Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iarna nu-i ca vara: Fără fular la gat, Năstase s-a întors la puşcărie

Ziarul de Vrancea
7 ian 2014 382 vizualizări
Liderul PSD a fost condamnat, ieri, la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi şantaj n fostul premier a primit "şpagă" în valoare de 630.000 de euro, potrivit acuzaţiilor formulate de DNA n Năstase a evitat să repete sceneta suicidului jucată în vara anului 2012 şi s-a predat singur autorităţilor

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. Concret, completul de cinci judecători l-a condamnat pe Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca fostul premier să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.
Instanţa l-a mai condamnat pe Năstase la cinci ani de interzicere a unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.
Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru spălare de bani şi la doi ani de închisoare pentru fals intelectual la legea contabilităţii. Jianu execută în prezent pedeapsa de şase de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost condamnat anterior şi Adrian Năstase.
În primă instanţă, în dosarul Zambaccian, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, dar a fost achitat pentru luare de mită. Respectiva sentinţă a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori.

Cat a primit mită fostul premier

Fostul premier s-a predat, aseară, la Secţia 2 de Poliţie din Bucureşti, aflată în apropierea locuinţei din Strada Zambaccian. Întrebat cum comentează decizia justiţiei, el a declarat, vizibil afectat: "Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?". Fostul premier a ieşit din secţie însoţit de politişti, încătuşat, şi s-a urcat într-o maşină, cu care a fost dus la Penitenciarul Rahova. El va sta acolo, în carantină, timp de 21 de zile, urmând ca, în cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor să îi stabilească regimul şi locul de detenţie.
În 5 mai 2010, DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie. Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. În schimbul acestor foloase, Năstase se angaja să o păstreze în funcţia de şef la ISC pe Irina Jianu.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

PSD dă vina pe Băsescu, PNL salută timid decizia

Liderul PSD, Victor Ponta, nu a comentat, pană aseară, la închiderea ediţiei, decizia în dosarul Zambaccian. Anterior, ieri dimineaţă, premierul spunea că "e o mare nedreptate ca Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de sistemul lui Băsescu". Pe de altă parte, deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat că întreaga clasă politică ar trebui "să înveţe ceva din condamnarea fostului premier" şi să nu folosească ideea unui proces politic în explicarea deciziei în dosar. "Mă gândesc că nu e cea mai fericită formulă să mergem pe ideea procesului politic, chiar nu o încurajez. Şi nici nu merg pe varianta vehiculată masiv că se va promova legea amnistiei şi graţierii, pentru că aşa ceva nu va trece, indiferent cine şi când şi-o doreşte", a apreciat Gorghiu. Totodată, deputatul PNL a susţinut că "legile bune, dar şi mai ales judecătorii buni apără statul de drept în România". Nici liderul PNL, Crin Antonescu, nu a avut o reacţie pe acest subiect pană la închiderea ediţiei.


Cum vrea PSD să manipuleze electoratul în 2014

n Traian Băsescu va fi numit responsabil pentru toate eşecurile guvernării USL, se arată într-un document secret adoptat de PSD

"Regimul Băsescu" e un sistem bazat pe o propagandă tipică legionarilor, iar România are nevoie de un viitor şef de stat care să fie arbitru, pacificator, unificator, se arată într-un document discutat în BPN al PSD. "Regimul Traian Băsescu este un sistem bazat pe o propagandă tipică legionarilor şi metode de persecuţie ale comuniştilor din anii '50! Cu un «dictator» paranoic, susţinut de o gaşcă de impostori şi adulatori dependenţi de bani şi funcţii publice", se menţionează în documentul discutat în şedinţa de ieri a BPN al PSD şi obţinut de Mediafax. Potrivit documentului citat, PSD îşi propune să dărâme "cărămidă cu cărămidă" ce a rămas din "regimul politic Traian Băsescu". "În 2014, se încheie 10 ani de distrugere a României, de minciună, dezbinare, sărăcie, izolare internaţională şi persecuţie sistematică a adversarilor politici. Singurul adversar ireconciliabil al acestui regim a fost mereu PSD", se arată în documentul citat. Documentul are o secţiune separată intitulată "Un nou preşedinte diferit de modelul Traian Băsescu". "România are nevoie de un preşedinte opus modelului Traian Băsescu, un arbitru şi nu jucător, un pacificator şi nu un războinic, un unificator şi nu un dezbinător, un preşedinte total opus modelului Băsescu", se menţionează în document.

PSD, pregătit să colaboreze cu partidul Elenei Udrea

Potrivit sursei citate, viitorul preşedintele nu trebuie "să mai folosească frica şi şantajul pentru a-şi impune deciziile" şi nu trebuie "să-şi mai folosească funcţia pentru a-şi îmbogăţi familia, a-şi răsplăti slugile incompetente cu funcţii de consilieri şi a construi partide nedemocratice pentru favorite şi favoriţi". De asemenea, viitorul şef de stat nu trebuie "să mai pună mereu povara crizelor pe umerii românilor în timp ce camarila sa continuă să se îmbuibe din bani publici", dar nici să "mai folosească banii şi funcţiile publice pentru stimularea şi răsplata adulatorilor săi oficiali din media".
"România are nevoie de un preşedinte care să ne reprezinte cu demnitate în Europa şi în lume, nu ca un arendaş gata să-şi chinuie şi abuzeze ţăranii de pe moşie doar ca să intre în graţiile stăpânului, să aprecieze şi respecte simbolurile şi valorile noastre naţionale şi să ne unească la greu şi la bine, să fie capabil de dialog şi toleranţă faţă de cei care au alte opinii sau obiective decât el însuşi", se mai arată în documentul citat. Potrivit sursei citate, pentru "obiectivul naţional" de a-l înlocui pe Traian Băsescu la Preşedinţia României, PSD îşi propunse să colaborze "onest" cu toate partidele democratice din ţară, inclusiv cu PDL.
"USL s-a format ca adversar natural al regimului Băsescu şi trebuie să nu abandoneze acest obiectiv. Grupul minorităţilor naţionale, UDMR, PPDD şi chiar PDL trebuie să fie parteneri în acest proiect naţional. Cu toţii s-au săturat de Traian Băsescu, de modul abuziv în care acţionează, de şantajele sale cu dosare şi de linşajul mediatic la care îşi supune adversarii", se mai arată în documentul citat.

Referendum pe unicameral simultan cu primul tur la prezidenţiale?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la B1 TV, că nu exclude posibilitatea repetării referendumului privind Parlamentul unicameral, care ar putea fi organizat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. "Trebuie respectat rezultatul referendumului, dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu reflectă voinţa suverană a poporului. Atunci trebuie avută în vedere şi posibilitatea repetării referendumului când ei sunt la putere (USL - n.r.)", a afirmat preşedintele. Întrebat dacă acesta lucru va responsabiliza USL, Băsescu a răspuns: "Sigur că da". Traian Băsescu a apreciat că actuala putere va fi sancţionată de români dacă nu va respecta voinţa populară: "Cred că de data asta România va sancţiona grav". Întrebat dacă va decide organizarea unui nou referendum pe acelaşi subiect simultan cu alegerile prezidenţiale, el a răspuns: "Nu exclud această posibilitate, pentru că la ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie". Chestionat dacă ar dori ca referendumul să beneficieze de noua lege privind organizarea referendumului, cu prag de 30%, preşedintele a spus că nu îl interesează pragul şi că "un astfel de referendum se poate face şi pe actuala lege, cu 50%, în turul unu al prezidenţialelor". "Uitaţi-vă în Parlament. Ce ar spune domnul Ponta, de exemplu, dacă atunci când va planifica alegerile prezidenţiale, pentru că Guvernul stabileşte graficul, emit şi decretul pentru organizarea unui referendum pentru reconfirmarea ideii de Parlament unicameral? Pentru că procedura am parcurs-o. Asta ar însemna pentru dânsul linişte? Aş fi un preşedinte care îl deranjează", a spus Băsescu.
În iunie 2013, Parlamentul a respins, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care aviza favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Avizul era consultativ.
Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.
Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, ce părare are despre declaraţiile şefului statului, Traian Băsescu, care doreşte o discuţie cu partidele de guvernământ şi nu exclude posibilitatea unui nou referendum pentru Parlament unicameral, răspunzând că acesta poate să facă ce doreşte.
"Să fie sănătos preşedintele", a replicat ieri Ponta, referindu-se la posibilitatea unui nou referendum pentru Parlament unicameral.

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc azi onomastica

Aproape două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cu ocazia Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este purtat de 1.951.971 de cetăţeni români - 1.420.774 de bărbaţi şi 531.197 de femei, a precizat MAI. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica marţi, 7 ianuarie, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 - Ionela, 11.290 - Nela, iar 6.726 - Ionelia. Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie, respectiv 514.865, poartă numele Ioan, alţi 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.


Arafat: Există conturi Facebook false pe care se postează în numele meu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat reclamă, într-un comunicat de presă transmis ieri, existenţa mai multor conturi de Facebook false cu numele său, administratorii acestora postând mesaje şi declaraţii în numele său, dar fără autorizaţia sa. Arafat precizează că pagina al cărei administrator pretinde că ar fi cea oficială a secretarului de stat a atins un număr mare de persoane înscrise care îl urmăresc şi care sunt induse în eroare. "Doresc să atrag atenţia că eu nu am nici un cont facebook personal sau oficial administrat direct de mine sau indirect de alte persoane autorizate de mine şi îi rog pe cei care folosesc Facebook a nu da crezare mesajelor şi informaţiilor comunicate în aceste conturi. Am reluat demersurile de blocare a conturilor false care se folosesc de numele meu. Contul fals principal şi activ prin care administratorul acestuia pretinde a fi dr. Raed Arafat are adresa: ro-ro.*facebook*.com/Dr.*RaedArafat*‎, cu peste 86.000 persoane înscrise", se arată în comunicat.
Secretarul de stat consideră că, deşi unele mesaje postate pe contul respectiv au caracter pozitiv, este un abuz grav din partea administratorului contului să îi utilizeze numele fără să aibă autorizarea sa.
"În cazul în care doresc să transmit mesaje populaţiei, cu siguranţă voi face acest lucru direct, fără intermediari, prin mijloacele mass media sau prin alte mijloace pe care le consider oportune", se mai arată în comunicat.

Numărul deţinuţilor cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani

Numărul deţinuţilor cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani, de la 52 în 2008, la 288 în 2013, potrivit unui raport realizat de ANP. "În perioada 2008 - 2012, numărul persoanelor private de libertate cu infecţie HIV/SIDA a crescut de 3,7 ori (de la 52 în anul 2008 la 194 în anul 2012), iar la data de 13.12.2013 sistemul penitenciar avea în custodie un număr de 288 persoane private de libertate diagnosticate cu această afecţiune, deci o creştere faţă de 2012 de 1,4 ori", a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Dintre cei 288 de deţinuţi cu HIV înregistraţi în 2013, cei mai mulţi au fost diagnosticaţi înainte de a fi închişi sau virusul a fost constatat de medicii Administraţiei Penitenciarelor în primele şase luni de detenţie. "În medie 80 la sută dintre persoanele private de libertate au fost diagnosticate cu HIV/SIDA înainte de arestare sau în primele şase luni de la depunerea în sistemul penitenciar şi doar 20 la sută după mai mult de şase luni. Se remarcă o creştere importantă a procentului celor diagnosticaţi în sistemul penitenciar (în primele 6 luni sau ulterior), de la 32 la sută în 2008 la 52 la sută pentru anul 2013, datorită eforturilor susţinute atât de educaţie pentru sănătate, promovare cât şi realizare efectivă a testării şi consilierii voluntare HIV", se mai arată în raportul ANP. Potrivit sursei citate, cei 288 de deţinuţi sunt incluşi în Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, iar pentru 161 evoluţia bolii a necesitat aplicarea terapiei cu medicaţie antiretrovirală. Din cele 288 de persoane private de liberate care au HIV, cinci sunt minore, 281 au între 18 şi 50 ani, iar două au peste 50 ani.
Din 2008 şi până în decembrie 2013, cinci la sută dintre bolnavi au murit iar pentru unu la sută pedeapsa a fost întreruptă pe motiv de boală.

Judecătorul Adrian Bordea, noul preşedinte al CSM

Judecătorul Adrian Bordea a fost ales, ieri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi.
Adrian Bordea, singurul candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit 14 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", fiind înregistrată şi o abţinere.
Adrian Bordea a ocupat funcţia de vicepreşedinte al CSM în 2013, fiind ales în şedinţa din 26 februarie.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul instanţei supreme, Adrian Bordea a fost magistrat al Judecătoriei Târgovişte, între 1980 şi 1993, şi al Tribunalului Dâmboviţa, între 1993 şi 2001. Din anul 2001, el este judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform declaraţiei de avere, actualizată în 4 iunie 2013, judecătorul Bordea deţine un teren intravilan cu suprafaţa de 4.800 metri pătraţi şi unul forestier de 27.600 metri pătraţi în Târgovişte, dar şi un teren de 60.000 de metri pătraţi în localitatea Moroieni. De asemenea, el mai deţine şi două apartamente, unul în Bucureşti şi unul în Târgovişte, precum şi o casă de 132 de metri pătraţi, dobândită în 2001, în Târgovişte. Magistratul mai are două autoturisme, un Mercedes, fabricat în 2001, şi un BMW, al cărui an de fabricaţie este 2008. Adrian Bordea deţine şi trei depozite bancare, de 103.400 lei, 53.400 de lei şi respectiv de 28.000 de lei.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.