Național

De ce nu vor bani?

Ziarul de Vrancea
1 apr 2005 701 vizualizări
Caseta difuzata la Al-Jazeera indica o rapire iesita din orice tipare. Este prima oara cind teroristii nu solicita nimic drept rascumparare. Jurnalistii romani nu par a fi prizonierii unui grup politic radical, ci dar a unor "sub-furnizori", iar caseta de la Al-Jazeera poate fi considerata o licitatie a "produselor". De ce Marie Jeanne Ion neaga ca s-ar fi cerut o recompensa în schimbul eliberarii? ce vrea sa transmita si cui?- iata intrebarile esentiale ale zilei de ieri.

Primul lucru care a fost sesizat este profesionalismul imaginilor cu jurnalistii ostatici, cele mai

bine realizate din istoria rapirilor din Irak. Directorul Stirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, este sigur ca sint realizate cu echipamentul Prima TV si a descris-o pe Marie-Jeanne drept "sfidatoare, calma, dar nu resemnata", in imaginile difuzate de Al-Jazeera. "Parea ca se simte intr-o situatie pe care o accepti si o infrunti. Nu a coborit deloc privirea atit timp cit camera a stat pe chipul ei. Parca ar fi vrut sa transmita ceva", a declarat Dan Dumitru. Reprezentantii canalului de televiziune Al-Jazeera, care a difuzat miercuri seara o inregistrare a ziaristilor romani rapiti in Irak, refuza sa faca precizari suplimentare si sustin ca nu au alte informatii privind soarta romanilor. Potrivit BBC, la sediul Al -Jazeera se mai asteapta o noua caseta in cursul zilei de ieri.

Nu par terorizati psihic

De asemenea, mesajul inregistrarii creaza numeroase suspiciuni. Nici numele rapitorilor nu apare nicaieri. Ceea ce apare si mai sugestiv este privirea ziaristei Marie Jeanne, care nu arata nimic din resemnarea tipica rapitilor. Medicul psihiatru Florin Tudose, seful Clincii de psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, apreciaza drept bizara inregistrarea difuzata de postul Al-Jazeera cu jurnalistii romani in Irak, avind in vedere ca nu transmite emotii atit de puternice pe cit este de dramatica situatia. "Ai nostri aveau de transmis un mesaj foarte clar si fata il transmite. Aceste imagini in care nu se cere nimic sint de domeniul psihiatriei. Apari la televizor si nu ceri nimic, de parca te temi ca banii - daca este vorba dspre o rascumparare - ar ajunge in mina altcuiva", a spus el, aratind ca, in cazurile precedente de rapiri, ostaticii erau infatisati plingind si implorind autoritatile sa ia anumite masuri. Medicul apreciaza ca, in acest caz, toti cei care apar in cadru au un comportament absolut neutru: nu par a fi nici victime, dar nici ca ar juca o anumita scena. înregistrarea pare facuta de un operator profesionist si se insista foarte mult asupra romanilor si mai putin asupra cetateanului arab. "Pare tot timpul un scenariu cu o nota de irealitate. La un moment dat, se poate identifica la un rapitor marca de blugi, lucru greu de crezut la membrul unei organizatii cu reguli stricte", spune Tudose. în aceste conditii, in loc sa mareasca starea emotionala - asa cum ar fi firesc - imaginile mai mult maresc confuzia, mai afirma medicul psihiatru.

Rapirile ar trebui sa fie traumatizante

Surse din cadrul structurilor informative au declarat ca luarea ca ostatic intr-o actiune terorista presupune un traumatism pshilogic intens pentru orice persoana. Unul din factorii de stres este caracterul de surpriza al atacului, faptul ca teroristii vin pe nepregatite. în plus, aspectul (mascati si bine inarmati) si comportamentul lor (recurgind la amenintari si eventual al violenta) socheaza, adaugindu-se uneori faptului ca trupurile celor ucisi in timpul atacului sint lasate mult timp "la vedere", in fata celorlalti ostatici. Stresul este amplificat de reactiile pe care le au ostaticii: unii intra in panica si lesina, altii se agita si urla ori inceara sa fuga, fapt care intareste sentimentul de pericol, si de insecuritate, atit pentru ostatici, cit si pentru rapitori. Totodata, izolarea, lipsa de activitate si de stimuli exterior provoaca ostaticilor sentimentul de abandonare. Aparitia fortelor de interventie antiterorista este un alt factor de stres, care sugereaza ostaticilor iminenta atacului si, implicit, a unui "macel" colectiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.