Național

În pact cu duşmanul

Ziarul de Vrancea
27 dec 2013 651 vizualizări
Pactul de coabitarea dintre preşedinte şi premier a dat naştere în acest an la numeroase răsturnări de situaţie pe scena politică, greu de anticipat la sfarşitul lui 2012

Anul politic 2013 a fost marcat de pactul de coabitare semnat între preşedinte şi premier la finalul anului precendent. Primele luni i-au surprins pe cei doi rivali politici de aceeaşi parte a baricadei, cu poziţii compatibile în sfera justiţiei, a relaţiilor internaţionale sau în chestiuni economice. Nu au lipsit nici complimentele. Victor Ponta mărturisea că îi pare rău că l-a suspendat pe Traian Băsescu în august 2012, recunoscand că gestul l-a costat mult ca imagine în plan extern. "«Jos Băsescu!» e un slogan, o idee, dar nu poate fi un proiect de ţară", afirma, în luna aprilie, Ponta. De asemenea, premierul a sărit în apărarea lui Băsescu atunci cand ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, s-a plans că aeronava preşedintelui produce pierderi de 7 milioane de euro. De partea cealaltă, preşedintele l-a pus pe liderul PSD pe lista scurtă a premierilor graţie cărora Romania şi-a restabilit echilibrul macroeconomic. "Uite, Ponta a făcut un lucru pentru care l-am apreciat. S-a instalat în mai 2012, putea să strice tot programul de redresare dacă spunea eu aplic măsurile de care am tot vorbit. Faptul ca nu a alterat programul de guvernare a fost o şansă dată acestui program care să arate dacă poate reuşi sau nu. Şi a reusit", îl lăuda Traian Băsescu pe premier.

"Lucrurile pe care le face Băsescu pentru Romania, le face bine şi le face cu sufletul"

Relaţia bună dintre cele două palate s-a transpus, la momentul respectiv, şi într-o reevaluare făcută preşedintelui de lideri marcanţi ai PSD. "Sunt convins că în foarte multe lucruri Băsescu e bine intenţionat. Lucrurile pe care le face pentru România în lume, le face bine şi le face cu sufletul. Nu putem contesta chestiunea asta", spunea, în primăvară, Viorel Hrebenciuc. În aceeaşi perioadă, al doilea om în PSD, Liviu Dragnea, îi promitea preşedintelui majorarea salariului. Dezgheţarea relaţiilor dintre Traian Băsescu şi social-democraţi au starnit, cum era de aşteptat, "gelozia" liderilor PDL. Cu atat mai mult cu cat preşedintele începea să-şi critice tot mai des fostul partid. "Văd că dintr-o dată Ponta şi Dragnea sunt foarte buni. Pare-mi-se că azi vară erau duşmanii naţiunii, pe bună dreptate. La reevaluări se pricepe Băsescu foarte bine", spunea liderul PDL, Vasile Blaga. Şi mai iritaţi de coabitarea dintre palate se dovedeau liberalii. Cu Crin Antonescu în frunte, liderii PNL îşi pierdeau serile în studiourile Antena 3, lansand acuzaţii grave la adresa preşedintelui şi plangandu-se că Ponta a trădat idealurile suspendării. Era perioada în care televiziunea lui Dan Voiculescu juca partida liberală. La momentul respectiv, PNL s-a opus numirii Laurei Codruţa Kovesi la DNA şi l-a acuzat pe premier că face "jocurile" lui Băsescu. "Domnul Ponta şi domnul Dragnea s-au apropiat de Traian Băsescu mai mult decât lăsau impresia în campania electorală", declara cu ciudă Antonescu.

"Băsescu e duşmanul romanilor"

Relaţia dintre preşedinte şi premier s-a tensionat brusc la jumătatea anului. Scanteia? Scandalul din jurul privatizării CFR Marfă. Victor Ponta a încercat să-şi acopere un eventual insucces forţand trecerea contractului de privatizare prin CSAT, for condus de Traian Băsescu. Preşedintele a refuzat şi i-a cerut lui Ponta, devenit între timp şi ministru interimar la Transporturi, după demisia lui Fenechiu, să-şi asume întreaga responsabilitate. "Victor Ponta pare a fi un premier fără respect pentru lege", declara în iulie preşedintele, în ziua în care inaugura deja celebra "conferinţă de presă de la 18.30". Trebuie menţionat că primele atacuri dinspre Cotroceni au venit mai mult sub forma unor ironii. Băsescu l-a înţepat pe Ponta că a plecat în vacanţa din Miami alături de bonă, iar apoi, că juca baschet în timpul tragicului accident rutier din Muntenegru. Preşedintele este "duşmanul românilor", a răbufnit, la începutul lunii septembrie, premierul. A fost momentul în care a Ponta a pus în discuţie pentru prima dată renunţarea la pactul de coabitare. Divorţul dintre palate s-a oficializat în timpul "scandalului Papici". Premierul a dispus, peste noapte, înlocuirea procurorului şef al celei mai importante secţii din DNA. Avea să explice cateva zile mai tarziu şi motivul: Papici e "băsist". Maniera brutală prin care Ponta a intervenit în justiţie a starnit reacţii puternice din partea CSM, a preşedintelui şi a ambasadelor occidentale. Culmea, liderul PSD a fost criticat dur şi de copreşedintele USL, Crin Antonescu. Cu o nouă strategie electorală pentru prezidenţialele din 2014, Antonescu şi-a nuanţat în toamnă poziţiile publice pe subiectele sensibile. S-a ajuns ca într-o serie de dosare, evaluările sale să coincidă cu cele ale preşedintelui Băsescu. Finalul de an avea să confirme relaţia tensionată dintre PSD şi PNL. USL a promovat în Camera Deputaţilor două modificări la Codul Penal prin care faptele de corupţie erau, practic, dezincriminate în cazul parlamentarilor. La presiunea opiniei publice şi a ambasadelor străine, liberalii au revenit asupra deciziei şi au anunţat că nu vor mai susţine "super-imunitatea". Refuzul PNL de a-şi asuma legea cu "dedicaţie" a dus la un război total între liberali şi social-democraţi, cu acuzaţii grave de ambele părţi. Spiritele aveau să se calmeze cu o săptămană înaintea Crăciunului, cu un dublu compromis. Ponta s-a înţeles cu Băsescu să amane creşterea accizei la carburanţi, în schimbul promulgării bugetului de stat, şi cu Antonescu să-l susţină pe Stelian Tănase la şefia TVR, în schimbul liniştii în Guvern.


Cum s-au poziţionat cei trei lideri în dosarele importante:

Recunoaşterea independenţei Kosovo: Ponta – pro, Antonescu – rezervat, Băsescu - împotrivă
Intervenţia militară în Siria: Ponta şi Antonescu – pro, Băsescu - împotrivă
Numirea procurorilor şefi la Parchetul General şi DNA: Ponta şi Băsescu – pro, Antonescu - împotrivă
Proiectul Roşia Montană: Ponta şi Băsescu – pro, Antonescu - împotrivă
Exploatarea gazelor de şist: Ponta, Băsescu şi Antonescu – pro
Creşterea cotei unice: Ponta – pro, Băsescu şi Antonescu - împotrivă
Majorarea accizei la carburanţi: Ponta şi Antonescu – pro, Băsescu - împotrivă
Modificarea Codului Penal (super-imunitatea): Ponta – pro, Antonescu marţi – pro, miercuri - împotrivă, Băsescu - împotrivă





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.