Național

În 40-50 de ani maghiarii ar putea dispărea din România

Ziarul de Vrancea
17 sep 2014 445 vizualizări
Pronosticul îi aparţine candidatului PPMT la Preşedinţie n "Noi nu vrem să avem soarta germanilor", a precizat el

Candidatul PPMT la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că el constată că, potrivit recensământului, la fiecare zece ani dispar 200.000 de maghiari din Transilvania, astfel că, "într-o perspectivă vizibilă", comunitatea lor "va dispărea". El a adăugat că o comunitate puternică, precum cea a germanilor din România, care au fost de ordinul sutelor de mii, "a devenit atât de mărunţică, încât nu e vizibilă, din păcate" şi toţi ardelenii au pierdut o cultură europeană care exista aici din anii 1100-1200, ceea ce "spune foarte multe despre politica naţională din România". "Faptul că germanii au dispărut de aici este pierderea noastră comună şi, în acelaşi timp, eu cred că spune foarte multe despre politica naţională din România. Şi noi nu vrem să ajungem pe soarta germanilor. Noi vrem să fim cetăţeni corecţi, care respectă legea, care plătesc impozit şi care pun umărul să facă o regiune şi o ţară mai bună", a spus Szilagyi. El a susţinut că, la câte impozite plătesc maghiarii, aceştia ar trebui să aibă trei universităţi în limba maternă în România. "Deci, politicienii români fac declaraţii că drepturile maghiarilor sunt respectate în România «pentru export», însă realităţile arată o altă practică «pentru import». şi acest lucru trebuie oprit. Fiindcă, dacă nu se opreşte, atunci generaţia mea sau copiii mei vor mai avea şcoli în limba maghiară, dar în 40-50 de ani noi vom dispărea din România. Poate unii români doresc acest lucru. Să vorbim sincer. Unii români ar dori ca România să fie numai şi numai a românilor, numai în limba română şi aşa mai departe. Şi eu cred că ei greşesc. Noi trebuie să ducem un dialog şi cu ei, să le arătăm că de fapt sunt pe o pistă greşită", a spus Szilagyi. Acesta a apreciat că "România este o ţară minunată aşa cum este, dar ar trebui să fie mult mai bine administrată", arătând că el crede că, pe lângă autonomie, România ar trebui modernizată şi să devină o "alianţă a regiunilor istorice".
"Noi ardelenii avem foarte multe lucruri în comun. Dacă Janos şi Ioan se bat aici la Târgu Mureş în cârciumă, pentru noi este o bătaie de cârciumă. Pentru cei de la Bucureşti este un conflict interetnic. Deci, noi ne înţelegem şi ne ştim foarte bine. Şi aici, şi în şcoli. Lăsaţi-ne să ne administrăm regiunea, fiindcă Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Statele Unite dovedesc că acele ţări ce au un sistem ce le permite regiunilor o autonomie administrativ-financiară sunt mult mai eficiente", a conchis el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.