Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Bucureşti, a şaptea zi de criză, USL rezistă

Ziarul de Vrancea
17 feb 2014 445 vizualizări
Negocierile purtate ieri de liderii PSD şi PNL nu au dus la un compromis n ambele tabere au rămas pe poziţii de forţă, dar nimeni nu îndrăzneşte să denunţe unilateral pactul de înfiinţare a USL

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, după întâlnirea USL, că nu s-a ajuns la o înţelegere cu liberalii. El a precizat că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.
De partea cealaltă, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că premierul trebuie să ia cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte viitorul Cabinetului, existând două variante: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern. Antonescu a reiterat faptul că liberalii îşi menţin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC. "Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL şi l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiţionăm, să apară alţi vicepremieri şi alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante. Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia", a declarat Antonescu.
Liderul PNL a precizat că în acest moment Executivul se află într-o "criză guvernamentală". "Chestiunea cu Guvernul e simplă, domnul prim-ministru se poate gândi şi trei luni de acum încolo, dar trebuie să rezolve problema Guvernului, pentru că domnul Chiţoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce-o şti", a mai declarat liderul PNL. Antonescu a precizat că speră ca Ponta să nu se afle în aceeaşi "eroare" ca şi preşedintele Traian Băsescu şi să spere că poate trage de timp pentru ca PNL să revină asupra deciziilor sale. "Este o speranţă vană", a menţionat Antonescu. "Jocul pe care acest USD, acest PSD, îl fac pentru a condiţiona trecerea prin Parlament pentru modificarea de vicepremier (în cazul lui Klaus Iohannis - n.r.) pentru apariţia unor noi posturi de vicepremier nu este în mandatul nostru, nu este acceptabil pentru noi şi domnul prim-ministru trebuie să decidă, dacă vrea în continuare guvern USL, guvern cu liberalii, facem modificările în Parlament care se cuvin, şi le facem mai repede, pentru că nu are rost să prelungim aceste lucruri. Dacă nu, nu vom ceda nici acestei forme de condiţionare, primul ministru îşi poate lua libertatea să numească interimari, sau chiar să propună plini, oameni din PSD, oameni din PC, oameni din oraş, nu ştiu. Nu mai este problema noastră", a declarat Antonescu.

Băsescu îl laudă din nou pe Iohannis

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la B1TV, că Klaus Iohannis ar fi un câştig privind reprezentarea în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), pentru că vorbeşte limba germană, el adăugând că fostul ministru, Radu Stroe, "dădea din mâini pe acolo". "Iohannis ar fi un mare câştig în JAI, în Consiliul Juastiţie şi Afaceri Interne, pentru că vorbeşte în mod cert cel puţin limba germană. Stroe dădea din mâini pe acolo, nu avea dialog, contactul direct, trebuia să transmită prin secretar ce vrea să spună miniştrilor. Iohannis ar fi un câştig, un câştig de limbă germană, şi susţinerea Germaniei ar fi foarte importantă", a spus preşedintele.
Preşedintele a mai arătat că s-a opus desemnării lui Iohannis ca premier, atunci când "desemnarea lui s-a făcut la Grivco, la Voicuelscu". "De data asta, (desemnarea - n.r.) a fost a PNL, nefiind afectată de interesele lui Voiculescu, consider că o pot susţine, ca ministru", a spus şeful statului.

Scenariul preşedintelui: Antonescu pierde şefia PNL în 30 de zile

Traian Băsescu a mai declarat că cei din USL sunt "condamnaţi" să rămână împreună, menţionând că liderul PNL Crin Antonescu va pierde şefia partidului în 30 de zile dacă iese din Guvern şi că liberalul a înţeles că nu va fi candidatul USL la Preşedinţie. "Pentru mine e clar că USL va rămâne, pentru că pierd. Gândiţi-vă la Ponta, ar avea o majoritate la limită, iar Antonescu, dacă iese din Guvern, după mine, în 30 de zile nu mai e preşedintele PNL", a spus Băsescu. Preşedintele a arătat că Antonescu "a fost un naiv când a crezut în ce i-a spus Ponta şi mai ales a fost un naiv crezând că Ponta poate impune PSD să îl aibă pe Antonescu candidat la prezidenţiale". "Liberalii, după europarlamentare, probabil în toamnă, se vor dumiri, şi vor veni ca nişte oameni înfrânţi, în propriile lor idei utopice, ideea că Băsescu este duşmanul. Nu, le-aş dori să fi făcut pentru România, cât am făcut eu, dar deocamdată doar distrug. Le-aş dori mult să poată spune, când îşi termină mandatul, că au făcut cât am făcut eu. Şi-au făcut un inamic din Băsescu. E în regulă. Numai că inamicul pleacă. Care le mai e obiectivul? Inamicul îşi termină mandatul pe 21 decembrie", a spus Băsescu.


Preşedintele pune procurorii pe urmele premierului

Mai multe decizii suspecte ale Guvernului Ponta ar putea ajunge pe masa Parchetului, spune şeful statului

Preşedintele Traian Băsescu a lăsat, ieri, de înţeles că va face plangere penală împotriva premierului Ponta. Întrebat dacă se gândeşte să facă plângere penală împotriva premierului, pentru corupţie, preşedintele a răspuns: "Nu-i departe ziua. Foarte posibil, nu numai pentru corupţie, şi pentru abuz în serviciu, decizii ale Guvernului, decizii personale, minciună". Preşedintele a spus că a cerut deja unui grup de jurişti pentru a vedea "dacă un astfel de premier poate răspunde în faţa legii". Întrebat dacă are informaţii certe în acest sens, Traian Băsescu a răspuns: "Am informaţiile pe care le vedeţi şi dumneavoastră, nu am informaţii altele decât ce se vede public". Şeful statului a spus că nu are informaţi din zona Serviciilor. Băsescu a menţionat că cea mai concludentă dovadă de corupţie a premierului este crearea ASF, unde este "toată clientela PSD şi PNL". "Şi soţia lui Chiţoiu şi consilierul primului-ministru şi soţul neînfricatei luptătoare pentru dreptate, Olguţa Vasilescu şi clientul Ursache, şi el cu vreo 47.000 de euro în vreo două luni, şi nu mai vorbim de clientul Radu Ruşanu", a spus Traian Băsescu. Preşedintele a menţionat că traficul de influenţă "este un element de corupţie evidentă" şi a dat exemplul transferării de teren de la Academia Agricolă "Gheorghe Ionescu Şişeşti" către preşedintele CJ, Bunea Stancu, acuzându-l pe acesta că a traficat influenţă pentru a primi 2.800 de hectare de teren. El a dat şi exemplul semnării Memorandumului cu Rompetrol, prin care s-a renunţat la 380 de milioane de dolari. "Este un alt act de corupţie al premierului, care a încercat să îl rezolve prin Parlament", a spus Băsescu. "CFR Marfă, Gruia Stoica, aduceţi-vă aminte ce presiuni făcea pe mine să îi validez licitaţia şi să desemnez câştigătorul în CSAT, când nu avea acest drept. Iar acum uitaţi-vă la preluarea în subordine directă a primului-ministru a Transgazului şi a Transaelectrica, pentru că urmează să se vândă acţiuni", a mai comentat şeful statului. Băsescu a adăugat: "Este fără precedent, niciun prim-ministru nu şi-a luat nişte companii în subordine directă", a spus preşedintele Băsescu.
În replică, Victor Ponta l-a ironizat pe preşedinte, spunand că Băsescu poate să facă şi "70 de plângeri penale".

Maratonul de Ziua Maghiarilor ar putea fi anulat din cauza taxei de drum

Maratonul comemorativ organizat anual în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în judeţul Covasna, ar putea fi anulat anul acesta din cauza noii taxe pentru ocuparea unei porţiuni de drum în timpul manifestării, cerută de CNADNR, în valoare de circa 2.400 de euro.
Preşedintele Cercului de alergare "Gal Lajos" din Sfântu Gheorghe, Csutak Tamas, a declarat, ieri, că organizatorii maratonului comemorativ din 15 martie, ajuns la cea de-a 13-a ediţie, sunt "în impas" din cauza taxei pentru ocuparea unei porţiuni de drum în timpul manifestării. Csutak a explicat că anul trecut a apărut o ordonanţă care prevede că pentru avizarea manifestărilor culturale, artistice şi sportive care se desfăşoară pe drumurile aflate sub autoritatea CNADNR se percepe o taxă de 10 euro pe oră, plus 40 de euro pe kilometru, astfel că suma pe care organizatorii ar trebui să o plătească pentru traseul Breţcu - Chichiş - Sfântu Gheorghe, se ridică la circa 2.400 de euro, sumă de care clubul nu dispune.
Zeci de sportivi iau startul în fiecare an la maratonul dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni - 15 martie -, parcurgând traseul Breţcu - Chichiş - Sfântu Gheorghe alergând sau pe bicicletă. Participanţii se opresc câteva minute în fiecare localitate prin care trec, pentru a depune coroane de flori la monumentele ce amintesc de luptătorii şi martirii Revoluţiei ungare din 1848-1849.

Deputat PSD, suspectat de corupţie

Procurorii DNA au făcut ieri percheziţii la locuinţa din Piteşti a deputatului PSD Cătălin Rădulescu şi la o firmă de construcţii la care acesta este acţionar majoritar. Conform unor surse judiciare, procurorii DNA au verificat mai multe documente la sediul firmei controlate de Rădulescu şi pe care acesta a şi administrat-o înainte de a deveni parlamentar. Astfel, ar fi vizate documente care au legătură cu licitaţii publice pentru asfaltări.
Cătălin-Marian Rădulescu a fost ales, în 2012, deputat în colegiul uninominal nr. 9 din Argeş. El a mai fost deputat şi în perioada 1990-1992.
În 2005, el s-a înscris în PSD Argeş, iar în 2011 a fost ales vicepreşedinte PSD - diaspora şi Coordonator PSD - Republica Moldova.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămani

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) estimează, pentru intervalul 17 februarie - 2 martie 2014, un regim termic în general peste normele climatologice normale, astfel că temperaturile vor fi în medie de 12 - 17 grade ziua şi 2 - 6 grade noaptea.
În Moldova, a doua jumătate a lunii februarie va fi caracterizată de o vreme caldă în cea mai mare parte a regiunii, fiind de aşteptat temperaturi maxime în medie între 6 şi 11 grade, în timp ce media minimelor va fi de ----2 /^2 grade. Valori mai scăzute, apropiate de mediile multianuale, se vor înregistra în zonele joase de relief. Vor fi posibile doar ploi neînsemnate cantitativ şi burniţe, cu caracter trecător, cel mai probabil în zilele de 17 şi 22 februarie, iar în zilele de 23 şi 24 februarie sunt de aşteptat precipitaţii mixte, îndeosebi în jumătatea nordică a regiunii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.