Național

Care va fi moneda de schimb?

Ziarul de Vrancea
30 mar 2005 634 vizualizări
Imprejurarile si mobilurile rapirii celor trei jurnalisti ramin neclare: miza politica sau rascumparare pe bani? In primul caz, rapirea va fi folosita pentru a determina retragerea Romaniei din coalitia multinationala din Irak, iar in al doilea caz totul s-ar reduce doar la un jaf, mai ales ca zona din Bagdad in care au fost rapiti este recunoscuta pentru acte de tilharie n jurnalistii romani sint dezavantajati de faptul ca Romania are trupe in Irak. Gruparile politice care executa rapirile au patru categorii de dusmani intre care membrii coalitiei militare care ocupa Irakul si colaboratorii lor n potrivit reprezentantilor postului Al-Jazeera, cei care i-au rapit jurnalisti romani ar putea da informatii despre conditiile de eliberare chiar si dupa citeva zile

Pentru prima data, opinia publica romaneasca traieste socul rapirii unor jurnalisti pe teatrul de lupte din Irak. Reporterul Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV, precum si reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul "Romania Libera" au fost rapiti luni seara, in imprejurari neclare din Bagdad. Colegii de la redactia Prima TV au avut ocazia tragica sa auda in direct rapirea. In momentul rapirii, Marie Jeanne Ion a reusit sa sune in redactie in timp ce implora rapitorii: "Nu ne omoriti, sintem dintr-o tara saraca si nu avem bani". S-a mai inteles din convorbire ca sint intr-o masina cu care trebuiau sa ajunga in cartierul Al Hamiryah. Convorbirea s-a intrerupt insa, iar conducerea Prima TV a primit din partea reporterului Marie Jeanne Ion un SMS avind urmatorul continut: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!". Ulterior, jurnalistii nu au mai putut fi contactati. In acelasi timp, redactia Romania Libera nu a putut sa-l mai contacteze pe reporterul Eduard Ovidiu Ohanesian dupa ora 19.20, a declarat Mihaela Matachita, sefa departamentului Politica externa al ziarului. Ea a precizat ca nu este foarte sigur daca, la momentul disparitiei, Eduard Ovidiu Ohanesian se afla impreuna cu jurnalistii de la Prima TV din Irak, existind posibilitatea ca el sa fi fost singur.

Capturati intr-un cartier bogat al Bagdadului

Cei trei romani au fost capturati in cartierul Mansur, situat in vestul Bagdadului. E cartierul cel mai instarit din Bagdad, rezidential, cu vile. Imediat dupa caderea regimului, acolo s-au instalat sediile companiilor multinationale si ONG-uri. Ei s-au instalat acolo imediat dupa caderea lui Saddam, cind inca erau multi straini in Irak. De atunci, multi dintrei ei au plecat, dar strainilor care se mai afla in Irak le covine sa stea in acest cartier. In cartierul Mansur din Bagdad a avut loc anul trecut o rapire despre care s-a vorbit mult. Trei angajati anglo-saxoni ai unei intreprinderi din Golf, doi americani si un britanic, au fost rapiti de un grup mafiot si apoi revinduti unui grup politic. Acesta i-a omorit.

Jurnalisti romani, amatori in materie de securitate

Cei trei jurnalisti romani nu aveau asigurata nici un fel de garda de corp sau paza. Deplasarea celor trei ziaristi in Irak a fost una extrem de periculoasa, iar autoritatile nu ar fi trebuit sa o permita, a declarat generalul de brigada Teodor Frunzetti, comandantul Comandamentului 2 Operational Buzau, unitate care coordoneaza misiunile din strainatate. Potrivit lui Frunzetti, Bagdadul este zona cea mai periculoasa in momentul de fata. "Era obligatoriu ca cei trei jurnalisti sa aiba asigurata protectie, altfel nu aveau ce cauta. Si-au asumat un mare risc si fie ca au luat lucrurile in joaca, fie ca cine i-a informat la fata locului nu a facut-o cu simt de raspundere si cu profesionalism. Trebuia sa ia legatura cu autoritatea abilitata, lucru pe care nu am cunostinta ca cei trei ziaristi l-au facut. Noua nu ni s-a adresat nimeni din acel grup de ziaristi, nu stiu cine i-a dus acolo si la initiativa cui", a declarat Teodor Frunzetti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.