Național

Primarii se judeca pentru salarii

Mihai Boicu
12 mai 2005 677 vizualizări
Primarii si viceprimarii din judet au deschis zeci de procese in instanta deoarece sint nemultumiti de salariile pe care le primesc. Edilii vor sa incaseze spor de vechime, iar vechimea sa le fie trecuta in cartea de munca. Un secretar comunal cistiga mai mult decit un primar.



Primarii vrinceni se vaita ca au salarii prea mici. In ultima vreme, Tribunalul Vrancea a fost asaltat de plingerile primarilor si viceprimarilor nemultumiti de salariile pe care le primesc. Acestia cer sa beneficieze de spor de vechime, iar perioada in care se afla in fruntea comunitatii sa le fie trecuta in cartile de munca. Salariul primarului unei localitati cu peste 5.000 de locuitori depaseste cu putin 9 milioane de lei, iar al unei localitati mai mici, 7 milioane de lei. Primarii se pling ca primesc mai putin decit secretarii comunali, desi muncesc de dimineata pina seara. "Eram jurist si cistigam 1000 de euro pe luna si am venit aici pentru sapte, opt milioane de lei. Efectiv imi pare rau", ne-a spus primarul comunei Vinatori, Gheorghe Macovei. Nemultumirile legate de salarii dateaza de ani buni si ele au provocat si "exodul" unor alesi locali la munca in Italia, cum a fost cazul fostului viceprimar de la Gura Calitei.

Primarii si viceprimarii vrinceni au decis sa rezolve pe cont propriu problema salariilor, de care sint foarte nemultumiti, pina la o eventuala reglementare pe care legislativa. Acestia au asaltat cu plingeri Tribunalul Vrancea, in care cer sa beneficieze de aceleasi drepturi pe care le au si alte categorii de salariati sau alesi, cum ar fi parlamentarii. La ora actuala, un primar al unei comune cu peste 5.000 de locuitori primeste in jur de 9 milioane de lei in mina, in timp ce primarul unei comune care are mai putin de 5.000 de locuitori primeste un salariu net de aproximativ 7 milioane de lei. Primarii au fost intrecuti la venituri de secretarii localitatilor si se pling ca, spre deosebire de acestia, muncesc de dimineata pina seara. "Ei cred ca eu traiesc cu mai mult cu aer. Aici muncesc de dimineata pina seara si toate se sparg in capul meu. Secretarul ia mai mult ca mine. Munca e munca, 7-8 ore pe zi si nu trebuie sa raspunda in fata organelor de control, in fata Curtii de Conturi", ne-a spus primarul din Vinatori, Gheorghe Macovei. Principala nemultumire a primarilor este legata de faptul ca nu primesc spor de vechime, iar perioada in care se afla in functii nu le este trecuta in cartea de munca. "Eu imi cer drepturile salariale din perioada in care am fost viceprimar la Homocea, apoi pe perioada de cind sint primar, ceea ce inseamna aproximativ 140 de milioane de lei. Eu sint primar 24 de ore din 24, oamenii vin acasa si ma deranjeaza la orice ora cu fel de fel de probleme, pe cind la domnul Bacinschi la bloc nu cred ca se duce cineva", se plinge Stefan Solomon. Pe rolul Tribunalului se afla zeci de astfel de procese, atit ale edililor actuali cit si ale celor aflati in functie pina in 2004. De exemplu, intr-o singura zi au fost noua procese, dar au fost si zile in care s-au judecat mai multe.

Zeci de milioane sporuri de vechime

Unul dintre cei care au apelat la instanta pentru drepturi salariale este edilul comunei Jaristea, Neculai Liciu, care cere aproximativ 30 de milioane de lei. "Este vorba despre sporul de vechime, insa calculul a fost facut de expert, nu va pot spune suma exacta. Se pare ca mie mi-a fost respinsa cererea, pentru ca nu a fost formulata bine. Desi m-am consultat cu alti primari, nu le-am cerut parerea in legatura cu ce trebuie scris in cererea pe care am depus-o la dosar. Oricum, am inteles ca la Curtea de Apel Galati se rezolva mai repede", ne-a spus primarul din Jaristea. Nici actualul viceprimar din Ploscuteni, Adrian Dobos, nu este multumit de leafa. In cererea depusa la dosarul de pe rolul Tribunalului Vrancea, acesta cere suma de 37.391.766 lei, din care aproape 21,5 milioane de lei reprezinta vechimea, peste 3 milioane de lei premiul lunar de 2 la suta si peste 12 milioane de lei, premiul anual. Adrian Dobos mai cere si plata pe viitor a acestor drepturi salariale, precum si inscrierea lor in carnetul de munca. Si primarul comunei Ruginesti, Adrian Alexe, cere in instanta drepturi salariale. In acelasi timp, dosare mai au pe rol si fostul viceprimar al comunei, Toader Varvara, precum si actualul viceprimar, Costica Musat. "Imi cer drepturile pe trei ani in urma, dupa cum ne permite legea. Am deschis actiune pentru ca si alti primari au facut-o, dar nu m-am inteles cu nimeni in acest sens", declara primarul Alexe. Drepturile salariale cistigate in instanta vor fi platite din bugetele localitatilor.

Salariile alesilor locali cresc la sfirsitul anului

Primarii din comunele vrincene s-au plins de nenumarate ori ca au salarii prea mici fata de responsabilitatile pe care le au potrivit legii. In alte judete au fost cazuri in alesii locali au plecat direct din functii la munca de jos in strainatate, unde se cistiga mult mai bine. Si in Vrancea a fost un asemena caz, cel al fostului viceprimar de la Gura Calitei, care a plecat la munca necalificata in Italia. In acea vreme au existat insa si zvonuri ca viceprimarul si-a parasit "scaunul" din cauza unor nereguli din primarie. O parte din nemultumirile alesilor locali se vor atenua pina la sfirsitul anului. Potrivit unor ordonante de urgenta adoptate de fostul Guvern, sefii administratiei publice locale vor avea salari mai mari cu citeva milioane de lei. Din luna octombrie intra in vigoare Ordonanta de Urgenta nr.106 din 16 noiembrie 2004, prin care sint stabilite noile salarii pentru sefii admnistratiei. Pina atunci, acestia vor primi 45% din cresterile indemnizatiilor. Comunele din judet au sub 10.000 de locuitori, de aceea, in acest moment, nici un primar de comuna din Vrancea nu va primi salariul maxim de 18 milioane de lei. Primarii comunelor cu peste 5.000 de locuitori vor avea un salariu brut de 15,4 milioane de lei, iar viceprimarii un salariu de 11,4 milioane de lei. In ceea priveste comunele cu mai putin de 5.000 de locuitori, salariul stabilit pentru primari este de 13,6 milioane de lei, iar pentru viceprimari de 11,1 milioane de lei. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, urmeaza sa primeasca un salariu de 31,7 milioane de lei. Salariile viceprimarilor Neagu Nistoroiu si George Mardare vor creste din luna octombrie pina la 27,4 milioane de lei. Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, va avea un salariu brut de 29,1 milioane de lei, in timp ce viceprimarul orasului va incasa 24,8 milioane de lei. Primarii din orasele Panciu, Odobesti si Marasesti vor primi cite 22 de milioane de lei brut, iar viceprimarii cite 18,7 milioane de lei. Salariul lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, va fi de 41,035 milioane de lei, in timp ce vicepresedintii Mircea Diaconu si Horia Furtuna vor primi cite 30,6 milioane de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.