Național

Procurorii cer poprire pe pensia de 5.500 de lei a torţionarului Ficior

Ziarul de Vrancea
13 oct 2015 633 vizualizări
Procurorii au cerut să fie pusă poprire pe o parte din pensia de 5.500 de lei a lui Ioan Ficior, pe motiv că fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava şi-a înstrăinat apartamentul şi mai multe acţiuni, după declanşarea anchetei.

Procurorul prezent la termenul de ieri al procesului în care Ioan Ficior este judecat pentru crimele din perioada în care a condus Colonia de muncă de la Periprava a arătat, în faţa instanţei, că se impune luarea unei astfel de măsuri, care are scop de indisponibilizarea unor sume, care să poată fi executate în cazul în care Ficior va fi condamnat pentru faptele de care este acuzat. În replică, avocatul lui Ioan Ficior a arătat că înstrăinările de care vorbeşte procurorul s-au făcut "cu mult anterior începerii urmării penale".
La termenul de ieri, instanţa l-a audiat pe martorul Nicolae Voican, acesta arătând, în declaraţia sa, că a avut doi cumnaţi şi un nepot încarceraţi la Colonia de muncă de la Periprava, în perioada 1955-1960, care i-au povestit că regimul de detenţie era foarte dur. "Gosav Constantin, Duţă Vasile şi Dorcioman Ion mi-au relatat condiţiile în care erau cazaţi la Periprava, cum îi trimiteau la tăiat de stuf îmbrăcaţi necorespunzător, cu opinci în mediul umed, că nu aveau aer din cauza umezelii permanente şi că mâncarea era foarte proastă. Mi-au spus că Ficior era foarte exigent şi că se purta foarte urât cu deţinuţii, dacă nu îşi făceau norma erau pedepsiţi cu bătaie şi cu izolare. Era foarte frig, iar echipamentul era rupt. Din ce mi-au povestit, au existat şi cazuri de decese. Rudele mele erau bucuroase că au scăpat de acolo cu viaţă, pentru că aproape zilnic se înregistrau morţi. (...) Eu lucram la dig cu roaba, în frig, indiferent că ningea sau ploua. Erau şi săptămâni întregi în care nu se uscau hainele pe noi. Şi la noi au fost cazuri de decese", a povestit Voican, care a fost şi el încarcerat mai mulţi ani la o colonie de muncă din apropierea Insulei Mari a Brăilei.
Nicolae Voican a mai arătat că o altă modalitate a foştilor conducători de colonii "de a scăpa" de deţinuţii politici era aceea ca, pe fondul înfometării, uneori, să le ofere mese bazate pe mâncăruri grase, context în care mulţi deţinuţi se îmbolnăveau, iar uneori bolile pe care le făceau erau fatale.
Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.