Național

Cine salveaza ce a stricat Oprisan?

Cristi Irimia
20 apr 2005 690 vizualizări
Pentru ca i-a dat credit "la infinit" lui Ionut Chirila, presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, poarta o mare parte din raspunderea pentru situatia in care a ajuns Unirea Focsani. Astazi este ultima zi in care clubul vrincean trebuie sa-i achite datoria lui Florin Boiciuc. La propunerea sectiei sport a cotidianului nostru, ex-jucatorul Unirii accepta sa primeasca astazi doar 1.000 de dolari. Surse neoficiale vorbesc despre revenirea la echipa a lui Vasile Tataru. Vicentiu Iorgulescu neaga implicarea sa la Unirea Focsani.


Cei mai fideli suporteri ai Unirii au fost simbata trecuta la Buzau



Augustin (stinga) i-a explicat antrenorului Gloriei, Leonida Nedelcu, prin ce situatie trece Unirea


Fotbalul vrincean este la un pas de colaps dupa iminenta excludere a Unirii din campionat. Confruntata cu grave probleme financiare, gruparea de pe Milcov este victima celor intimplate in ultimii 3 ani, dupa ce Marian Oprisan si George Baesu au preluat din umbra friiele formatiei fanion. Desi intentiile lor initiale au fost bune, chiar daca pe motive electorale, cumetrii Vrancei au comis o greseala impardonabila, dindu-i credit aproape in totalitate lui Ionut Chirila. "Capellino" distrus echipa de atunci, renuntind la foarte multi jucatori vrinceni, a neglijat sectorul de copii si juniori, desi promisese ca se va ocupa si de el, iar ca rezultate a dezamagit total. Au fost doua clasari la jumatatea ierarhiei, in conditiile in care bugetul anual a fost de aproximativ 500.000 de dolari.

Oprisan si Baesu aveau toate pirghiile in mina pentru a-l stopa pe Chirila, in momentul in care atit Ziarul de Vrancea, cit si apropiati ai cumetrilor le-au transmis ca viitorul fotbalului vrincean este in pericol cu Chirila la Focsani. Baronul n-a ascultat de nimeni si l-a lasat pe Chirila sa-si desavirseasca opera.

Mai mult, pretentiile lui Chirila in ceea ce privea cheltuielile curente ale echipei au fost exagerate, oamenii de afaceri fiind efectiv sufocati de cererile permanente de finantare. Protejati de PSD, finantatorii Unirii nu si-au achitat apoi datoriile catre bugetul de stat, iar acum Finantele au dat in judecata societatea care a sponsorizat echipa. Revoltati intr-un fel, desi nu sint singurii oameni de afaceri somati sa-si plateasca darile la stat, cei care au finantat Unirea in ultimii trei ani nu mai vor sa dea bani si la ora actuala. Chiar daca declaratiile lor sint diplomatice, gen «nu mai sint lichiditati» sau «voi mai da insa nu ca inainte», realitatea este clara: Unirea nu mai are nici un leu in cont si are nevoie urgenta astazi de peste 30 de milioane de lei pentru a putea fi programata la jocul cu Midia Navodari.

Boiciuc accepta o intelegere temporara

Florin Boiciuc a acceptat ieri, la propunerea Ziarului de Vrancea, sa primeasca astazi doar 1.000 de dolari, iar restul de 800 de dolari la o data care va fi stabilita ulterior. "Nu accept sa ii amin cu toata suma, dintr-un motiv foarte simplu: cind mi-am rupt piciorul pentru Unirea, in meciul cu Foresta Falticeni, am stat citeva luni in ghips si mi-am platit spitalizarea din buzunarul meu. Le-am cerut o simpla adeverinta, prin care sa dovedesc faptul ca sint angajat la clubul focsanean, pentru a nu mai achita 8 milioane de lei la spital pentru perioada in care am fost internat. Nu mi-au dat nici macar acea adeverinta, iar eu acum sa-i amin cu toata suma? Nu pot face acest lucru, chiar daca regret situatia in care a ajuns Unirea. Oricum, pina sa ma sunati dumneavoastra si sa-mi propuneti varianta cu esalonarea datoriei, nu m-a sunat nimeni de la Unirea", ne-a spus Florin Boiciuc.

Explicatiile neimplicarii factorului politic

In returul actualei editii, politicienii vrinceni s-au ferit sa intervina la Unirea. Motivele au fost diferite. Se spune ca Oprisan si PSD-ul au stat departe de echipa pentru a se razbuna pe focsaneni dupa ce Traian Basescu a cistigat alegerile in Focsani. De partea cealalta, oamenii Aliantei PNL-PD nu s-au bagat motivind in cercurile lor ca n-are sens sa se implice peste echipa lui Oprisan, considerindu-se ca tot scheletul echipei a fost alcatuit cu aprobarea Baronului. "Daca ar fi sa se reorganizeze echipa si sa fie schimbati oamenii de acolo, n-ar fi prolific pentru bunul mers in campionat. In plus, datoriile de miliarde de lei ale clubului catre bugetul de stat au fost facute prin prisma faptului ca Oprisan i-a protejat pe oamenii de afaceri care au bagat bani in Unirea. Este complicata situatia!", a opinat unul dintre oamenii apropiati Aliantei.

Ideea ca un om de afaceri sa achite o parte din datoriile catre jucatori si catre Boiciuc pentru ca echipa sa fie programata a prins contur la emisiunea "Lumea Sportului", de pe Diplomatic TV. Exista cineva interesat sa intre in posesia dezlegarilor unor jucatori in schimbul citorva mii de dolari, astfel incit sa nu fim exclusi din campionat?

Surse neoficiale sustin ca ex-presedintele Unirii Focsani, Vasile Tataru, ar putea scoate echipa din criza, chiar si fara a primi dezlegarile unor jucatori. "Va spun eu ca Tataru ar fi tentat de ideea de a se implica, daca ar sti ca este sprijinit de Alianta PNL-PD. Cu PSD-ul nu poate colabora pentru ca in 2002 Oprisan a renuntat la serviciile sale si l-a adus pe Sorin Galan", ne-a declarat unul dintre fostii jucatori ai Unirii.

De risul fotbalului romanesc!

Daca nu vom fi programati pentru o datorie de doar 1.800 de dolari (1.000 chiar in conditiile in care Boiciuc accepta si aceasta suma astazi), am ajunge de risul fotbalului romanesc. Daca la meciul cu Midia s-ar pune o cutie a milei, iar 1.000 de spectatori ar da cite 30.000 de lei fiecare si tot s-ar stringe suma necesara pentru ca Unirea sa fie programata. Sau ar putea chiar Oprisan sa dea din buzunarul sau cei 1.000 de dolari, ca sa-si mai spele imaginea patata dupa ce Unirea a ajuns in pragul falimentului.

Concluzionind, se poate spune ca solutii ar fi, insa trebuie ca oficialii clubului sa le caute si sa duca Unirea macar pina la terminarea returului. De la vara incolo, vom vedea ce va urma.



Dorinel Popa (stinga) si Emilian Chivu nu vor mai avea sansa sa joace curind in Divizia B, pentru Unirea?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.