Național

Misteriosul Hayssam, un afacerist al mafiei arabe

Ziarul de Vrancea
31 mar 2005 659 vizualizări
Sirianul Omar Hayssam este membru PSD si are numeroase afaceri in Romania, fiind urmarit penal in citeva cazuri.

Omar Hayssam este un om cunoscut pentru cei din presa si din justitie, din cauza ca a fost in ultima perioada in centrul mai multor scandaluri legate de afaceri considerate cel putin dubioase. El este membru PSD, are foarte multe afaceri in Romania, iar procurorul general, Ilie Botos, a confirmat ca este urmarit penal de anul trecut. Ca si cum aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns, surse medicale au declarat Hayssam a fost spitalizat de mai multe ori pentru tulburari afective. Practic, el a fost externat in ziua in care cei trei jurnalisti romani si partenerul sau, Mohamad Munaf, au fost rapiti la Bagdad. El a recunoscut ca il cunoaste si pe tatal jurnalistei rapite, Marie-Jeanne Ion, fostul prefect de Buzau, Vasile Ion, si are si afaceri in acest judet, cumparind in anul 2000 fabrica de cherestea Foresta Nehoiu, cu peste 4000 de angajati, care acum este in faliment. Potrivit editiei din 15 februarie a ziarului "Adevarul", Omar Hayssam se afla sub supravegherea autoritatilor, dupa o afacere care a distrus Baneasa SA (fosta IPRS) - singura societate de componente electronice ramasa in estul Europei. Consemnul stabilit de procurori se referea la monitorizarea stricta a intrarilor si iesirilor din tara ale lui Hayssam. Potrivit cotidianului "Evenimentul Zilei" din 13 august 2004, Omar Hayssam era cercetat de Parchetul ICCJ pentru infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale, precum si pentru multiple infractiuni economice. Sursa citata sustinea ca Omar si-a construit in Romania un adevarat imperiu financiar, infiintind sute de firme pe care le instraina dupa ce derula afaceri paguboase pentru partenerii sai si pentru stat. Unul dintre fratii lui Hayssam Omar era asociat cu fiul fostului sef al Politiei Romane, Dumitru Sorescu. Omar Hayssam confirma pentru "Evenimentul Zilei" ca este membru PSD si ca cunostinte printre membrii conducerii acestui partid, printre care si Ristea Priboi.

Fratele lui Hayssam a atentat la siguranta nationala

Omul de afaceri de origine siriana Omar Hayssam si unul dintre fratii sai sint cercetati de procurorii de investigare a faptelor de crima organizata si terorism, pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. In 30 septembrie 2004, ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor au inceput urmarirea penala impotriva lui Mohamad R. (34 de ani), din Tadmor-Siria, acesta fiind fratele lui Omar Hayssam. Administrator al unei societati comerciale, in perioada 1 ianuarie-27 iunie 2003, Mohamad R. a importat marfuri in valoare de peste 76 de miliarde de lei, la preturi subevaluate, pe care le-a vindut in sistem en-gross, sustin surse judiciare. Fratele omului de afaceri sirian Omar Hayssam este cercetat intr-un dosar complex de evaziune fiscala, el reusind de altfel sa paraseasca Romania dupa ce a transferat un milion de dolari in strainatate. Potrivit anchetatorilor, Mohamad R. a avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi, care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape trei milioane de euro. In 23 septembrie 2004, Omar Chama a fost prins in Capitala si arestat. Anchetatoriii romani au stabilit ca grupul de arabi condus de Omar Chama si anihilat de politisti la sfirsitul lunii august 2004, a transferat ilegal din Romania, in banci din strainatate, in numai sapte luni, peste 62 de milioane de dolari si aproape trei milioane de euro.

PSD-istii sint cuprinsi de amnezie cind aud de Hayssam

Mai multi lideri PSD sustin ca nu stiu daca Omar Hayssam este sau nu membru al partidului, insa nu exclud aceasta posibilitate. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca nu il cunoaste pe Omar Hayssam. Solicitat sa precizeze daca Omar Hayssam este membru PSD, Vacaroiu a raspuns: "Nu cunosc, s-ar putea, nu este exclus, daca nu ma insel, el are cetatenie romana". La rindul sau, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a spus ca il stie "din vedere" pe Omar Hayssam si ca il stie ca om de afaceri. "Cred ca este si cred ca este un om onorabil, asa imi imaginez eu; pina acum nu cunosc alte date despre domnia sa", a mentionat Talpes. Pe de alta parte, fostul consilier prezidential Serban Nicolae a afirmat ca l-a vazut pe Omar Hayssam "o data sau de doua ori" in delegatii cu fostul presedinte Ion Iliescu si a adaugat ca nu-l cunoaste personal mai mult decit la nivelul unor formule de salut. Fostul consilier prezidential si actual senatorul PSD, Corina Cretu a declarat ca l-a vazut pe Hayssam de citeva ori in avionul prezidential, confirmind ca acesta din urma a facut parte din delegatii de oameni de afaceri care l-au insotit pe fostul presedinte Iliescu. "Eu nu stiu ce relatii are domnul presedinte, dar nu cred, nu a avut niciodata relatii directe cu oameni de afaceri", a spus Corina Cretu, explicind ca in fiecare delegatie oficiala, mai ales in vizitele bilaterale, presedintele incerca sa formeze si un grup de oameni de afaceri, pentru ca acestea includeau si forumuri de afaceri. Cretu a adaugat insa ca aceste echipe nu erau facute de presedinte direct, ci "consultindu-se cu Camerele de Comert si cu ministerele de resort, care faceau propuneri".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.