Național

Patriciu, pus sub acuzare în cazul Petromidia

Ziarul de Vrancea
30 mar 2005 645 vizualizări
Patronul Petromidia acuza faptul ca este o lucratura a lui Ioan Talpes n omul lui Iliescu nu se simte vinovat

Presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost pus oficial sub acuzare, ieri, de catre procurorii Parchetului instantei supreme, in cazul Petromidia, omul de afaceri sustinind ca acuzatiile care i-au fost aduse sint nefondate si tendentioase.

Dinu Patriciu da vina pentru ancheta declansata la Petromidia pe fostul consilier prezidential, Ioan Talpes. La inceputul lui iunie 2004, Ioan Talpes a intocmit, pe baza mai multor informatii referitoare la referitoare la privatizarea si situatia  S.C. Petromidia S.A., un memorandum pe care l-a avizat si inaintat, conform atributiilor, presedintelui Ion Iliescu. Seful statului a dispus sa fie trimis cite un exemplar Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei si APAPS, spre informare si analiza. Dupa ce a analizat documentul, Ministerul Justitiei a inaintat memorandumul Parchetului National Anticoruptie, organul competent pentru «a efectua cercetarile corespunzatoare». In replica, presedintele Comisiei de aparare din Senat, Ioan Talpes, fost consilier prezidential, a declarat ca nu a avut nici un fel de relatii cu Dinu Patriciu si ca nu se simte vinovat de punerea sub acuzare a acestuia. "N-am avut nici un fel de relatii cu domnul Patriciu, decit acelea de «buna ziua», atunci cind a fost situatia respectiva, atunci cind ne-am intilnit undeva", a afirmat Talpes.

La rindul sau, Patriciu a afirmat, dupa intilnirea de aproximativ o ora si jumatate, de la Parchetul înaltei Curti de Casatie si Justitie, ca acuzatiile sint tendentioase si ca au asupra lui "un impact de suflet si personal". "Sint convins ca aceasta investigatie, care este bine venita, de altfel, se va termina cu bine", a declarat Dinu Patriciu. Principalul actionar la grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, este dat in consemn la frontiera. Dupa intilnirea cu procurorii, Patriciu a respins toate cele trei invinuiri care i-au fost aduse, sustinind ca sint nereale. Referitor la prima acuzatie, legata de neindeplinirea obligatiilor investitionale, din primul an dupa privatizarea rafinariei, Patriciu a spus ca, daca aceasta ar fi reala, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila in 2003 si 2004. Pe de alta parte, referindu-se la imprumuturile dintre rafinarii, el a spus ca acestea sint "o cutuma practicata" si ca toate schimburile care au vizat 22 de mii de tone de petrol au fost evidentiate in procese-verbale, dar ca nu a fost nevoie de acte de vinzare-cumparare. El a sustinut ca, in conditiile in care produsele erau in custodia Oil Terminal, acestea erau destinate exportului. Referitor la cea de a treia acuzatie, privind neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare, Patriciu a explicat ca aceasta invinuire a fost facuta in baza unui act al Garzii Financiare, care a efectuat un control la rafinarie. Patriciu a explicat ca livrarea anumitor produse, operatiuni care au facut obiectul controlului Garzii Financiare, a fost facuta in baza unei hotariri definitive si irevocabile a instantei judecatoresti.

Ite incilcite la Petromidia

Ministerul Public a anuntat, la 17 ianuarie, ca trei persoane - doua cu functii in conducerea Petromidia si un fost director in cadrul aceleiasi unitati - sint urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei. Potrivit sursei citate, in acest dosar sint urmariti penal Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al SC Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), Florin Eric Chis (fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals) si Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinariei Petromidia). Ancheta in dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei. Potrivit sursei citate, acesti bani ar reprezenta venituri neinregistrate provenite din vinzarea unor produse finite, a altor "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare si facturi stornate. Procurorii vor sa stabileasca daca nu cumva a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei reprezentind taxa de drum (incasata prin stopaj la sursa) si daca nu cumva aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.