Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Pe cine dau vina romanii pentru ruperea USL

Ziarul de Vrancea
10 mar 2014 886 vizualizări
Cei mai mulţi cred că Uniunea s-a rupt din cauza bătălii pe "ciolan" n atat PSD cat şi PNL vor avea de suferit de pe urma dispariţiei USL, arată sondajul

Majoritatea românilor consideră că lupta partidelor politice pentru funcţii a fost principala cauză a disoluţiei USL, potrivit unui barometru INSCOP publicat ieri.
Sondajul arată că 57,6% dintre respondenţi cred că principala cauză care a dus la ruperea USL este lupta partidelor politice pentru mai multă putere (pentru funcţii), iar 24% indică în acest sens conflictul de soluţii pentru guvernare ale partidelor componente. Cei mai mulţi respondenţi susţin că de pe urma ruperii USL au de pierdut atât PSD cât şi PNL. Astfel, 33,2% dintre români au indicat acest răspuns, iar 27,1% că PNL este partidul care are cel mai mult de pierdut, iar 14,3% - PSD.
În ceea ce priveşte vinovăţia pentru ruptura USL, aceasta este atribuită în egală măsură lui Crin Antonescu şi lui Victor Ponta de către 33,4% dintre respondenţi. 23,4% dintre români cred că de ruperea USL se face vinovat Crin Antonescu, în timp ce 17,1% cred că vinovatul este Victor Ponta. La această întrebare, 7,7% au indicat drept vinovat pe Traian Băsescu, iar 1,2% cred că vinovat este altcineva. "Culpa pentru ruptura USL este relativ egal distribuită cu un uşor plus de vinovăţie atribuită liderului PNL Crin Antonescu, probabil şi în contextul în care decizia finală de ieşire a PNL de la guvernare a aparţinut liberalilor, ostilităţile fiind conduse de preşedintele PNL", apreciază directorul INSCOP, Remus Ştefureac.
Sondajul relevă că 47% dintre români cred că USL a făcut şi lucruri bune şi lucruri rele pentru guvernarea ţării, în timp ce 21,1% sunt de părere că USL a făcut mai degrabă lucruri rele. 17,3% dintre respondenţi cred că a făcut mai degrabă lucruri bune pentru guvernarea ţării.  Potrivit barometrului, 64,9% dintre respondenţi sunt de acord cu ideea că "decât să se certe tot timpul, este mai bine că USL s-a rupt".
Sondajul a fost la comanda cotidianului Adevărul în perioada 27 februarie-4 martie.

Tăriceanu a devenit al doilea om în stat

Fostul liberal a fost susţinut la şefia Senatului de PSD

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, ieri, în funcţia de preşedinte al Senatului. Senatorul independent, susţinut de grupurile PSD, PC şi UDMR, a întrunit din partea senatorilor 93 de voturi "pentru", 60 de parlamentari votând împotriva alegerii sale. Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a întrunit 45 de voturi "pentru" şi 108 voturi "împotrivă", iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi "pentru" şi 133 de voturi "împotrivă". Alte patru voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu buletine. Anterior, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a fost propus de alianţa la guvernare (PSD, PC, UNPR şi UDMR) să candideze la preşedinţia Senatului. "Am acceptat această propunere, care mă onorează şi care în acest fel am convingerea că avem posibilitatea de a merge înainte cu programul USL angajat în faţa cetăţenilor cu o majoritate zdrobitoare la alegerile parlamentare", a spus Tăriceanu. El a precizase că se aşteaptă la un vot de susţinere şi din partea unora dintre senatorii liberali. În replică, liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat că Tăriceanu dă dovadă de "cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost preşedinte al PNL", comentând astfel anunţul acestuia de a accepta susţinerea PSD pentru şefia Senatului.

Cod etic pentru cadrele didactice

Profesorii nu pot primi cadouri şi nu pot face meditaţii cu proprii elevi

Proiectul Codului etic interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu proprii elevi.
În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister. Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.
Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.
Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea şcolară în care lucrează.
Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013.

Alegerile pentru posturile vacante de parlamentari, în 25 mai

Alegerile pentru posturile vacante de parlamentari sau de aleşi locali vor avea loc în 25 mai, simultan cu alegerile europarlamentare, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta. Premierul a anunţat că Guvernul va declanşa procedurile pentru ca în 25 mai, când sunt programate alegerile europarlamentare, să se desfăşoare şi alegerile parţiale pentru posturile vacante de parlamentari, de primari sau alţi aleşi locali. "Vreau să anunţ o decizie pe care am luat-o discutând cu liderii coaliţiei de guvernare - anume aceea că Guvernul va declanşa procedurile pentru ca pe 25 mai, odată cu alegerile pentru PE, să facem alegeri şi în colegiile parlamentare rămase vacante şi pentru funcţiile de primari sau Consilii locale", a spus Ponta.

Un fost vameş condamnat la închisoare a încercat să se sinucidă

Un fost vameş de la Moraviţa condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie este în comă, la Spitalul de Urgenţă din Arad, după ce ar fi încercat să se sinucidă. Potrivit unor surse medicale, fostul vameş Ion Mihnea Feneşan, în vârstă de 47 de ani, a fost adus în stare critică de o ambulanţă, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce familia l-a găsit inconştient în locuinţa sa din centrul municipiului Arad, alături având ambalaje goale de la medicamente sedative. Conform surselor citate, Feneşan a fost adus la spital în comă profundă, iar după ambalajele goale găsite în casă familia a estimat că a înghiţit aproximativ 30 de pastile.
"Starea bărbatului este critică, fiind într-o comă profundă, suferinţă provocată de intoxicaţie acută voluntară cu medicamente. Pacientul este pe ventilaţie, asistat respirator, la Secţia ATI", au declarat sursele citate.
Conform unor apropiaţi ai bărbatului, acesta a primit zilele trecute sentinţa definitivă prin care urma să execute închisoare, după ce a pierdut recursul, suspectându-se că acesta este motivul pentru care a încercat să se sinucidă.

Fost deputat, trimis în judecată pentru conflict de interese

Fostul deputat Luminiţa Iordache a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, care o acuză de conflict de interese, întrucât în perioada 2009-2012 şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar.
Potrivit rechizitoriului, Luminiţa Iordache, în calitate de deputat, a propus angajarea fiicei sale pe post de referent în cadrul biroului său parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acesteia, din februarie 2009 până la sfârşitul mandatului. Fiica Luminiţei Iordache ar fi obţinut astfel 18.763 de lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor. Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Luminiţa Iordache, deputat în mandatul 2008-2012, a fost în PSD până în aprilie 2010, ulterior trecând la UNPR.

Fost procuror general adjunct, condamnat la 2 ani închisoare cu executare

Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, în prezent avocat, a fost condamnată ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare, într-un dosar privind fraudarea unui examen pentru numirea în funcţii de conducere a magistraţilor, organizat în anul 2007. Iniţial, ea a fost condamnată la doi ani închisoare cu suspendare, însă DNA a făcut recurs. De asemenea, instanţa supremă a menţinut condamnările în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar: Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General) - 3 ani închisoare cu executare, Dumitru Gheorghe (procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) - 3 ani închisoare cu executare, Gheorghe Bucur (notar) - 2 ani şi şase luni cu executare, Gheorghe Cerbeanu (judecător la Tribunalul Vâlcea) - 2 ani şi şase luni cu executare, Sterian Guli (şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni) - 2 ani închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

Cum va fi vreme în Moldova în următoarele două săptămani

Valorile termice prognozate pentru intervalul 10-23 martie vor fi uşor peste cele normale în luna martie, în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitaţiile îşi vor face apariţia la nivel naţional în anumite intervale, începând din următorul week-end, arată estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate ieri.
În Moldova, până pe 13 martie, temperaturile diurne vor fi ceva mai modeste, cu o medie ce nu va depăşi 8-9 grade în zilele mai reci. Va urma o încălzire, ajungându-se la media de 16 grade pe 15 martie, iar în a doua săptămână schimbările vor fi mai reduse, respectiv media temperaturilor maxime se va încadra între 11 şi 14 grade, aceste valori fiind cele normale în luna martie, în această regiune. În privinţa regimului termic nocturn, se estimează ca, în prima săptămână, acesta se va situa uşor sub normă, predominând valori medii negative de până la -2 grade, pentru ca, ulterior, să devină unul normal, cu o medie a minimelor cuprinsă între 0 şi 3 grade. Probabilitatea pentru ploi, în general slabe, va fi mare în intervalul 15-23 martie. Trecător, în nordul regiunii, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.