Național

Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi sanctificat

Ziarul de Vrancea
5 apr 2005 615 vizualizări
Drumul catre sanctificare poate fi parcurs daca stabileste ca personalitatea respectiva a facut minuni. O prima minune este necesara pentru ca persoana respectiva sa fie proclamata preafericita, o a doua pentru a deveni sfint. Inmormintarea Papei va avea loc vineri, in "Grota vaticana"

Papa Ioan Paul al II-lea, care a sanctificat mai multe personalitati decit toti predecesorii sai la un loc, s-ar putea numara printre ei in curind, pentru ca la o zi dupa moartea sa a fost numit "Ioan Paul al II-lea cel Mare", denumire data de Biserica Suveranilor Pontifi canonizati. Cardinalul Angelo Sodano, secretarul de stat in exercitiu al Vaticanului, a fost primul care a lansat ipoteza sanctificarii defunctului Papa. "Ioan Paul al II-lea cel Mare" a murit "foarte senin, seninatatea sfintilor", a spus el, in timpul slujbei religioase pe care a prezidat-o, duminica, in Piata San Pietro, in memoria Suveranului Pontif. Multi dintre crestinii prezenti s-au declarat de acord cu sanctificarea Papei. "A fost un mare om, cu adevarat un sfint", a declarat Vidiana Crisaculli, care a sosit in piata impreuna cu cei doi copii ai sai. Dosarele canonizarilor sint analizate la Vatican de Congregatia pentru cauza sfintilor, gradul de rapiditate cu care sint luate decizii fiind diferit. Insa drumul catre sanctificare nu poate fi parcurs daca nu se poate stabili ca personalitatea respectiva a facut minuni. O prima minune este necesara pentru ca persoana respectiva sa fie proclamata preafericita, o a doua pentru a deveni sfint. In general este vorba despre miracole postume. Papa Ioan Paul al II-lea, care a suferit din cauza unei boli care l-a privat de forta fizica, dar care a dorit sa isi duca misiunea pina la capat, a fost deja comparat cu Christos. Duminca seara, Corriere della Sera tritra "O moarte publica, precum Christos pe cruce". Papa Ioan Paul al II-lea le-a spus mereu catolicilor ca un caracter de sfint nu este rezervat numai capilor Bisericii. "Ne spunea ca in mileniul trei poti fi un sfint si ne dadea exemplu", a spus Davide Annibale, un student in virsta de 21 de ani.

Ioan Paul al II-lea va fi inmormintat vineri, la "Grota vaticana"

Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormintat vineri, la ora 8.00 GMT (11.00, ora Romaniei), intr-o cripta din Catedrala Sfintul Petru, din Roma, a anuntat, ieri, purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Aceasta cripta este cunoscuta sub denumirea "Grota" Vaticanului si adaposteste ramasitele pamintesti ale altor Papi. Corpul neinsufletit al Papei va fi plasat in locul ramas gol dupa mutarea ramasitelor pamintesti ale lui Ioan al XXIII-lea din cripta in bazilica, dupa beatificare. Ioan Paul al II-lea nu si-a exprimat "ultimele dorinte", a precizat purtatorul de cuvint, dezmintind informatiile privind existenta unui testament al Sfintului Parinte. Astfel, posibilitatea inmormintarii Papei in tara sa natala, Polonia, a fost definitiv exclusa. Trupul neinsufletit al Papei a fost transferat, ieri seara la Bazilica Sfintul Petru, unde credinciosii ii pot aduce un ultim omagiu inaintea inhumarii. La funeralii sint asteptate doua milioane de persoane si aproape 200 de delegatii de stat. O delegatie de la Wadowice, orasul natal al lui Ioan Paul al II-lea, va aduce, vineri, o urna cu pamint polonez la funeraliile fostului Suveran Pontif.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.