Național

Guvernul, criticat pentru "cadourile" făcute BOR

Ziarul de Vrancea
27 dec 2013 876 vizualizări
Un ONG protestează faţă de banii acordaţi Bisericii Ortodoxe în condiţiile subfinanţătii sistemului sanitar

Asociaţia Secular-Umanista din România critică alocările bugetare făcute de Guvern în favoarea Bisericii Ortodoxe Romane, în condiţiile în care Executivul ar ignora criza din sistemul sanitar. Într-un comunicat remis vineri, organizaţia non-guvernamentală aminteşte că duminică, 29 decembrie 2013, se împlinesc 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor manăstireşti. Cu această ocazie, Asociaţia Secular-Umanista din România "atrage atenţia asupra principiilor secularismului şi a importanţei apărării acestora în societatea românească" şi îndeamnă publicul la o "Zi de Acţiune Laică". "Astăzi, priorităţile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima şedinţă de Guvern 10 milioane de lei, în plus faţă de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanţă de urgenţă şi Complexul hotelier "Bradul" din Covasna (hotel, restaurant, baza de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreună cu 2.3 hectare de teren", reclama asociaţia. La randul său, vicepreşedintele ONG-ului, Toma Pătraşcu, cere cultelor religioase din România să se autofinanţeze în loc să primească fonduri de la Guvern.
"Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăţi Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor!", a declarat Pătraşcu, citat de hotnews.ro.
Pe 29 decembrie, organizaţia îi invită pe romani să scrie mesaje pro-laicitate pe panouri şi să se fotografieze alături de ele în faţa unei instituţii publice, cum ar fi Parlamentul, un consiliu judeţean sau o primărie.
Protestatarii respectivi sunt rugaţi să publice apoi fotografiile pe conturile lor de pe reţelele sociale şi pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/events/187590848102898.

Sondaj CSCI

PDL, la doar două procente în urma PNL

PSD ar obţine 41% din intenţiile de vot ale românilor în alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, clasându-se pe primul loc cu 14 mandate, relevă datele unui sondaj de opinie al CSCI realizat în perioada 18-22 decembrie, publicat vineri. Pe poziţia a doua s-ar situa PNL (19%), urmat de PDL (17%), UDMR (6%), PPDD (6%) şi MP (5%). Conform studiului, la europarlamentare primează votul politic. Făcându-se o simulare pe mandate, PSD ar obţine 14, PNL — şapte, PDL — şase, UDMR — două, PPDD — două şi MP — unul.
De asemenea, premierul Victor Ponta ar fi favorit în cursa pentru funcţia de preşedinte al României, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.  Deşi nu şi-a anunţat intenţia de a candida pentru prima funcţie în stat, Victor Ponta ar câştiga detaşat, cu 32% din intenţiile de vot, în timp ce Crin Antonescu ar obţine 24%. Mihai Răzvan Ungureanu ar primi 21% din voturi, Cătălin Predoiu 8%, iar Dan Diaconescu 6%. Mai mult, Victor Ponta ar învinge orice candidat de dreapta dacă ar ajunge în turul doi.
Astfel, prim ministrul ar obţine 59% din voturi dacă ar concura cu Crin Antonescu, care ar obţine 41%. Dacă în turul doi l-ar avea adversar pe Mihai Răzvan Ungureanu, Ponta ar obţine 66% din voturi, iar cu Cătălin Predoiu contracandidat ar obţine 67 de procente.
Sondajul a fost realizat în perioada 18-22 decembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1123 de persoane, cu o marjă de eroare de plus/minus 3%.

Elveţia nu va ridica restricţiile pentru muncitorii români la 1 ianuarie 2014

Libera circulaţie a forţei de muncă provenite din România şi Bulgaria nu va intra în vigoare în Elveţia la 1 ianuarie 2014, contrar situaţiei din statele membre ale Uniunii Europene, a informat vineri ziarul Le Nouvelliste. Restricţii privind permisul de şedere în Elveţia, care nu este membră a UE, sunt posibile până în 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activată până în 2019. Aceste măsuri au fost adoptate în 2009 prin vot popular.
Croaţia, care a aderat la UE la 1 iulie 2013, va trebui să aştepte între cinci şi şapte ani pentru a beneficia total de libera circulaţie cu Elveţia, conform unui proiect al Consiliului Federal supus consultării în luna august.
Pentru o perioadă de cel puţin 10 ani, Elveţia va putea restricţiona unilateral imigraţia provenită din Croaţia.

Călăraşi: Tânărul care şi-a ucis tatăl şi bunica a fost prins

Tânărul de 20 de ani din judeţul Călăraşi suspectat că şi-a ucis tatăl şi bunica, pe care i-a înjunghiat cu un cuţit, apoi i-a incendiat în locuinţă, a fost prins vineri de poliţişti. Tânărul a fost prins în comuna Luica, în timp ce ieşea dintr-o casă părăsită unde se ascunsese după ce şi-a ucis tatăl şi bunica. El a fost arestat preventiv pentru omor deosebit de grav.
Tânărul de 20 de ani este acuzat că în noaptea de joi spre vineri şi-a înjunghiat tatăl de 45 de ani şi bunica în vârstă de 82 de ani, el incendiind apoi locuinţa celor doi. Conform anchetatorilor, tânărul are antecedente penale, fiind condamnat cu suspendare pentru furt.

Se renunţă la coplată?

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri că, dacă după analizarea rezultatelor financiare se demonstrează că sistemul de coplată nu a dat rezultate, "probabil" că se va renunţa la acesta. "Când se închide trimestrul patru o să avem toate elementele financiare şi o să le facem publice. Deocamdată nu pot să vă spun până când nu vedem ce s-a întâmplat. Dacă o să fie în regulă, atunci vom vedea dacă drumul a fost bun sau nu, dacă nu, probabil că vom renunţa şi vom încerca să găsim alte formule. Poate că introducerea pachetului va însemna mai mult control decât ne-a costat coplata electoral, politic", a explicat Eugen Nicolăescu într-o conferinţă de presă.

Peste 500 de adopţii definitivate în 2013

Peste 2.200 de proceduri de adopţie au fost deschise în anul 2013, însă până în 23 decembrie au fost comunicate de către instanţe 580 de adopţii finalizate, cele mai multe fiind în Dâmboviţa, Bucureşti şi Vrancea, potrivit reprezentanţilor Oficiului Român pentru Adopţii. Judeţele cu cei mai mulţi copii adoptaţi sunt: Dâmboviţa (133), Vrancea (123), Dolj (88), Prahova (85), Braşov (84), Suceava (81) şi Hunedoara (77). Cele mai puţine adopţii finalizate au fost în Sectorul 4 al Capitalei (şase), în Sectorul 6 (10), în Sectorul 1 (13), Sectorul 5 al Capitalei (22), în judeţele Alba (nouă), Bistriţa-Năsăud şi Maramureş (câte 16), Satu Mare (19), Gorj (20), Giurgiu (25), Ilfov (27) şi Constanţa (28).
Pe lângă cele 580 de adopţii naţionale, au mai fost finalizate alte şapte internaţionale - şase în Italia şi una în Canada, iar alţi trei copii sunt în procedură de adopţie internaţională.
În sistemul de protecţie specială sunt înregistraţi peste 60.000 de copii.

Deputatul şpăgar, la un pas de închisoare

Direcţia Naţională Anticorupţie a emis vineri mandat de aducere pe numele deputatului Gheorghe Coman, care urma să fie audiat la sediul central al DNA, conform unor surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, după ce instanţa supremă va primi propunerea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, ICCJ va trebui să îl citeze, conform procedurii, după care va soluţiona cauza.
Plenul Camerei a aprobat, vineri, prin vot secret cu bile, solicitarea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman. Potrivit rezultatului oficial al votului, din totalul de 224 de voturi valabil exprimate, 190 de voturi au fost "pentru" şi 34 "împotrivă".
Potrivit DNA, deputatul a fost prins în flagrant cand primea mită de la o persoană căreia îi promisese să o menţină într-o funcţie publică.
Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales preşedinte PC Buzău săptămână trecută.

Primele spitale regionale: la BucureÅŸti, IaÅŸi ÅŸi Cluj

Primele spitale regionale strategice de urgenţă, cu nivel înalt de performanţă, vor fi la Iaşi, Cluj şi în Sectorul 3 al Capitalei, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în conferinţa în care a anunţat lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020. "Viziunea noastră asupra sistemului de sănătate din România presupune diversificarea şi creşterea eficacităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, extinderea, creşterea complexităţii serviciilor acordate în ambulatoriul de specialitate, reevaluarea spitalelor existente, reviziuirea criteriilor de clasificare şi reorganizarea pe niveluri de competenţă, plasarea în centrul reţelei de spitale a opt spitale regionale strategice de urgenţă, cu înalt nivel de performanţă, înlocuirea, remodelarea ofertei de servicii spitaliceşti neperformante cu servicii ambulatorii şi servicii de lungă durată sigure şi de calitate, elaborarea, aprobarea de către Ministerul Sănătăţii, la fiecare trei ani, a Planului Consolidat de Servicii de Sănătate (PCSS), consolidarea sistemului integrat de urgenţă şi continuarea dezvoltării acestuia prin programe multianuale de dotare, dezvoltarea centrelor de permanenţă, care vor fi parte din sistemul de urgenţă şi a consultaţiilor de urgenţă la domiciliu, în afara orelor de program al medicilor de familie, mai ales în zonele rurale, definitivarea implementării sistemului de telemedicină între prespital şi spital, precum şi între unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe", a explicat ministrul Sănătăţii.

Probleme de natură "sovietică" la gazoductul Iaşi - Ungheni

România aproape că a finalizat lucrările gazoductului Iaşi-Ungheni, în timp ce Republica Moldova speră să le încheie pană la sfarşitul lunii martie 2014, a declarat, vineri, premierul moldovean, Iurie Leancă. "La noi durează ceva, fiindcă şi în acest proiect am constatat cateva probleme de sistem", a spus, la RFI, prim-ministrul Republicii Moldova. Iurie Leancă a explcat că în prezent există probleme la construcţia gazoductului pentru că se aplică standarde sovietice, ceea ce afectează proiectarea. "Ar trebui să aplicăm standarde europene, aşa cum ne-am propus, dacă tot ne integrăm în Uniunea Europeană. Colegii mă asigură că noi am putea să finalizăm pană în martie. Concomitent, discutăm despre problemele care ţin de administrarea acestui gazoduct, termenii de livrare a gazelor. Locuitorii din satele raioanelor Ungheni şi Nisporeni vor avea gaze de la noua conductă. Am mai vorbit încă o dată despre studiul de fezabilitate pe celelalte componente care ne vor permite ca în doi-trei ani să avem potenţial de a importa gaze în cantităţi mai mari din vest şi respectiv din est. Să avem doi vanzători şi să avem capacităţi mai bune de negociere", a declarat premierul Leanca.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteÅ£i prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaÅ£i sursa ÅŸi inseraÅ£i vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conÅ£inutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3793 zile, 9 ore, 57 minute, 32 secunde
La protest conform articolului de mai jos ar fi luat parte 4 oameni, respectiv cei 4 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.