Național

Parlamentul European trinteste usa in nasul romanilor

Ziarul de Vrancea
6 mai 2005 594 vizualizări
Primirea observatorilor romani si bulgari la Parlamentul European a fost aminata cu patru luni. Cele 10 state care au aderat acum un an nu au fost tratate cu aceeasi raceala, ele trimitind observatori putin dupa semnarea Tratatului de aderare.

Spre surprinderea tututor, doua grupuri parlamentare, cel popular si cel socialist, s-au mobilizat extrem de repede impotriva Romaniei si Bulgariei. Conferinta presedintilor din Parlamentul European (liderii de grup) a votat, miercuri, aminarea primirii observatorilor din Romania si Bulgaria in PE pina la 1 ianuarie 2006 si chiar 1 ianuarie 2007 in cazul aplicarii clauzelor de salvgardare, se arata intr-un comunicat al grupului liberal-democrat. "Consider rusinos faptul ca cele mai mari doua grupuri din Parlament (PPE si PSE) pot actiona intr-un mod atit de meschin fata de viitorii lor colegi, dupa ce, cu numai trei saptamini in urma, la Strasbourg, si-au dat consimtamintul pentru aderarea celor doua tari", a declarat Graham Watson, liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, cel de-al treilea grup ca marime din Parlamentul European. "Daca exista vointa, exista si o cale de rezolvare si, in aceasta situatie, a lipsit in mod evident vointa politica de a primi observatori dupa semnarea tratatelor de aderare (25 aprilie), asa cum s-a intimplat cu cele zece tari care au aderat la 1 mai 2004", a adaugat el. Parlamentarul european mai spune ca, desi celelalte grupuri politice erau gata sa primeasca observatori la 1 septembrie, socialistii si crestin-democratii refuza sa acorde Bulgariei si Romaniei "aceeasi curtoazie ca in cazul celor zece state care au aderat anul trecut". Cele zece state care au aderat la UE in anul 2004 au trimis observatori in Parlamentul European putin dupa semnarea Tratatului de aderare. "Aceasta decizie sugereaza mai mult decit un indiciu privind o ezitare de a saluta Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana. Aceste tari trebuie sa nu aiba nici o indoiala despre cine le sint prietenii", a remarcat europarlamentarul.

Ingrijorari privind amploarea euroscepticismului

Senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat ca aminarea prezentei observatorilor romani in Parlamentul European pune Romania, "pentru prima data in ultimii cinci ani, in fata unei schimbari de parcurs privind etapele integrarii in Uniunea Europeana". Senatorul a amintit ca pina acumetapele de integrare au fost indeplinite, conform calendarului stabilit. "Dupa semnalele primite din partea unor cercuri politice din Germania, Franta, Austria legate de cresterea preocuparii, la nivel european, privind capacitatea Romaniei de a mentine dinamica procesului de reforme, aminarea prezentei observatorilor romani la Parlamentul European reprezinta o decizie care ar trebui sa ne preocupe, la modul cel mai serios", a afirmat Cristian Diaconescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor de Externe si fost ministru al Justitiei. Senatorul Diaconescu a subliniat ca este clar faptul ca la nivelul structurilor UE, dar mai ales in tarile importante - mari contributoare atit din punct de vedere politic, cit si financiar - scepticismul privind capacitatea Romaniei de a deveni un partener european credibil devine tot mai evident. "Acest proces trebuie oprit, pina nu este prea tirziu", a conchis Diaconescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.