Național

Proiectul Tratatului de aderare la UE (II)

Ziarul de Vrancea
12 apr 2005 697 vizualizări
In cazul in care Bulgaria sau Romania nu si-a indeplinit angajamentele asumate in contextul negocierilor de aderare, "determinind o perturbare semnificativa a bunei functionari a pietei interne, inclusiv orice angajamente asumate in cadrul politicilor sectoriale care privesc activitati economice cu efecte transfrontaliere, ori pericolul iminent al unei atari perturbari

In cazul in care Bulgaria sau Romania nu si-a indeplinit angajamentele asumate in contextul negocierilor de aderare, "determinind o perturbare semnificativa a bunei functionari a pietei interne, inclusiv orice angajamente asumate in cadrul politicilor sectoriale care privesc activitati economice cu efecte transfrontaliere, ori pericolul iminent al unei atari perturbari", Comisia Europeana poate sa adopte, pina la implinirea unui termen de cel mult trei ani de la data aderarii, la cererea motivata a unui stat membru sau din proprie initiativa, regulamentele sau deciziile europene prin care sint stabilite masurile corespunzatoare. Masurile sint proportionale si se acorda prioritate acelora dintre ele care perturba cel mai putin functionarea pietei interne si, dupa caz, aplicarii mecanismelor sectoriale de salvgardare in vigoare. "Asemenea masuri de salvgardare nu pot fi utilizate ca mijloace arbitrare de discriminare sau de restringere disimulata a comertului dintre statele membre", se mai arata in Tratat. Clauza de salvgardare poate fi invocata chiar si inainte de aderare in temeiul concluziilor urmaririi indeplinirii angajamentelor asumate in negocieri, iar masurile adoptate intra in vigoare la data aderarii, cu exceptia cazului in care acestea prevad o data ulterioara. Masurile nu pot fi mentinute mai mult decit este strict necesar si, in orice caz, sint revocate la data la care angajamentul corespunzator este indeplinit, se mai precizeaza. Masurile pot fi totusi aplicate dincolo de acest termen atit timp cit angajamentele corespunzatoare nu au fost indeplinite. "Ca raspuns la progresele realizate de noul stat membru in cauza in indeplinirea angajamentelor sale, Comisia poate adapta in mod corespunzator masurile luate. Comisia informeaza Consiliul cu suficient timp inaintea revocarii regulamentelor si deciziilor europene prin care sint stabilite masurile de salvgardare si tine seama intocmai de orice observatii formulate in acest sens de catre Consiliu", se mai stipuleaza in Tratat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.