Național

Este deja numit sfint

Ziarul de Vrancea
4 apr 2005 697 vizualizări
Presa din intreaga lume a consacrat spatii ample starii Papei Ioan Paul al II-lea si momentelor pontificatului sau.

"Este o moarte publica, asa cum a fost a lui Hristos pe cruce", comenteaza Corriere della Sera, in timp ce scriitorul Vittorio Messori asigura ca Papa Ioan Paul al II-lea "este numit deja sfint".

La Paris, ziarul Liberation, de stinga, saluta "ultima figura marcanta a secolului, alaturi de Castro", dar subliniaza, nu fara ironie, intr-un editorial intitulat "Sistemul starurilor", maiestria Papei in folosirea intrumentelor de comunicare si statutul sau de simbol planetar. Le Figaro, de dreapta, il omagiaza pe Suveranul Pontif polonez, "inchis intr-o Europa incatusata", care a devenit apostol al "noii evanghelizari". La Londra, tonul general al presei a fost de respect pentru "un colos de compasiune, care nu a pierdut niciodata legatura cu oamenii" (Daily Mail), care "a creat cea mai puternica imagine - cea a unui om care moare - pentru a aduce marturie despre viata si moartea lui Hristos" (Daily Telegraph, conservator). Guardian, ziar de centru-stinga, afirma ca, daca "tendintele autoritare ale Papei au readus la Roma controlul" asupra Bisericii, pretul a fost foarte ridicat si "milioane de catolici au intors spatele Bisericii".

Presa belgiana omagiaza personalitatea chrismatica a Papei, dar subliniaza si contradictiile acesteia. Le Soir vorbeste despre "lupta pasionata pentru pace, denuntarea virulenta a ultraliberalismului, consecventa in ceea ce priveste inlaturarea regimurilor totalitare", dar remarca si "discursul conservator periculos", devenit "o forta a stagnarii".

Spada lui Dumnezeu

In Elvetia, disensiunile dintre catolici si protestanti transpar clar din presa. Ziarele din Zurich - oras protestant - nu consacra decit o parte din prima pagina acestui subiect, in timp ce ziarele francofone - Le Matin, La Liberte sau La Tribune de Geneve - aloca 10 - 20 de pagini situatiei Papei. La Tribune de Geneve apreciaza insa ca "morala sexuala este unul dintre marile esecuri ale pontificatului", deplingind "un om supramediatizat si un mesaj ignorat".

In Polonia, tara natala a Papei, posturile de televiziune si radio isi consacra aproape in intregime programele acestui subiect, in timp ce presa relateaza despre reactia emotionala puternica a populatiei. Presa austriaca subliniaza contributia Papei la inlaturarea regimurilor comuniste din Europa. "Spada acestui Papa a fost si este cuvintul. A fost atit de ascutita, incit KGB-ul sovietic a recurs la un atentat pentru a il opri pe acest om", afirma cotidianul de centru-stinga Standard.

In Rusia, Komsomolskaia Pravda reaminteste ca "mai multi responsabili politici americani au sustinut activ venirea lui Karol Wojtyla la Vatican, printre acestia numarindu-se celebrul anticomunist si rusofob Zbignew Brzezinski (fost consilier american pentru securitate nationala)".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.