Național

Inchisoare de pina la 20 ani pentru evaziune fiscala

Ziarul de Vrancea
8 apr 2005 722 vizualizări
Faptele de evaziune fiscala vor fi pedepsite cu inchisoare de la 6 luni pina la 20 de ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat asupra bugetului de stat.

Potrivit unui proiect de lege aprobat ieri de Guvern, faptele de evaziune fiscala sint asimilate crimei, in sensul ca pedeapsa cu inchisoarea pentru evazionisti va fi similara cu cea aplicata infractiunilor impotriva vietii si integritatii persoanei. Conform proiectului, pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila si bunurile din patrimoniu - dupa ce persoana in cauza a fost somata, in scris, de trei ori - in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Aceeasi pedeapsa se va aplica persoanelor care impiedica organele competente, sub orice forma, sa intre in sedii ori pe terenuri pentru verificari financiare, fiscale sau vamale. Contribuabilii care intra ilegal in posesia unor sume de bani cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Ce se pedepseste

Tiparirea sau punerea in circulatie de formulare tipizate cu regim special falsificate, va constitui, de asemenea, infractiune si va fi sanctionata cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Pentru retinerea si nevarsarea, cu intentie, a sumelor reprezentind impozite si contributii cu retinere la sursa, in cel mult 30 zile de la scadenta, se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau o amenda. Sactiunile se mai refera la un set de noua fapte de evaziune fiscala, perioada de detentie fiind cuprinsa intre doi si opt ani. In aceasta categorie de fapte sint incluse exercitarea de activitati neautorizate, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea evidentierii in actele contabile sau in alte documente legale a operatiunilor comerciale sau a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni fictive, alterarea sau distrugerea actelor contabile, sustragerea de la verificari prin declararea eronata sau nedeclararea informatiilor privind sediile principale sau secundare, sustragerea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate.

Ani de inchisoare in functie de prejudiciu

In functie de valoarea prejudiciului, proiectul prevede majorari ale acestor limite cu pina la 12 ani, astfel ca pedeapsa maxima poate ajunge la 20 de ani. Astfel, daca prin aceste infractiuni s-a produs un prejudiciu cuprins intre 10.001 euro si 100.000 euro inclusiv, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei se majoreaza cu un an, iar limita maxima, cu doi ani. Pentru un prejudiciu cuprins intre 100.001 euro si 500.000 euro inclusiv, limita minima a pedepsei se majoreaza cu doi ani, iar limita maxima, cu patru ani. Pentru un prejudiciu cuprins intre 500.001 euro si un milion euro inclusiv, limita minima a pedepsei se majoreaza cu trei ani, iar limita maxima, cu opt ani.

Daca prejudiciul depaseste valoarea de un milion euro, limita minima a pedepsei va creste cu opt ani, iar limita maxima, cu 12 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.