Național

Condiţii mai dure pentru directorii de spitale

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 586 vizualizări
Guvernul înăspreşte legislaţia privind desemnarea managerilor de spitale, cu măsuri suplimentare împotriva corupţiei şi nepotismului din sistemul de sănătate n medicii universitari se împotrivesc ordonanţei

Managerii de spitale vor avea program în unităţile medicale de la orele 8.00 la 16.00 şi pot fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice doar după acest program, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, discutat în sedinţa de ieri a Guvernului. De asemenea, vor fi eliminate restricţiile nejustificate pentru participarea la concursul pentru funcţia de manager de spital. Astfel, restricţia conform căreia managerul unui spital clinic trebuie să fie cadru universitar sau medic primar se elimină.
Proiectul defineşte mai clar şi situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deţine părţi sociale la societăţi comerciale sau alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu serviciile de ambulanţă. În acest sens, este interzisă desfăşurarea activităţii didactice sau de cercetare ştiintifică finanţate de furnizori ai spitalului. De asemenea, este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţi comerciale.
O altă modificare vizează depolitizarea managementului spitalelor, iar în acest sens este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic. O altă schimbare se referă la combaterea nepotismului. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului de spital sau managerului serviciului de ambulanţă nu vor putea deţine funcţii de conducere în aceeaşi unitate.
Potrivit documentului, orice funcţie de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs, inclusiv cele de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical. În clinicile universitare, managerii trebuie să fie cadre didactice universitare, pentru a asigura o bună înţelegere şi colaborare cu universitatea, mai prevede proiectul.
Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, întruniţi ieri la şedinţa Consiliului Naţional al Rectorilor de la Târgu-Mureş, s-au declarat împotriva modificării Legii sănătăţii. Ei susţin că schimbările ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor, mai ales că în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.