Național

Negocieri secrete la Bagadad, fara acordul Cotroceniului?

Ziarul de Vrancea
31 mar 2005 604 vizualizări
Disparitia jurnalistilor in Irak este, un caz cu tipic romanesc, tot mai incilcit. Controversatul om de afaceri Omar Hayssam a trimis ieri la Bagdad un negociator. La Cotroceni se analizeaza veridicitatea convorbirilor purtate de acesta cu rapitorii jurnalistilor, iar premierul considera ca, deocamdata, nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare. Se contureaza si o alta ipoteza: moneda de schimb pentru mafia araba

La trei zile de la rapirea celor trei jurnalisti romani si a omului de afaceri care le era ghid, finantator si translator in timpul calatoriei in Irak, criza capata din ce in ce mai multe necunoscute in loc sa se limpezeasca pe masura ce apar detaliile. Cine sint cei care ii tin captivi pe romani: niste tilhari care vor sa faca ceva bani, teroristii lui Al-Zarqawi sau doar niste "domni" care au probleme de business de rezolvat cu oamenii de afaceri implicati in deplasarea celor trei romani? Nu cumva jurnalistii au doar vina ca s-au aflat la locul nepotrivit in momentul in care Mohamad Munaf avea probleme? Cit de implicati sint oamenii de afaceri apropiati fostului partid de guvernamint, PSD, in toata aceasta afacere?

Autoritatile romane nu considera, deocamdata, presupusa contactare a lui Omar Hayssam drept o incercare de deschidere a negocierilor pentru rascumparare. Hayssam declarase marti seara ca a fost contactat, in calitate de prieten si partener de afaceri al lui Mohamed Munfar, de rapitori, care au cerut o recompensa de 4 milioane de dolari in schimbul celor patru persoane rapite. Cea de-a patra persoana disparuta in Irak, Mohamad Munaf, este cercetat de procurori pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice. Potrivit unor surse din serviciile secrete, Mohamad Munaf a fost monitorizat de SRI dupa inceperea razboiului din Irak, iar unele dintre datele obtinute privind infractiuni economice au fost inaintate anchetatorilor.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca pentru jurnalistii romani dati disparuti in Irak nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare. "Daca oficial s-ar fi primit, atunci acest lucru ar fi fost facut public", a spus Tariceanu. Insa, inregistrarea unei convorbirilor invocate de Hayssam a fost ieri analizata la grupul operativ constituit la Cotroceni. Surse oficiale au declarat ca inregistrarea este analizata de specialistii in domeniu pentru a se stabili veridicitatea acesteia si daca ea poate fi luata in considerare pentru eventuale negocieri cu presupusii rapitori ai jurnalistilor. Dan Dumitru, directorul departamentului Stiri de la Prima TV, a declarat ca nu crede in "povestea" omului de afaceri Hayssam, care ar vrea sa-si faca reclama pe seama acestui caz. Cu toate acestea, potrivit unor informatii difuzate de presa, un negociator din partea lui Omar Hayssam, prezentat sub numele de Ayman Asha, ar fi plecat de la Bucuresti spre Bagdad pentru a lua legatura cu rapitorii.

Basescu: "Lucram inteligent si discret"

Presedintele Traian Basescu a tinut sa asigure ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei celor trei jurnalisti romani "captivi" in Irak. Mentionind ca stie ca se asteapta ca el sa dea noi date despre situatia celor trei ziaristi, seful statului a precizat ca nu poate sa dea informatii si ca ar vrea ca in curind sa poata anunta un rezultat favorabil. El a dat asigurari ca toate institutiile statului lucreaza cu toata forta pentru solutionarea problemei. "In acelasi timp, o vom face si o facem cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de rezolvare a problemei. Din acest motiv la nivelul institutiei prezidentiale si al Guvernului este impus un anumit comportament care stiu  ca deranjeaza ziaristii, dar am rugamintea sa-l intelegeti. Apreciem ca acesta este comportamentul care poate duce la solutionarea problemei", a spus Traian Basescu. Presedintele a mai declarat ca "institutiile abilitate ale statului roman nu stau, sint in miscare, se misca in tara si in strainatate, se misca peste tot si isi fac treaba, incercind sa-si apere cetatenii in primul rind".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.