Național

Marturia unui fost ziarist rapit

Ziarul de Vrancea
30 mar 2005 694 vizualizări
Prezenta trupelor straine in Irak complica lucrurile. Cel mai important e sa inceapa negocieri intre rapitori si Guvernul roman. Trebuie gasita o cale de mijloc intre mediatizarea excesiva si discretia pe care o cer astfel de situatii.

Ziaristul francez Georges Malbrunot de la cotidianul Le Figaro - care a fost tinut ostatic citeva luni in Irak - declara ca, in cazul in care rapitorii jurnalistilor romani fac parte dintr-un grup politic, prezenta trupelor romane in Irak constituie un factor negativ pentru recuperarea lor. "In cazul nostru, a fost foarte important, a fost esential faptul ca Franta nu a fost de acord cu campania militara din Irak. Rapitorii ne-au spus-o, de altfel. Am avut «norocul» sa cadem peste un grup politic de rapitori care ne-au spus: avem patru categorii de dusmani intre care membrii coalitiei militare care ocupa Irakul si colaboratorii lor. Noi le-am spus ca nu facem parte dintre dusmanii lor si am subliniat ca Franta s-a opus razboiului. Rapitorii au tinut cont de acest lucru. Nationalitatea ostaticilor este importanta in ochii rapitorilor. De aceea cred ca prezenta trupelor romanesti in Irak ar fi mai degraba un factor negativ, aceasta in cazul in care rapitorii fac parte dintr-un grup politic. Intr-o astfel de situatie, probabil ca rapitorii vor cere retragerea trupelor romanesti din Irak. Adesea se intimpla asa daca vorbim de un grup politic. E evident ca in ochii rapitorilor prezenta trupelor straine in Irak complica lucrurile. Le da un mijloc de presiune asupra guvernului", sustine Georges Malbrunot.

Atentie la mesajele rapitorilor

Teroristii pot difuza inregistrari video in care sint prezentati ostaticii pentru a determina un puternic impact emotional, determinind de cele mai multe ori modificari semnificative in atitudinea opiniei publice din tarile de origine ale celor rapiti. Potrivit jurnalistului francez, principala eroare care trebuie evitata ar fi aceea ca atunci cind rapitorii vor lansa un mesaj autoritatilor romane, acest mesaj trebuie luat in serios si nu ignorat. Altfel, rapitorii ar putea fi inclinati sa creada ca Guvernul nu da importanta afacerii si ostaticii risca sa fie intr-o situatie extrem de delicata. "Trebuie sa fie stabilit cit mai repede un contact intre rapitori si autoritati. Cel mai rau e cind nu exista contacte. Atunci soarta ostaticilor poate deveni dramatica. Guvernul trebuie sa fie atent la intermediarii folositi. Trebuie sa fie persoane de incredere care sa poata cistiga atit increderea rapitorilor, cit si a autoritatilor din tara respectiva. Aceasta e problema: rapitorii se tem, sint nelinistiti si in privinta securitatii lor, deci sint foarte atenti la cei care ii contacteaza. De partea cealalta, Guvernul poate fi pus in fata unor propuneri sau a unor oferte de mediere care nu sint credibile. Din aceasta cauza, noi am stat peste patru luni inainte sa fim eliberati", a afirmat Georges Malbrunot. Jurnalistul francez a subliniat ca in acest tip de situatie trebuie sa se dea dovada de rabdare. "Timpul ostaticilor nu inseamna acelasi lucru cu timpul rapitorilor. Trebuie sa existe rabdare. E dificil, dar trebuie sa dati dovada de rabdare", a spus Georges Malbrunot, recomandind ca "cel mai important e sa inceapa negocieri intre rapitori si Guvernul roman". "Si apoi, trebuie gasita o cale de mijloc intre mediatizarea excesiva si discretia pe care o cer astfel de situatii. Trebuie sa existe o mobilizare pentru ca autoritatile romane sa nu slabeasca acest dosar si pentru ca ele sa se mobilizeze, la rindul lor. Trebuie sa existe o presiune mediatica in primele zile, pentru ca autoritatile sa intre in contact cu niste intermediari, care la rindul lor pot intra in contact cu rapitorii. Pe de alta parte, citeodata trebuie ca autoritatile sa poata sa fie lasate sa negocieze, deci nu trebuie sa fie facuta o presiune prea mare asupra lor. E o cale de mijloc, care nu e intotdeauna usor de gasit", a mai spus ziaristul Georges Malbrunot.

Celula de criza

Ministerul de Externe, reprezentanti ai Presedintiei si ai serviciilor secrete au constituit o celula de criza care sa gestioneze situatia. Traian Basescu a convocat, ieri, o sedinta operativa la Palatul Cotroceni cu sefii principalelor servicii secrete romanesti - SRI, SIE si DIA-, ministrul de Externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna. Potrivit comunicatului, institutiile statului cu atributii in domeniu colaboreaza operativ pentru rezolvarea cazului si recuperarea celor trei romani, teferi si nevatamati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.