Național

Guvernul incepe revolutia in justitie

Ziarul de Vrancea
31 mar 2005 818 vizualizări
Cine nu va aplica masurile anticoruptie va suporta rigorile legii. Tariceanu afirma ca strategia anticoruptie deranjeaza caracatita din justitie. CSM trebuie sa devina garantul independentei puterei judecatoresti

Persoanele si institutiile care nu vor aplica masurile anticoruptie vor suferi consecintele legale, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Guvernul a aprobat strategia nationala anticoruptie si strategia de reforma a sistemului judiciar pentru 2005-2007, precum si planurile de actiune aferente acestora, intr-o sedinta extraordinara condusa de presedintele Traian Basescu.

"Ministrul Justitiei a fost supus, in ultima vreme, la atacuri injuste si imi dau seama ca actiunile sale deranjeaza foarte mult, deoarece distruge caracatita care a pus stapinire pe societatea romaneasca si pe sistemul judiciar. Daca aceste masuri ar fi fost adoptate mai repede, nu am fi avut clauza de salvgardare, nu s-ar fi permis generalizarea coruptiei si nu ar fi existat o perceptie umilitoare si rusinoasa pentru Romania", a spus Tariceanu.

Strategia de reforma a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2008 prevede principii precum consolidarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca garant al independentei puterii judecatoresti, modificarea  Codului deontologic al magistratilor, distribuirea aleatorie a dosarelor de judecata la toate instantele, asigurarea unei salarizari corespunzatoare a magistratilor si personalului auxiliar, reducerea duratei procedurilor judiciare si a numarului de structuri cu atributii in combaterea coruptiei, intarirea  Parchetului National Anticoruptie, diminuarea numarului de dosare la judecatorii, tribunale, curti de apel si la parchetele de pe linga acestea, prin examinarea stocului existent in prezent si reducerea acestuia.

Basescu: "Nu vom permite o justitie independenta in coruptie"

La finalul sedintei extraordinare a Guvernului, Traian Basescu a declarat ca actuala administratie de la Bucuresti nu va permite "o justitie independenta in coruptie si ineficienta", precizind ca ministrul Monica Macovei se bucura de tot sprijinul sau in reformarea justitiei. El a adaugat ca, din acest moment, angajamentul Guvernului de a lupta eficient impotriva coruptiei si de a da tarii o justitie functionala este "total". Basescu a apreciat ca planurile de actiune in aceste domenii trebuie monitorizate de o structura special creata in acest sens. "Pentru ca am observat reactii absolut nejustificate ale unor structuri din justitie cu privire la vointa manifestata de ministrul Justitiei de a reforma sistemul, vreau sa spun public ca ministrul Justitiei se bucura de tot sprijinul meu pentru efortul exceptional pe care il face pentru modernizarea si reformarea unui sistem al justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, de incorectitudine si - de ce sa ne ferim de termenul corect - de coruptie", a adaugat seful statului. Presedintele a apreciat ca astfel de reactii sint "reactii care vor sa intimideze si sa blocheze". El a precizat ca politicul nu va face nici un pas inapoi in lupta pentru curatarea sistemului justitiei, pentru a face o justitie eficienta si, implicit, pentru reducerea nivelului coruptiei, in special a celei la nivel inalt, care "a afectat din plin si sistemul justitiei romane".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.