Național

Asaltul feneistilor

Ziarul de Vrancea
1 apr 2005 647 vizualizări
Mii de pagubiti FNI s-au bulucit in fata Tribunalului Bucuresti. Acestia trebuiau sa completeze o declaratie prin care fiecare se constituia in parte civila in proces. Pina la urma, se pare ca oalele sparte le va plati CEC-ul.

Tribunalul Bucuresti, unde se judeca procesul FNI, a fost, ieri, scena unor veritabile lupte de strada angajate de pagubitii fondului de investitii. Citeva mii de oameni, in principal pensionari, veniti din toate colturile tarii au inceput sa blocheze platoul din fata TB inca de dimineata. In aproximativ sase ore, numarul pagubitilor s-a inzecit, acestia devenind din ce in ce mai agitati pe masura ce ora procesului se apropia. Procesul a fost fixat pentru ora 13.00, ora pina la care cele citeva zeci de mii de investitori trebuia sa-si completeze o declaratie prin care aratau ca se constituie parti civile in dosar. Daca in primele ore ale diminetii situatia a putut fi tinuta sub control, de la ora 10.00 tensiunea a crescut, motiv pentru care la Tribunalul Bucuresti au fost dublate efectivele de forte de ordine fiind adusi si jandarmi. Prima problema a fost atunci cind persoanele care nu au mai putut sa intre in sediul Tribunalului Bucuresti au incercat sa ia cite una sau mai multe declaratii pentru constituirea ca parti in dosar. O batrina care a reusit sa puna mina pe un set de citeva zeci de asemenea declaratii a fost efectiv calcata in picioare de persoanele care au incercat, la rindul lor, sa obtina o asemenea hirtie. Agitatia din fata Tribunalului a determinat fortele de ordine sa blocheze intrarea principala, in incinta fiind permis doar accesul avocatilor si a magistratilor, pe la intrarea oficiala. Jandarmii, prezenti afara tocmai pentru a domoli agitatia si tensiunea, au fost oarecum depasiti de numarul pagubitilor atunci cind, in jurul orei 12.30, li s-a comunicat ca o parte dintre petenti pot intra in sala de judecata. Usile au fost, pur si simplu, luate cu asalt, oamenii fiind striviti in momentul in care au incercat sa intre in sala de judecata. Un inculpat scos dintr-o sala de judecata era sa fie strivit de pagubitii care incercau diverse solutii pentru a vedea sau a auzi ce se intimpla in instanta.

CEC, responsabila civilmente in cazul FNI

Tribunalul Bucuresti a hotarit, ieri, ca in dosarul FNI sa fie introdusa Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) drept parte responsabila civilmente. Instanta si-a motivat decizia prin faptul ca unul dintre inculpatii in proces este Camenco Petrovici, fostul presedinte al institutiei, cel care semnat contractul de fidejusiune/cautiune cu SOV Invest. De asemenea, Tribunalul a mai hotarit ca fondurile societatilor SOV Invest si FNI sa ramina blocate, cererea facuta de catre investitori privind deblocarea acestor conturi fiind apreciata de instanta ca prematura. Instanta a spus ca in aceste conturi sint sume de aproximativ 100 de miliarde de lei iar prejudiciul pe care l-au suferit cei aproximativ 200 de mii de investitori la FNI este estimat la suma de 4 mii de miliarde de lei. De mentionat ca procesul a fost reluat in 16 februarie, cind fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a declarat, in fata magistratilor Tribunalului Bucuresti, ca SOV Invest a fost conceput de Sorin Ovidiu Vintu si folosit la imbogatirea acestuia. Tot atunci, Tribunalul Bucuresti a decis ca pentru buna desfasurare a procesului, avind in vedere ca in acest caz sint 218.000 de parti civile, sa stabileasca termene de judecata pentru urmatoarele sase luni.

Vlas: Clauza de garantare a banilor investiti, nevalabila

Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, a declarat, ieri, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca acea clauza privind garantarea rascumpararii banilor investiti la FNI, in conditiile in care fondul s-ar fi prabusit, era ilegala. "Cred ca existenta acestei clauze de garantare a banilor a determinat aceste investitii mari facute de aproape 300.000 de investitori. La numirea mea, in august \'98, ca administrator al Fondului exista aceasta prevedere, desi nu era legala. Potrivit legii, fiecare investitie presupune si un risc. Astfel, consider ca investitorii au fost indusi in eroare", a declarat Ioana Maria Vlas. Ea a mai spus ca proiectul Fondului National de Investitii ii apartine si ca nu includea asemenea clauze, aceste "prevederi noi" fiind incluse de Sorin Ovidiu Vintu, ulterior.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.