tinerii nu au acceptat sa se retraga si sa permita iesirea persoanelor din aula decit ieri dimineata, dupa aproape sase ore de "detentie", a precizat aceeasi sursa. Deznodamintul afacerii a fost negociat de directiunea universitatii, interventia politiei fiind interzisa. Legislatia elena impune aceasta interdictie in memoria represiunii singeroase a revoltei studentilor politehnisti, de la 17 noiembrie 1973, de catre dictatura Coloneilor (1967 - 1974). Venizelos a facut parte din comitetul de pregatire a Jocurilor Olimpice de la Atena, pina in luna martie 2004, cind socialistii au pierdut alegerile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.