Național

Rapirea jurnalistilor dezvaluie un caz spectaculos

Ziarul de Vrancea
7 apr 2005 749 vizualizări
Ministerul Public a confirmat: exista indicii ca Hayssam are legaturi cu persoane implicate in rapirea jurnalistilor si cu finantarea celulelor teroriste. In reteaua araba a fost nominalizat fostul general Gioni Popescu si a fost anuntata existanta altor fosti demnitari care ar fi facilitat dezvoltarea acestor retele

Ieri a fost o zi plina pentru Omar Hayssam. El a primit un mandat de arestare preventiva de 29 de zile si, totodata, a fost si excus din PSD. Omul de afaceri a primit mandat de arestare pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni si inselaciune, prejudiciul fiind estimat la 1,8 milioane de euro. Prejudiciul de 1,8 milioane de euro a rezultat in urma unor afaceri cu autocamioane Volvo achizitionate in sistem leasing. Prejudiciul de 1,8 milioane de euro a rezultat in urma unor afaceri cu autocamioane Volvo achizitionate in sistem leasing. Totodata, Hayssam, alaturi de alti cetateni romani si straini, este cercetat si in cauza cu nr.276/P/2004 pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat. Aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme "Manhattan" care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak. Investigatiile care se deruleaza in aceasta din urma cauza se efectueaza in strinsa conlucrare cu Grupul Operativ.

Hayssam, bani pentru terorism?

Ampla actiune declansata marti si din care face parte si retinerea lui Omar Hayssam priveste un dosar complex de crima organizata si spalari de bani, sume de ordinul sutelor de miliarde de lei care au fost scoase ilegal din Romania, posibil pentru finantarea terorismului. Potrivit unor surse judiciare, noua persoane au fost ridicate dupa descinderile facute marti, in mai multe locatii, in Bucuresti si in Craiova, printre care si sediile unor firme apartinindu-i omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Aceste descinderi fac parte dintr-o serie de actiuni pentru anihilarea gruparilor mafiote de origine araba. Aceleasi surse au aratat ca afacerile acestor retele au avut de suferit in urma cercetarilor desfasurate, iar cetatenii arabi au luat in calcul mai multe variante pentru a pune capat investigatiilor. Anchetatorii analizeaza posibilitatea ca, in cadrul acestor incercari ale arabilor de a scapa de ancheta, ei sa fie implicati si in rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Gioni Popescu, conectat la filiera araba

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, majoritatea oamenilor de afaceri arabi care deruleaza in Romania tranzactii comerciale de ordinul milioanelor de dolari au fost monitorizati de serviciile secrete. Interceptarile care au fost aprobate in acest sens au oferit anchetatorilor si serviciilor secrete informatii esentiale pentru gestionarea acestei situatii, una din masurile luate in acest context fiind pensionarea generalului Gioni Popescu. In acest caz, ar putea fi cercetati si fosti demnitari care ar fi facilitat dezvoltarea acestor retele si care ar fi permis privatizari frauduloase in beneficiul acestor grupuri mafiote.

Ammar Naana, omul lui Hayssam?

Dosarul in care Hayssam este cercetat pentru infractiuni economice ce aduc atingere sigurantei nationale are legatura cu alte spete complexe, privind cetateni arabi care ar fi scos din Romania sume de ordinul miliardelor de lei si care, potrivit anchetatorilor, ar fi putut fi utilizati si pentru finantarea unor celule teroriste. Astfel, unele din descinderile de marti au fost facute in locatii din Craiova. Aici isi aveau sediul unele din firmele fantoma folosite de gruparea condusa de sirianul Omar Chama (suspectat de legaturi cu Omar Hayssam si unul din fratii lui) pentru a scoate din Romania citeva zeci de milioane de dolari. Tot in Craiova actiona si filiera din care faceau parte omul de afaceri Genica Boerica si mai multi cetateni arabi, care au obtinut ilegal returnari de TVA totalizind aproape 300 de miliarde de lei. Pe de alta parte, gruparea sirianului Omar Chama a transferat bani in strainatate prin aceeasi agentie bancara din Paris, controlata de familia bin Laden prin care Ammar Naana, fratele fostului patron Terom, cautat acum prin Interpol, a scos a scos din tara aproape 90 de miliarde de lei.

Botos sustine varianta terorismului

In octombrie 2004, procurorul general Ilie Botos afirma ca anchetatorii au informatii potrivit carora celule teroriste din strainatate sint finantate din Romania. Botos raspundea unor intrebari legate de cazul Genica Boerica. Cazul Boerica este legat, potrivit anchetatorilor, de cel in care Omar Hayssam si Mohamad R. (34 de ani, unul dintre fratii sai). Cel din urma este cercetat intr-un dosar complex de evaziune fiscala, el reusind de altfel sa paraseasca Romania dupa ce a transferat un milion de dolari in strainatate. Potrivit anchetatorilor, Mohamad R. ar fi avut legaturi cu sirianul Omar Chama - liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape trei milioane de euro, in numai sapte luni. Arabii au folosit 19 firme fantoma pentru a realiza transferurile, in total 89 de societati comerciale fiind implicate in spalarea de bani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.