Național

Pesedistii au inceput sa dea din coate

Ziarul de Vrancea
19 apr 2005 630 vizualizări
Cu trei zile inainte de congresul partidului, in PSD apar tot mai multe disensiuni. Majoritatea liderilor de filiale par a fi de partea lui Iliescu, dar Ioan Rus continua atacurile la adresa ex-presedintelui. Iliescu recunoaste existenta unui conflict intre tinerii si seniorii din PSD.

PSD se pregateste pentru cea mai importanta saptamina de dupa pierderea alegerilor din toamna trecuta. Se apropie congresul partidului, un moment esential in procesul de clarificare a relatiilor de putere interne. Unii dintre pesedistii importanti si-au testat capacitatile politice in alegerile din organizatiile locale, care au confirmat in functii multe dintre personajele controversate ale PSD.

Interesant este ca singurul lider de filiala care l-a atacat pe Ion Iliescu a fost Ioan Rus, reales seful organizatiei Cluj a partidului. Acesta s-a aratat nemultumit ca reforma PSD n-a inceput acum, ci a fost aminata inca doi ani, atunci cind va fi organizat un nou congres, acuzind ceea ce el a numit "tragerea de timp" practicata de Ion Iliescu. Totusi, presedintele PSD, Adrian Nastase, nu l-a sustinut pe Ioan Rus in criticile la adresa lui Ion Iliescu. Argumentul fostului premier a fost ca Ion Iliescu si electoratul sau ar aduce beneficii partidului si ca, oricum, ar avea o mare autoritate in PSD. La Vrancea, odata cu realegerea lui Marian Oprisan ca sef al filialei judetene, s-a decis sustinerea lui Ion Iliescu pentru postul de presedinte al PSD si a lui Miron Mitrea pentru functia de secretar general. La Prahova insa a fost ales Marian Saniuta, fost ministru de interne in Guvernul Nastase. La Alba, fostul prefect Ioan Rus (nici o legatura cu liderul filialei Cluj) a revenit spectaculos dupa ce a trebuit sa-si dea demisia de la conducerea organizatiei judetene acum doi ani, cind cazuse in dizgratia sefilor de atunci ai partidului. Alti sefi din "tabara Iliescu" sint lideri vechi de filiale, Ion Solcanu la Iasi, Doru Ioan Taracila la Calarasi, Vasile Ion la Buzau, sau Dan Ioan Popescu la Bucuresti. Datele arata ca din 42 de filiale de partid, 31 de lideri au fost reconfirmati. Alti lideri pesedisti contestati chiar din interiorul partidului sint Viorel Hrebenciuc la Bacau sau Mihai Bar la Bihor, acesta din urma exclus pe vremea lui Nastase.

Conflict intre generatii

Ca situatia din PSD sa fie si mai complicata, continua disensiunile dintre tineri si seniori.

Deputatul Mihai Apostolache, vicepresedintele Tineretului Social Democrat, a reclamat, duminica, in discursul tinut in cadrul Conferintei organizatiei judetene Prahova a PSD, ca tinerii sint considerati incomozi in cadrul partidului, iar TSD este privit ca o organizatie rebela. "Noi, tinerii, sintem incomozi, spargem sabloanele, spargem spoiala unitatii partidului (...). Nu mai vrem asa-zise alegeri democratice cu final anuntat. TSD propune astazi candidati pentru fiecare functie care e scoasa la concurs. TSD e o marca inregistrata de care e bine sa tineti cont. Contez pe faptul ca, spre deosebire de Marian Vanghelie, dumneavoastra stiti sa conjugati verbul a fi si la prezent si la viitor" a declarat vicepresedintele TSD, Mihai Apostolache.

In replica, senatorul Ion Iliescu, aflat la Ploiesti, duminica, a admis, intr-o conferinta de presa, ca in PSD exista un conflict intre generatii, mentionind insa ca discursul reprezentantului TSD contine si lucruri care "nu sint tocmai ortodoxe".

Va fi vot secret

Presedintele PSD, Adrian Nastase, considera nejustificata teama lui Victor Ponta ca la Congresul PSD se pregateste influentarea votului. "Nu cred ca cineva isi poate propune ca la Congres sa nu se voteze secret, mai ales ca aceasta procedura a fost decisa de Biroul Executiv Central al PSD", a explicat el. De altfel, Delegatia Permanenta a PSD a discutat, ieri, despre organizarea de cabine de vot pentru alegerea noilor structuri de conducere, prin vot secret. Liderii PSD care si-au anuntat intentia de a candida pentru diverse functii sint: pentru presedinte - Ion Iliescu, pentru presedinte executiv - Adrian Nastase si Sorin Oprescu, pentru secretar general - Miron Mitrea si Victor Ponta, fiind vehiculata si posibila candidatura a Ecaterinei Andronescu. Pentru functiile de vicepresedinti ar putea candida si Ilie Sirbu, Nicolae Vacaroiu, Ioan Rus, Corina Cretu, Cristian Diaconescu, Serban Nicolae, Mihai Tanasescu sau Dan Mircea Popescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.