Național

În timp ce Ponta "zburdă" liber - Un scriitor a fost condamnat la închisoare pentru plagiat

Ziarul de Vrancea
27 dec 2013 2087 vizualizări
Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti au dispus în acest an condamnarea publicistului Gheorghe Stanca (foto)la un an de închisoare cu suspendare pentru plagiat

În 2010, Stanca a fost trimis în judecată de procurori pentru că şi-a însuşit traducerea cărţii "Jurnal", scrise de Lev Tolstoi, publicată de cotidianul Adevărul sub titlul "Memorii". Judecătorii au constat că Stanca a modificat începutul lucrării şi fiecare început de capitol pentru a ascunde plagiatul. Instanţa a dispus şi confiscarea a peste 1.000 de volume şi l-a obligat pe Gheorghe Stanca la plata unor daune în valoare de 100.000 euro.  Potrivit gandul.info, acesta este singurul dosar de plagiat în care s-a dat o sentinţă de condamnare la închisoare.
Gheorghe Stanca s-a apărat în instanţă explicând că, de fapt, a fost păcălit să accepte plagiatul. Stanca a explicat că editura i-a cerut o traducere a operei lui Tolstoi şi că pe mail a primit o traducere a operei. Scriitorul a arătat că editura i-ar fi sugerat să preia traducerea făcută de Janina Ianoşi. El ar fi refuzat, dar a fost ameninţat cu încetarea contractului de colaborare.
Cel mai cunoscut caz de plagiat din Romania este cel al premierului Victor Ponta. Liderul PSD a refuzat să urmeze exemplul oamenilor politici din Occident care, în speţe similare, au demisionat din funcţii şi s-au retras definitiv din viaţa publică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ilius, acum 3793 zile, 22 ore, 59 minute, 31 secunde
Pai daca este la putere????? Cand vreodata o sa fie judecat Ponta?? sau cei din PSD pentru plagiat??? Si la noi in judet sunt persoane din PSD care si-au luat ,,doctoratul,, , dar daca ii intrebi ceva citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.