Național

Polonia a avut regele la care a visat

Ziarul de Vrancea
5 apr 2005 646 vizualizări
Toata presa poloneza, inclusiv cea sportiva si cea pentru femei, a adus un omagiu Papei. Polonezii vor inima Papei.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a rezumat, ieri, rolul Papei Ioan Paul al II-lea pentru tara sa natala afirmind ca "Polonia a avut regele la care a visat". "Am trait epoca lui Ioan Paul al II-lea, pentru ca acesta va fi numele ultimului sfert de secol. Acest Papa a transformat Biserica Catolica, a transformat Polonia si intreaga lume, dar si pe fiecare dintre noi", potrivit editorialului semnat de directorul cotidianului, fostul disident Adam Misnik. "Adio, Parintele nostru", "Parintele nostru care esti in Ceruri", "Amin", titrau luni publicatiile poloneze, adresind un omagiu impresionant Papei. Toate publicatiile care au aparut luni, chiar si presa pentru femei, s-au unit in a aduce un omagiu Papei. Cotidianul de sport Przeglad Sportowy a titrat "Atletul lui Dumnezeu", un omagiu adresat lui Karol Wojtyla, care reaminteste pasiunea acestuia pentru sport si rolul sau in promovarea sportului in intreaga lume. Cei mai multi polonezi s-au impacat cu gindul ca Ioan Paul al II-lea va fi inmormintat la Vatican, alaturi de ceilalti Papi, dar inima lui este simbolul de care au nevoie si pe care l-ar venera, asemeni unei relicve a lui Hristos. Exista informatii potrivit carora Vaticanul ar fi fost de acord ca inima Suveranului Pontif sa fie dusa in Polonia. Ziarul polonez ,,Gazeta Wyborcza\'\', preluat de publicatia germana Focus, confirma existenta unor negocieri intre Cracovia si Vatican. Mai mult decit atit, cotidianul polonez afirma ca papa insusi ar fi vrut ca inima sa sa se intoarca acasa. ,,Ar fi unul dintre cele mai frumoase daruri si o adevarata comoara\'\' - spune liderul Bisericii Catolice din Cracovia, Janusz Bielanski. El refuza insa sa confirme discutiile secrete cu secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea. Arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Franciszeck Macharski, este retinut in aceasta problema. Respectul fata de trupul uman i-ar interzice sa ingroape inima. Dupa parerea sa, exceptii pot face doar relicvele. Acelasi cardinal mai spune ca scoaterea inimii din trupul unui om e idee care tine de perioada romantica si nu mai este de actualitate. N-ar fi insa complet neobisnuit ca inima Papei sa fie dusa in Polonia. Inima lui Frederick Chopin, de pilda, este depusa intr-o urna intr-o catedrala din Vrasovia, in vreme ce trupul sau este inmormintat la Paris, in cimitirul Pere Lachaise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.