Național

Videanu, primar fara glorie din primul tur

Ziarul de Vrancea
5 apr 2005 746 vizualizări
Alegerea candidatului PNL-PD la primaria Bucurestilor s-a facut printr-o prezenta la vot minima istorica- de 24,83%. Cauzele probabile sint absenta cadidatilor de prima marime, efectele mediatice din ultima saptamina: rapirea jurnalistilor din Irak si moartea Papei.

Alianta PNL -PD se afla inca pe valul popularitatii. Adriean Videanu (PNL-PD) a fost ales primar general al Capitalei din primul tur, acesta obtinind 53% din voturile valabil exprimate, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM). Potrivit BEM, candidatul Aliantei PNL-PD a fost votat de 230.085 de bucuresteni (53 %din voturi), urmat fiind de cel al PSD - Marian Vanghelie, cu 29,56% (128.330 voturi) si de Cristian Popescu (Partidul Blocul National Democrat) cu 8,71% (37.807 voturi). Candidatul PPRM, Anca Petrescu, a intrunit 3,48% din sufragii (15.139 voturi), Radu Opaina (PUR) - 1,92% (8.332 de voturi) iar independentul Ralu Filip 1,16%(5.039 voturi). Restul candidatilor au obtinut sub 1%. Avind in vedere prezenta la votul de duminica, noul primar general al Capitalei - rezultat din primul tur de scrutin, conform rezultatelor partiale - a fost votat de putin peste 10% dintre bucuresteni. Potrivit datelor partiale anuntate de BEM, la scrutinul din 3 aprilie s-au prezentat la urnele din cele 1.150 de sectii mai putin de un sfert dintre bucurestenii cu drept de vot, respectiv 437.718 persoane (24,83%) din totalul de 1.763.040 de alegatori din Capitala.

Votat, dar fara suficienta legitimitate

Voturile obtinute de Adriean Videanu nu-i confera suficienta legitimitate ca primar general, a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia. Parvulescu a remarcat ca absenteismul inregistrat duminica la urne "a fost fara precedent, nu doar la alegerile locale, ci fara precedent in istoria Romaniei". Analistul politic considera ca acest lucru s-a datorat, in primul rind, contextului politic general, in speta faptului ca populatia se afla inca sub efectul alegerilor din decembrie 2004, dar si faptului ca partidele politice nu au promovat candidati de prima marime, cu exceptia Aliantei D.A. O a treia explicatie tine, potrivit lui Parvulescu, de evenimentele ultimei saptamini: rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad, agonia si moartea Papei Ioan Paul al II-lea - evenimente ce s-au aflat in centrul presei audio-vizuale si scrise si care au facut ca ultima saptamina din campania electorala sa fie trecuta intr-un plan secundar.

Vanghelie: "Cred ca trebuie sa avem lideri adevarati, nu maimutoi implementati"

Presedintele organizatiei PSD, Dan Ioan Popescu, a pus pariu ca va demisiona daca Vanghelie va obtine mai putin decit Mircea Geoana in primul tur. Geoana a obtinut 29,6%, in vreme ce Vanghelie a obtinut 29,56%. Ieri insa Popescu a intors foaia:"Daca demisia mea ar aduce ceva partidului PSD, cu cea mai mare placere as face-o". Iar Vanghelie l-a sustinut pe Popescu, declarind ca in campania de la Bucuresti a simtit sprijinul liderilor Dan Ioan Popescu si Sorin Oprescu. In schimb, ex-candidatul PSD la primarie crede ca Oprea si Bejinariu trebuie "sa plece acasa", afirmind totodata ca va propune conducerii organizatiei Bucuresti sa se faca o "analiza pertinenta" privind modul in care a fost pregatita campania electorala. "Si, de ce nu, cred ca sint anumite persoane care trebuie sa raspunda in cadrul partidului", a adaugat el. Vanghelie a opinat ca in organizatia de Bucuresti exista unele pobleme de organizare si functionare si unii oameni care "se indragostesc de microfon, vorbesc foarte frumos", dar care nici macar nu ies la vot. In opinia sa, PSD are nevoie de lideri adevarati, cu care cetatenii sa dea mina pe strada atunci cind ii vad, nu de oameni care au fost "implementati in sistem". "Cred ca trebuie sa avem lideri adevarati, nu maimutoi implementati", a conchis el. La rindul sau, deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, si-a exprimat suprinderea, luni, ca Marian Vanghelie incepe sa faca analize politice. "Dupa ce a incercat sa invete sa conjuge verbul «a fi», Marian Vanghelie a inceput sa faca analize politice", a decalarat Bejinariu. Parlamentarul sucevean si-a exprimat, totusi, indoiala ca Vanghelie a invatat sa conjuge verbul "a fi".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.